Sotheby’s εναντίον υπουργείου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, τρεις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, μια επιστολή με την ένδειξη «Επείγον» έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εταιρείας. Αποστολέας ήταν το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και αφορούσε το «Αντικείμενο 4» που θα έβγαινε στο σφυρί δύο μέρες μετά. Το αντικείμενο ήταν ένα αρχαίο χάλκινο άλογο 14 εκατοστών, του 8ου αιώνα π.Χ., το οποίο ανήκε στην αμερικανική οικογένεια συλλεκτών Μπαρνέτ. Το υπουργείο ζητούσε την απόσυρση του ειδωλίου από τη δημοπρασία και τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα.

O Sotheby’s και η οικογένεια Μπαρνέτ προσέφυγαν δικαστικά εναντίον του ΥΠΠΟ, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, ζητώντας να αναγνωριστούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες του ειδωλίου. Στη μήνυση, που έχει στα χέρια της η «Κ», αναφέρεται ότι το ΥΠΠΟ στην επιστολή που έστειλε προς τον Sotheby’s δεν παρείχε καμία πληροφορία «για το πότε το χάλκινο άλογο ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα, πότε θεωρητικά εκλάπη, ποιος το έκλεψε, υπό ποιες συνθήκες, πότε ή ποιος το μετέφερε από την Ελλάδα». Σύμφωνα με την αγωγή, στην ελληνική επιστολή αναφέρεται πως το υπουργείο δεν έχει στοιχεία στα αρχεία του «για να αποδείξει ότι (το χάλκινο άλογο) έφυγε από τη χώρα με νόμιμο τρόπο». Παρακάτω, σημειώνεται ότι ο οίκος Sotheby’s ζήτησε με δική του επιστολή στοιχεία από το ΥΠΠΟ που θα αποδείκνυαν ότι το ειδώλιο εκλάπη, αλλά μέχρι την κατάθεση της προσφυγής κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα διεκδίκησης του ειδωλίου και ότι ανήκει νόμιμα στους συλλέκτες.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το χάλκινο άλογο προκαλεί αναστάτωση αρκετούς αιώνες μετά την κατασκευή του. Στις αρχές Μαΐου, ο αρχαιολόγος και λέκτορας στην αμερικανική Ενωση Ερευνητών για Εγκλήματα κατά της Τέχνης (ARCA) δρ Χρήστος Τσιρογιάννης ενημέρωσε την Ιντερπόλ ότι εντόπισε το προς δημοπράτηση ειδώλιο στο αρχείο του Ρόμπιν Σάιμς, του εμπόρου τέχνης που αργότερα κατηγορήθηκε ως συμμέτοχος σε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, ζητώντας παράλληλα να ενημερωθούν οι Αρχές των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Ελλάδας. Το ειδώλιο δημοπρατήθηκε το 1967 στην Ελβετία και έπειτα από έξι χρόνια αγοράστηκε από την οικογένεια Μπαρνέτ από τον Σάιμς. «Το κλειδί για την υπόθεση είναι να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης του αλόγου στη δημοπρασία της Ελβετίας, όπως ενημέρωσα την Ιντερπόλ. Μέσα από εκείνον θα βρεθεί η χώρα από την οποία προέρχεται», λέει στην «Κ» ο κ. Τσιρογιάννης.

Η δικαστική προσφυγή ενός οίκου δημοπρασιών εναντίον ενός υπουργείου είναι πρωτοφανής και συνήθως, όπως σημείωναν οι Financial Times, αυτά τα θέματα λύνονται εσωτερικά μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος οίκος δημοπρασιών ανακοίνωσε το 2018 ότι προτίθεται να επιστρέψει μια μαρμάρινη ταφική στήλη στην Ελλάδα, ως ένδειξη καλής θέλησης, μετά την ταυτοποίηση που έκανε ο κ. Τσιρογιάννης το 2017 («Κ», 9/06/2017).

Η «Κ» επικοινώνησε με το υπουργείο Πολιτισμού στο οποίο δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί η προσφυγή. Αρκέστηκε να επισημάνει ότι θα λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή