Εκθεση: Αναδεικνύοντας άγνωστες ψηφίδες της δημόσιας Ιστορίας

Εκθεση: Αναδεικνύοντας άγνωστες ψηφίδες της δημόσιας Ιστορίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομα Θεόδωρος Κουλίτσης-Νικολαΐδης ίσως δεν είναι γνωστό στους περισσότερους. Ορισμένοι ίσως το αναγνωρίσουν αν το μάτι τους πέρασε εξεταστικά από τα μέλη του ΕΛΑΣ Καισαριανής στην Κατοχή. Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Κουλίτσης δέχτηκε τρεις σφαίρες όταν τον έπιασαν οι Γερμανοί κατακτητές της Αθήνας και ακόμα λιγότεροι ότι επέζησε της εκτέλεσής του και μάλιστα έζησε μέχρι τον θάνατό του πριν από μερικά χρόνια με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Την απίστευτη ζωή του Θεόδωρου Κουλίτση-Νικολαΐδη φέρνει στο φως η έκθεση «14 Ιστορίες Αντίστασης», που αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα των φετινών εκδηλώσεων «Η Αθήνα ελεύθερη» με ιστορίες άγνωστων αγωνιστών της εποχής. «Είχα την τύχη να γνωρίσω ορισμένους από αυτούς τους ανθρώπους που έρχονταν από έναν κόσμο με διαφορετικό αξιακό κώδικα. Δεν είχαν γεννηθεί ήρωες, οι συνθήκες τούς έκαναν να δράσουν έτσι. Συμμετείχαν σε οργανώσεις, ενώ ήξεραν ότι το πιθανότερο ήταν να καταλήξουν στο εκτελεστικό απόσπασμα αλλά ήταν πρόθυμοι να δώσουν τη ζωή τους για να κάνουν το καθήκον τους και χωρίς να ζητήσουν αργότερα ανταλλάγματα από το κράτος», μας λέει ο ιστορικός και επιστημονικός υπεύθυνος της διοργάνωσης Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το γνωστικό χάσμα για τη δημόσια ιστορία μεταξύ των ιστορικών και του ευρύτερου κοινού και να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον από την κήρυξη ενός πολέμου στην απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944, η «Αθήνα ελεύθερη» διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις για την ενίσχυση της συλλογικής μνήμης. Το Ιδρυμα της Βουλής θα παρουσιάσει έκθεση και ημερίδα για τον Νίκο Πλουμπίδη (1902-1954), ενώ το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας θα αναδείξει τεκμήρια και φωτογραφικά ντοκουμέντα στην έκθεση «Η βιβλιοθήκη της Κατοχής και της Αντίστασης». Το Ιστορικό Αρχείο της ΔΕΗ διοργανώνει στο Κερατσίνι την έκθεση «Ετσι σώθηκε η Ηλεκτρική…», στην οποία περιγράφεται η μάχη που ακολούθησε της απελευθέρωσης προκειμένου να σωθεί το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ανατίναξή του κατά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων.

Η Αλκη Ζέη, ο Χρήστος Χωμενίδης, η Μάρω Δούκα, ο Νίκος Δαββέτας και άλλοι συγγραφείς θα συζητήσουν για τη σχέση λογοτεχνίας και Ιστορίας, ενώ θα προβληθούν ντοκιμαντέρ σύγχρονων κινηματογραφιστών που ασχολούνται με την Κατοχή, τα πρόσωπα και τα περιστατικά που σημάδεψαν την ιστορική περίοδο. «Η ύπαρξη και μόνο των ντοκιμαντέρ είναι μια απόδειξη ότι η ιστορική έρευνα αξιοποιείται από σύγχρονους δημιουργούς», σημείωσε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται από συναυλίες αλλά και από τον ιστορικό περίπατο για τον «Δωσιλογισμό στην κατεχόμενη Αθήνα», όχι τυχαία, καθώς η διοργάνωση που έγινε πια θεσμός ξεκίνησε από τους ιστορικούς περιπάτους το 2014.

​​«Η Αθήνα ελεύθερη», 1-30 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή