Χρόνης Μπότσογλου, ο χρόνος της μνήμης και ο χρόνος της ύπαρξης

Χρόνης Μπότσογλου, ο χρόνος της μνήμης και ο χρόνος της ύπαρξης

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικαστικό γεγονός είναι η αναμενόμενη έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου στην Γκαλερί Σκουφά (από 18 Οκτωβρίου). Από τους σημαντικότερους σύγχρονους ζωγράφους, ο Χρόνης Μπότσογλου, ιχνηλάτης της μνήμης, καταγραφέας του άρρητου και της προσωπικής ενδοσκόπησης σε ένα διαρκές ημίφως, παρουσιάζει τρεις θεματικές ενότητες, «που αποτέλεσαν σταθμοί στη γόνιμη παραγωγή του». Επιμελητής της έκθεσης είναι ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς. Στην πρώτη ενότητα, τα έργα του Χρόνη Μπότσογλου διερευνούν «την επώδυνη σωματική και πνευματική αποσύνθεση της μητέρας του». Η σειρά αυτών των έργων φανερώνει την προσωπική διαδρομή κατανόησης και συμφιλίωσης της ιδέας της φθοράς. Στη δεύτερη ενότητα, ο Χρόνης Μπότσογλου αφιερώνει έργα στους μεγάλους δασκάλους του παρελθόντος, από τους οποίους αντλεί δάνεια. «Πρόκειται για μια σπαρακτική επίκληση οικείων ειδώλων στα πορτρέτα του Γιαννούλη Χαλεπά και του Αλμπέρτο Τζιακομέτι, του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και του Γιώργου Μπουζιάνη, του Πάμπλο Πικάσο και του Φράνσις Μπέικον “εν είδει φόρου τιμής”, όπως αναφέρει ο ίδιος, στους “πατέρες”, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωγραφικής πράξης και σκέψης του.

Είναι μία απόπειρα εναλλακτικής και εξ αντανακλάσεως θρυμματισμένης αυτοπροσωπογραφίας. Στην τρίτη ενότητα, ο Χρόνης Μπότσογλου εστιάζει στην ερωτική πράξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερωτικές σκηνές είναι «αποκαλυπτικές κι άγριες». Ο ίδιος θεωρεί «πως η συγκεκριμένη ενότητα είναι η πιο παρακινδυνευμένη, αλλά και από τις πιο σοβαρές δουλειές του, καθώς όσο προχωρεί στο γήρας, τόσο κυριαρχεί το ερωτικό στοιχείο έναντι του πεισιθάνατου». Μια συνολική και προσωπική ανάγνωση του έργου του Μπότσογλου, είχε διατυπώσει ο αείμνηστος Αγγελος Δεληβορριάς, με τον δικό του τρόπο. Μας τη μεταφέρει η Γκαλερί Σκουφά με την ευκαιρία της έκθεσης: «Οχι δηλαδή ακριβώς ως κατάβαση, ως κάθοδο της συνείδησης στα ερέβη ενός κόσμου οπωσδήποτε σημαντικού, αμετάκλητα όμως παρωχημένου. Αλλά ως ανάδυση, ως άνοδο των αναμνήσεων σ’ ένα δοξαστικό που θα μπορούσε να προσληφθεί και ως διακήρυξη πίστης στην επίκαιρη πάντοτε αλήθεια ότι: ο χρόνος της μνήμης μας είναι και ο χρόνος της ύπαρξής μας».

​​ Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι, τηλ. 210-36.43.025, 210-36.03.541. Διάρκεια 18/10-10/11.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή