500 λέξεις με την Ελένη Γιαννάτου

500 λέξεις με την Ελένη Γιαννάτου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελένη Γιαννάτου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1979. Σπούδασε Θεατρολογία και Κλασική Φιλολογία στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Ο «Κύριος Πηνελόπη» (εκδ. Κίχλη) είναι το πρώτο της βιβλίο.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Τις συζητήσεις του Χέρτσογκ με τον Πολ Κρόνιν, τη συλλογή διηγημάτων της Ορτέζε «Η θάλασσα δεν βρέχει τη Νάπολη», τον «Περίπλου» του Χουάν Φιγιόι, τη μελέτη της Αννας Ταμπάκη «Ιστορία και θεωρία της μετάφρασης, 18ος αιώνας – Ο Διαφωτισμός» και σελίδες με τις σάτιρες του Αντ Ράινχαρντ.

Ποιος ήρωας ή ηρωίδα της λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Το Οντραντεκ, που αντιστέκεται σε κάθε απόπειρα ερμηνείας, ή ο Μπάλνταντερς, που μεταμορφώνεται αδιάκοπα και γνωρίζει πώς να συνομιλεί με μια καρέκλα.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Χουάν Φιγιόι, τον Χουάν Φιγιόι και τον Χουάν Φιγιόι. Με αυτή τη σειρά.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Εχω μάθει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα από βιβλία, όπως να μην ψωνίζω ποτέ παπούτσια πριν από τις τέσσερις το απόγευμα (Μπέρνχαρντ), πώς να φτιάχνω ένα μπουνιουελόνι κ.ά. Πρόσφατα έμαθα από ένα παιδικό βιβλίο της δεκαετίας του ’60 πώς να εξημερώνω μια σμέρνα.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «Στομάχι του Παρισιού» του Ζολά.

Το βιβλίο που έχετε διαβάσει περισσότερες φορές;

Τα «Χαμένα όνειρα» και τις «Λαμπρότητες και αθλιότητες εταιρών» του Μπαλζάκ.

Με δυο λόγια, τι πραγματεύεται το βιβλίο σας;

Θεωρώ ότι το μότο του Σάμιουελ Μπέκετ που προτάσσεται στο βιβλίο συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο τα θέματα του «Κύριος Πηνελόπη»:

«…όλα αρχίζουν και μετά η ζωή που θα έχεις ο βασανιστής που θα έχεις το ταξίδι που θα κάνεις το θύμα που θα έχεις οι δυο ζωές οι τρεις ζωές η ζωή που είχες η ζωή που έχεις η ζωή που θα έχεις δύσκολο να το πιάσεις αυτό το τελευταίο όταν αντί να αρχίζω σαν ταξιδιώτης αρχίζω σαν θύμα και αντί να συνεχίζω σαν βασανιστής συνεχίζω σαν ταξιδιώτης και αντί να καταλήγω εγκαταλειμμένος αντί να καταλήγω εγκαταλειμμένος καταλήγω βασανιστής».

Το βιβλίο σας είναι ένα κρουστό υφαντό φτιαγμένο με νήματα από τον χώρο της λογοτεχνίας, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής, των εικαστικών. Ενα βιβλίο σαν αυτό απευθύνεται σε ειδικό και άρα περιορισμένο κοινό;

Απευθύνεται σε ενεργητικούς αναγνώστες. Είναι ένα υφαντό που υφαίνουν μαζί η συγγραφέας και ο εκάστοτε αναγνώστης. Επαφίεται στην κρίση του τελευταίου να αποφασίσει εάν το πρόσωπο του «Κύριος Πηνελόπη», που αποκαλύπτεται στο υφαντό, είναι φορτωμένο με ψιμύθια, εάν είναι γεμάτο με ουλές ή ελιές και εάν η συγγραφέας έχει αδράξει το σωστό ή το λάθος υφάδι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή