500 λέξεις με τον Δημήτρη Μελικέρτη

500 λέξεις με τον Δημήτρη Μελικέρτη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δημήτρης Μελικέρτης γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Είναι Dr Δημιουργικής Γραφής του Royal Holloway, University of London. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησε το 2017 το πρώτο του βιβλίο για παιδιά με τίτλο «Ο Γιγαντοκυνηγός» και το 2018 το νεανικό μυθιστόρημα «Ουφόψαρα – Στα πέρατα του σύμπαντος».

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό δίπλα σας;

Την «Αντιζωή» του Φίλιπ Ροθ, το «Metro 2034» του Ντμίτρι Γκλουχόφσκι, τις «Θεωρίες προσωπικότητας» των Πέρβιν και Τζον.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Sampath Chawla από το «Hullabaloo in the Guava Orchard» της Kίραν Ντεσάι. Πρόκειται για έναν νεαρό ταχυδρομικό υπάλληλο ο οποίος, μπουχτισμένος από τις ανούσιες συμβάσεις και την έλλειψη ελευθερίας στην καθημερινότητά του, εγκαταλείπει τα εγκόσμια και σκαρφαλώνει σ’ ένα δέντρο γκουάβα για να ζήσει με τις μαϊμούδες.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Ισως εξ ολοκλήρου η οπτική της Πατρίσια Στόρας απέναντι στην Ελλάδα και στους Ελληνες όπως σκιαγραφείται στο «Δείπνο με την Περσεφόνη». Το ίδιο και στον «Κολοσσό του Μαρουσιού» του Χένρι Μίλερ. Βρίσκω ενδιαφέρουσα τη ματιά ξένων λογοτεχνών, με διαφορετική κουλτούρα και προσλαμβάνουσες, για τον τόπο μας.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Εμιλι Μπροντέ. Οι αρετές του συνέδραμαν ώστε να ξεχωρίσει την εποχή που εκδόθηκε, ωστόσο με σημερινά δεδομένα και καθώς η λογοτεχνία εξελίσσεται, το θεωρώ υπερτιμημένο.

Το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Το «Dead Air» του Ιαν Μπανκς. Για τη μυθοπλασία, το σκοτεινό χιούμορ, την πολιτική τοποθέτηση, τον χαρισματικό αφηγητή και την ατμόσφαιρά του.

«Ουφόψαρα – στα πέρατα του σύμπαντος». Τι ψάχνουν;

Τη δράση, την κατάκτηση της προσωπικής ελευθερίας, τη φιλία, τον έρωτα. Ακόμη, τον στοχασμό πάνω σε ζητήματα όπως η σχέση μας με την τεχνολογία και η μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου. Δεν λείπουν το χιούμορ και η φαντασία, καθώς μέσω των θαυματουργών «ουφόψαρων» και των χωροχρονικών ρηγμάτων που ανοίγουν, οι ήρωες παρασύρονται στη δίνη μιας εξωφρενικής διαγαλαξιακής περιπέτειας, ταξιδεύοντας στο παρελθόν και στο μέλλον, σε δεκάδες διαφορετικούς κόσμους όπου έρχονται σε επαφή με πλήθος βιολογικών και ρομποτικών όντων.

Μέσα από τις σπουδές σας, πόσο σημαντική είναι η παιδική ή νεανική λογοτεχνία;

Στον τομέα της δημιουργικής γραφής στο εξωτερικό, αρκετά σημαντική ώστε να κατέχει ξεχωριστή θέση στα προγράμματα σπουδών. Ερευνες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που διαβάζουν δείχνουν περισσότερη συμπόνια και ανεκτικότητα από εκείνα που δεν έχουν επαφή με το βιβλίο, πράγμα που οφείλεται στην κατάκτηση μιας μεγαλύτερης θέασης του κόσμου μέσω της ταύτισης με πολλούς και ποικίλους λογοτεχνικούς ήρωες. Ταυτόχρονα, η παιδική λογοτεχνία καλλιεργεί το πνεύμα, την αισθητική, το γλωσσικό αισθητήριο. Μεταφέρει πολιτιστική κληρονομιά, κτίζει πλουσιότερους, πιο ολοκληρωμένους χαρακτήρες και αναπτύσσει τη συναισθηματική νοημοσύνη και τη δημιουργική σκέψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή