ΒΙΒΛΙΟ

500 λέξεις με την Ελένη Ανδρεάδη

500 λέξεις με την Ελένη Ανδρεάδη

Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο. Aπόφοιτος του Χάρβαρντ, ειδικεύτηκε στην περιβαλλοντική πολιτική και στα ΜΜΕ. Είναι συγγραφέας της σειράς παιδικών βιβλίων «Πράκτορες του Πλανήτη», βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων, όπως και του εφηβικού «Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Είναι ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Πράκτορες του Πλανήτη», που έχει ως αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη.

Ποια βιβλία έχετε αυτό τον καιρό δίπλα σας;
Μόλις άρχισα «Το Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη. Ηταν δώρο από μια φίλη, και είναι ό,τι πρέπει για κουρασμένες μαμάδες με λίγα λεπτά πριν κλείσουν τα ματόκλαδα. Διαβάζω συγχρόνως ένα παιδικό, τις «Απειρες Ζωές της Μεΐζι Ντέι» του Κρίστοφερ Ετζ. Με τη δίχρονη κόρη μου διαβάζουμε το «Η Θάλασσα Είδε» του Τομ Πέρσιβαλ, που μας έφερε η γιαγιά μας.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Θα ήθελα ένα happy ending. Και να πετάω φυσικά. Η Ουέντι στον «Πίτερ Παν» του Μπάρι, ίσως;

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Καζαντζάκη και Σεφέρη για το ταξίδι της ζωής. Χανς Κρίστιαν Αντερσεν για να μου διηγηθεί τη μικρή γοργόνα που γίνεται λαμπρό πνεύμα. Από μικρή ερωτεύτηκα αυτό το γλυκόπικρο, συμβολικό τέλος, και πώς το εμπιστεύθηκε σε παιδιά. Μάριλιν Ρόμπινσον, διότι για εμένα έχει την καλύτερη πένα από τους σύγχρονους συγγραφείς που διαβάζω. Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ, γιατί μου αρέσει η προσέγγισή της στις δυσκολίες της ζωής, Τόνι Ρόμπινς για να μου πει το μυστικό της αστείρευτής του ενέργειας.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Πως οι πεταλούδες γεύονται το φαγητό τους με τα πόδια τους. Κάθονται επάνω του και οι υποδοχείς γεύσης βρίσκονται στα πόδια τους…

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
Τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Τόλκιν.

Το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
«100 Χρόνια Μοναξιάς» του Μάρκες. Ο μαγικός ρεαλισμός του μου έμαθε να βλέπω τον κόσμο αλλιώς, να πιστεύω στο καθημερινό ακατόρθωτο.

«Πράκτορες του Πλανήτη», από τι κινδυνεύει ο Πλανήτης;
Από τους ανθρώπους. Στα βιβλία, ο αναγνώστης με την παρέα των μικρών μυστικών πρακτόρων από όλο τον κόσμο, αναλαμβάνει να σώσει τον πλανήτη από προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση του πλαστικού και η ραγδαία εξαφάνιση της βιοποικιλότητας. Ενώ υπάρχει και ο υπερκακός Ιβαν Φον Βαμπάουερ, σύντομα διαπιστώνουν πως ο κίνδυνος είναι ο ίδιος ο τρόπος ζωής μας.

Η παιδική λογοτεχνία είναι πιο απαιτητική από την ενήλικη;
Οι προκλήσεις είναι ίδιες: καλή ιστορία, δυνατοί χαρακτήρες, εξέλιξη των χαρακτήρων. Ολα πρέπει να είναι εκεί, όπως και στην καλή ενήλικη λογοτεχνία.