500 λέξεις με την Εστα Ράζου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εστα Ράζου γεννήθηκε το 1982. Εζησε και μεγάλωσε στην Ιθάκη. Ηρθε στην Αθήνα το 2002. Για χρόνια ασχολήθηκε με το θέατρο και τη ναυτιλία. Σπουδάζει ελληνική νοηματική. Είναι μητέρα ενός αγοριού. Το «Στον έρωτα παίρνεις σχήματα», η πρώτη της ποιητική συλλογή, κυκλοφόρησε το 2015. Η δεύτερη ποιητική συλλογή της, «Απ’ όπου έρχεται η βοή», κυκλοφόρησε μέσα στο 2019. Και τα δύο βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Συμμετείχε επίσης με ποιήματά της στην «Ανθολογία ποιητών 2015-2017» (2018), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 Γράμματα σε επιμέλεια του Απόστολου Θηβαίου.

Ποια βιβλία έχετε αυτό τον καιρό δίπλα σας;

Ενα βιβλίο. Δεν ξέρω τι μ’ έπιασε και ξαναδιαβάζω τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι. Οι μεγάλοι συγγραφείς ζουν μέσα μας, ωριμάζουν και μας ξανανιώνουν…

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Η Κάθριν Ερνσο από τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Εμιλι Μπροντέ, γιατί ξέρει να αγαπάει. Να θυσιάζεται για την αγάπη. Να ξεπερνά τις συμβάσεις. Ακόμη, γιατί είναι μια αιώνια ρομαντική φύση.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Δεν θα καλούσα κανέναν τεθνεώτα συγγραφέα, γιατί φοβάμαι πως δεν θα μπορούσα να τον αντικρίσω χωρίς να καώ. Δεν θα καλούσα κανέναν ζώντα που θαυμάζω, από φόβο μήπως εκπέσει στα μάτια μου και ακυρώσει τις προσδοκίες μου.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Διάβασα πέρυσι –αφού είδα την κινηματογραφική ταινία– τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες και έμαθα πως το γελοίο είναι το ανώτερο στάδιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «Η κληρονόμος» (Washington Square) του Χένρι Τζέιμς.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Τον «Μύθο του Σίσυφου» του Αλμπέρ Καμύ.

Παραφράζοντας ελαφρώς τον τίτλο της δεύτερης ποιητικής σας συλλογής, «από πού έρχεται η βοή»;

Δεν το έχω ξεδιαλύνει ακόμη. Αν έρχεται από μέσα μας ή αν είναι εξωτερική. Γι’ αυτό γράφω. «Απ’ όπου, όμως, κι αν έρχεται η βοή» θα πρέπει να ήμαστε έτοιμοι.

Δεύτερο βιβλίο: συναισθήματα, αγωνίες, αντοχές;

Καθένα βιβλίο, μια καινούργια μέρα, μια άλλη προοπτική, φτάνουμε πάλι στα όρια του εγώ, πονάμε, χαιρόμαστε, δειλιάζουμε, ελπίζουμε, τολμάμε.

Εχετε Facebook, Twitter κ.τ.λ.; Βοηθάει τη συγγραφή, την προώθηση ενός νέου πεζογράφου;

Εχω, ναι. Βοηθούν κάθε δυνατότητα επικοινωνίας στο να συναντήσουμε την «αδελφή ψυχή», εννοώντας το άτομο που βρίσκεται σε κοντινούς συναισθηματικούς και αισθητικούς κόσμους. Δεν έχω προκατάληψη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ούτε, φυσικά, τα θεοποιώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή