500 λέξεις με την Πέλα Σουλτάτου

500 λέξεις με την Πέλα Σουλτάτου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πέλα Σουλτάτου έχει κάνει σπουδές στην Κοινωνιολογία και στη Δημόσια Υγεία, ενώ απέκτησε διδακτορικό στις Επιστήμες της Αγωγής από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διδάσκει στην Ανώτατη Εκπαίδευση και εργάζεται στη Δημόσια Διοίκηση. Το βιβλίο της «Τα φώτα στο βάθος» (εκδ. Απόπειρα) δραματοποιήθηκε στο Από Μηχανής Θέατρο. Ακολούθησαν το «Ανκόρ» και οι «Ανάποδες στροφές» (εκδ. Καστανιώτη).

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Τα: «Διηγήματα της Ανατολής» του Μ. Γιουρσενάρ, «Η μαζώχτρα» του Α. Εφταλιώτη, «Ομόνοια 1980» του Γ. Ιωάννου, «Ησυχες μέρες στο Κλισί» του Χ. Μίλερ, «Το βιβλίο της άμμου» και τις «Μυθοπλασίες» του Χ.Λ. Μπόρχες, «Ιδανική μέρα για μπανανόψαρα» του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ. Ολα… αλιευμένα από τον θαυμάσιο βυθό παλαιοβιβλιοπωλείου στην Ιπποκράτους.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Νιλς Χόλγκερσον της νομπελίστριας Σέλμα Λάγκερλεφ ώστε να ταξιδεύω καθώς εξιλεώνομαι.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Δειλινό στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα για δείπνο με τον Παούλ Τσελάν. Θα μου μιλούσε γερμανικά, δεν θα γνώριζα λέξη, αλλά θα κατανοούσα τα πάντα όπως όταν τον πρωτάκουσα να απαγγέλλει τη «Φούγκα του θανάτου», πράγμα όχι μεταφυσικό όπως έμαθα αργότερα στη βιογραφία του από τον Τζ. Φέλστινερ (εκδ. Νεφέλη). Υστερα θα διακτινιζόμουν στη νυχτερινή Αθήνα να βρω τον Νίκο Καρούζο για μπαρμπούτι και λυγμούς.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Μελετώ μια σχετικά άγνωστη πτυχή του Εμφυλίου για μια ειδική κατηγορία πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι βρέθηκαν ως αιχμάλωτοι του ΔΣΕ στις χώρες του λεγόμενου πρώην ανατολικού μπλοκ με τον χαρακτηρισμό «μοναρχοφασίστες». Ο παππούς μου ανήκε στην κατηγορία αυτή. Κι όμως, όταν επαναπατρίστηκε, εντάχθηκε στο ΚΚΕ.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «Ανθρωποι και ποντίκια» του Τζον Στάινμπεκ.

Το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Το «Αποσπάσματα του ερωτικού λόγου» του Ρολάν Μπαρτ. Γενικά, όμως, αποφεύγω να ξαναδιαβάζω τα λογοτεχνικά βιβλία. Επανέρχομαι μονάχα στην ποίηση και στο θέατρο.

Εχετε Facebook, Twitter κ.τ.λ..; Βοηθάει τη συγγραφή, την προώθηση ενός συγγραφέα;

Βοηθάει στην προώθηση του βιβλίου, εμποδίζει ωστόσο το γράψιμο και τη μελέτη. Η συγγραφή χρειάζεται μοναστικές συνθήκες, παπαδιαμάντειο βίο.

Πώς «γεννήθηκαν» οι «Ανάποδες στροφές»;

Ως ένθετο αφήγημα ενός μυθιστορήματος το οποίο αχρηστεύθηκε. Τώρα που το σκέφτομαι, οι «Ανάποδες στροφές» επικράτησαν ύστερα από αδελφοκτονία, είναι ο Κάιν μου.

Δικαιολογείται το να παίρνουμε ανάποδες στροφές – και πότε;

Οταν θίγεται η αξιοπρέπειά μας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή