Η Εθνική Βιβλιοθήκη τιμά τον Μωραϊτίδη

Η Εθνική Βιβλιοθήκη τιμά τον Μωραϊτίδη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τον θάνατο του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος τιμά τον Σκιαθίτη συγγραφέα με την πρώτη εκδήλωση του νέου κύκλου «Λόγος 7», τον οποίο επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης. Η εκδήλωση με τίτλο «Αλέξανδρος Μωραϊτίδης (1850-1929)» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου (19.30) στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο ΚΠΙΣΝ. Θα μιλήσουν οι Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Αρετή Βασιλείου και Λάμπρος Βαρελάς με συντονιστή τον Σταύρο Ζουμπουλάκη. Ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης σκιάστηκε για χρόνια και καιρούς από τον τριτεξάδελφό του Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ο οποίος μία και μόνη φορά τον μνημονεύει αστραπιαία. Ο Μωραϊτίδης, όμως, τον τιμά πολλαπλά. Ακακος, με γραφή φαινομενικά απλή, αλλά δραστική. Μανιακώς ερωτευμένος με τη θάλασσα και ακούραστος ταξιδιώτης, θα καρεί μοναχός λίγο πριν από το τέλος της ζωής με το όνομα Ανδρόνικος.

Νέο βιβλίο της Αλκης Ζέη

Στις 14 Νοεμβρίου, πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο της Αλκης Ζέη με τίτλο «Ενα παιδί από το πουθενά» (εκδ. Μεταίχμιο). Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 20.00, οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο, τις ιδέες και τον πολιτισμό Book Press οργανώνουν συζήτηση με θέμα «Η Αλκη Ζέη ανάμεσα στην Ιστορία και στη μυθοπλασία», στον Πολυχώρο των εκδόσεων (Ιπποκράτους 118). Θα μιλήσει η κριτικός λογοτεχνίας Μαρία Στασινοπούλου. Με την Αλκη Ζέη θα συζητήσουν η επιμελήτριά της Ελένη Μπούρα, υπεύθυνη ελληνικής πεζογραφίας στις εκδόσεις Μεταίχμιο, και ο συγγραφέας και διευθυντής της Book Press Κώστας Β. Κατσουλάρης.

Απονομή βραβείου Νέου Λογοτέχνη

Το βραβείο Νέου Λογοτέχνη που έχει θεσπίσει το πολιτιστικό περιοδικό «Κλεψύδρα» θα απονεμηθεί στην Ελένη Γιαννάτου για το βιβλίο της «Κύριος Πηνελόπη», το οποίο κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Κίχλη. Η απονομή θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στο βιβλιοκαφέ «Εναστρον» (Σόλωνος 101) με ομιλητή τον βραβευμένο συγγραφέα Νίκο Χρυσό, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στις 20.00. Στον Νίκο Χρυσό και το μυθιστόρημά του «Καινούργια μέρα» (εκδ. Καστανιώτη, 2018) είχε απονεμηθεί το βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2019. Για την Ελένη Γιαννάτου, η Κατερίνα Σχινά είχε γράψει στην «Καθημερινή»: «Στοχαστικό, ευφυές, το βιβλίο της Γιαννάτου είναι ένα πανηγύρι της γλώσσας και της φαντασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή