500 λέξεις με τον Μιχάλη Μαλανδράκη

500 λέξεις με τον Μιχάλη Μαλανδράκη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μιχάλης Μαλανδράκης γεννήθηκε το 1996 στα Χανιά. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Λυκούργου Σταυράκου και είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Patriot» από τις εκδόσεις Πόλις.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Τα «Και βιασταί αρπάζουσιν αυτήν» της Φλάνερι Ο’ Κόνορ, «Το καλό θα ’ρθει από τη θάλασσα» του Χρήστου Οικονόμου και το «Τη νύχτα, όλα τα αίματα είναι μαύρα» του Νταβίντ Ντιοπ.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Τζέι Γκάτσμπι για τον ρομαντισμό και την τραγικότητα της πίστης στο πράσινο φως.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Καμύ, τον Γκαλεάνο, τον Χέμινγουεϊ, και τον Σάλιντζερ.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

«Υπάρχει μόνο ένας τόπος όπου ο Βορράς ανταγωνίζεται τον Νότο με τους ίδιους όρους. Πρόκειται για ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στη Βραζιλία. Ο κύκλος του Ισημερινού κόβει στη μέση το στάδιο Zerao, στην Αμάπα, οπότε κάθε ομάδα παίζει το ένα ημίχρονο στον Νότο και το άλλο στον Βορρά». Από το βιβλίο «Ενας κόσμος ανάποδα» του Εδουάρδο Γκαλεάνο.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «Καθώς Ψυχορραγώ», του Ουίλιαμ Φόκνερ.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Το «Ονομα του Ρόδου». Τρεις φορές.

Μετανάστες στην Αθήνα, νυχτερινά μαγαζιά με κλαρίνα, περιπλάνηση και μοναξιά – ο νεαρός Αλβανός Αγκίμ τι ζει ακριβώς στην πρωτεύουσα;

Ολα τα παραπάνω. Και ενώ ζει αυτά, ονειρεύεται τα υπόλοιπα. Τη μονιμότητα στην Αθήνα, την επιτυχία στη νύχτα, την αφομοίωση, τη συντροφικότητα. Και ενώ ζει και ονειρεύεται αυτά, αντιμετωπίζει τον φόβο και την ανασφάλεια που γεννά η επιβαλλόμενη απόκρυψη της καταγωγής του.

Τι προσπαθεί να πετύχει ο ήρωάς σας στο βιβλίο; Ποιο είναι το όνειρό του; Να πετύχει ή να συνδεθεί με τους άλλους;

Το όνειρό του είναι να γίνει επαγγελματίας κλαρινίστας, ελπίζοντας για όσα θα φέρει μαζί της αυτή η επιτυχία. Οχι μόνο χρήματα, φήμη, κοινωνική ανέλιξη, αλλά κυρίως αίσθηση του ανήκειν σε ένα κόσμο, έστω και μουσικό.

Εχετε Facebook, Twitter κ.τ.λ.;

Εάν ναι, εμποδίζουν ή εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;

Eχω Facebook και πρόσφατα απέκτησα Instagram. Θεωρώ πως μάλλον εμποδίζουν, αφαιρώντας ένα εξαιρετικά πολύτιμο στοιχείο και για τις δύο ασχολίες – ελεύθερο χρόνο. Στον αντίποδα, βέβαια, δίνουν ερεθίσματα και μία αίσθηση επικαιρότητας και κοινωνικού σφυγμού, που αποτελεί έμπνευση και «καύσιμο» για τον συγγραφέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή