Για τον Ρωμανό της Συρίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον Ρωμανό της Συρίας

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κύκλος εκδηλώσεων «Λόγος 7», που επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Στην τελευταία εκδήλωση με τίτλο «Ρωμανός ο Μελωδός», κεντρικός ομιλητής είναι ο Μανόλης Παπουτσάκης, διευθυντής του περιοδικού «Δελτίο Βιβλικών Μελετών».

Ο Ρωμανός γεννήθηκε στην Εμεσα της Συρίας. Διακόνησε πρώτα στον Ναό της Αναστάσεως στη Βηρυτό· αργότερα, στα χρόνια του Αναστασίου A΄ (491-518), εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ξεχώρισε ως ποιητής και μελωδός στην εποχή του Ιουστινιανού (527-565). Πέθανε μετά το 555. Η οφειλή του δίγλωσσου Ρωμανού, ο οποίος έγραψε στα ελληνικά, στους μεγάλους Σύρους ποιητές του τέταρτου, πέμπτου και έκτου αιώνα είναι αναμφισβήτητη, και η καλή γνώση της συριακής ποίησης φωτίζει πολλά χωρία του δικού του έργου. Εναρξη στις 7.30 μ.μ. (Πύργος Βιβλίων).

Το ταξίδι του φιλιού

Το «Κόκκιν’ αχείλι εφίλησα» είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι, μετά την «Αγαπώ» (2016, Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου και Κριτικής, 2017) και το «Αίμα της αγάπης» (2017), που μας παραδίδει ο Παντελής Μπουκάλας. Σε αυτήν την τρίτη έκδοση παρακολουθεί το ταξίδι του φιλιού «του κόκκινου φιλιού, από τα χείλη που σμίγουν στην πλάση που φιλοξενεί τους ερωτευμένους και πανηγυρίζει μαζί τους». Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και στο πάνελ θα βρεθούν να μιλήσουν, εκτός από τον συγγραφέα, οι Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας-τραγουδοποιός, και Ανθούλα Δανιήλ δρ φιλολογίας – βιβλιοκριτικός. Στις 8 μ.μ. Ακαδημίας 3, Αθήνα.

Βιογραφία του πρίγκιπα Φιλίππου

Μπορεί να έχουν πυκνώσει τα σύννεφα πάνω από τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας εξαιτίας των αποκαλύψεων για τον πρίγκιπα Αντριου, αλλά το γενικότερο ενδιαφέρον για τη βρετανική μοναρχία παραμένει υψηλό – το μαρτυρεί άλλωστε και η μεγάλη επιτυχία της σειράς «The Crown». Ετσι οι γνωστές εκδόσεις Simon & Schuster ετοιμάζουν για το 2020 μια νέα βιογραφία του πρίγκιπα Φιλίππου από την αρχισυντάκτρια του περιοδικού Majesty, Ινγκριντ Σιούαρντ. Η Σιούαρντ έχει γράψει 14 βιβλία για τη βασιλική οικογένεια και όπως μεταδίδει το έγκριτο Bookseller, το νέο βιβλίο θα είναι μια μελέτη πάνω στη ζωή και στην καριέρα του Φιλίππου, που θα αποκαλύπτει την προσωπική ιστορία πίσω από το δημόσιο πρόσωπο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή