Θερμοκοιτίδα συγγραφέων στο Βρετανικό Συμβούλιο

Θερμοκοιτίδα συγγραφέων στο Βρετανικό Συμβούλιο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια της τέχνης της γραφής: Κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας; Μπορεί να διδαχθεί η τέχνη της επινόησης γεγονότων, προσώπων, κόσμων; Μπορεί να μάθει κάποιος πώς να αφηγείται ιστορίες και συναισθήματα και να κάνει τους αναγνώστες να γυρίζουν σελίδες και να χάνουν την αίσθηση του χρόνου; Τα προγράμματα δημιουργικής γραφής είναι ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους τομείς της εκπαίδευσης, διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα. Είναι πολλοί, και φανατισμένοι, οι υπέρμαχοι και οι πολέμιοί τους. Οι πολέμιοι λένε ότι «αν δεν το έχεις, ένα σεμινάριο δεν θα σ’ το δώσει». Οι υπέρμαχοι υποστηρίζουν πως «ένα εργαστήριο θα σε οδηγήσει πιο μεθοδικά, πιο γρήγορα, στα μυστικά της τεχνικής, που αν αναζητούσες μόνος θα κινδύνευες να χαθείς».

Πάντως, το πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Βρετανικού Συμβουλίου, ήδη στον όγδοο χρόνο του, ένα πρόγραμμα που γίνεται στα ελληνικά, αποτελεί μια ισχυρή απόδειξη πως το ταλέντο, αν δεν διδάσκεται, σίγουρα ξυπνάει, ενθαρρύνεται και δυναμώνει, και μάλιστα με αποδείξεις που βρίσκονται πλέον στους πάγκους των βιβλιοπωλείων. Συμμετέχοντες στην ομάδα πεζογραφίας έχουν εκδώσει αξιόλογα και επιτυχημένα βιβλία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη «Γλυκιά Πενικιλίνη» της Μαρίνας Παπαγεωργίου (Ιωλκός), τα «Καύκαλα» του Γιώργου Θάνου (Ιωλκός), τον «Τερματικό σταθμό» της Βάνιας Σύρμου (Μπιλιέτο) και το «Τοτέμ» της Λυδίας Μαργαρώνη (Ιανουάριος 2020, Ιωλκός).

Ο συγγραφέας και μεταφραστής Βαγγέλης Προβιάς, συντονιστής του προγράμματος από το 2013, πιστεύει ότι «η συμμετοχή στην ομάδα πεζογραφίας μπορεί να βοηθήσει όσους είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν το υπέροχο μονοπάτι της γραφής να κάνουν τα σημαντικά πρώτα βήματα, να μάθουν αρκετά μυστικά της τεχνικής της γραφής και κυρίως να κερδίσουν σε αυτοπεποίθηση. Ολα αυτά είναι πολύτιμα εφόδια στον μακρό αγώνα για να γίνει ένας συγγραφέας αγαπημένος των αναγνωστών».

Η Μαρία Παπαϊωάννου, arts manager του British Council, υπενθυμίζει πως η Ομάδα Πεζογραφίας είναι μέρος ενός ευρύτερου λογοτεχνικού προγράμματος που παρέχει το ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο ενισχύεται η καλλιτεχνική δημιουργία. Ταυτόχρονα φέρνει την ελληνική αναγνωστική και συγγραφική κοινότητα σε πολλαπλή και άμεση επαφή με τη βρετανική λογοτεχνία. Η Ομάδα Πεζογραφίας του Βρετανικού Συμβουλίου δέχεται αιτήσεις για το πρόγραμμα του 2020 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή