500 λέξεις με την Κατερίνα Χαδούλου

500 λέξεις με την Κατερίνα Χαδούλου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κατερίνα Χαδουλού γεννήθηκε το 1980 στη Νάπολη της Ιταλίας. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη. Αποφοίτησε με άριστα. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα Γραφικών Τεχνών, Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου με καθηγήτρια τη Λεώνη Βιδάλη. Εργάζεται ως εικονογράφος από το 2007. Εχει βραβευθεί για το εικαστικό της έργο και τις εικονογραφήσεις της στην Ελλάδα –όπως το Βραβείο Εικονογράφησης ΙΒΒΥ για την «Περιπέτεια των 4 εποχών» της Μαρίζας Γεωργάλου, το 2010 (εκδόσεις Καρυδάκη)– και στο εξωτερικό.

Ποια βιβλία βρίσκονται αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

«Η κεχριμπαρένια έρημος» της Ιωάννας Μπουραζοπούλου, «Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί» της Ολγκα Τοκάρτσουκ και «Ηλιος με μουστάκια» της Μελίνας Σιδηροπούλου.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Η Λύρα Μπελάκουα από τα βιβλία του Φίλιπ Πούλμαν «Η Τριλογία του κόσμου». Θυμάμαι ακόμη πόσο με είχε συναρπάσει το εύρημα του συγγραφέα η ηρωίδα να συνοδεύεται μονίμως από το δαιμόνιό της, μια ολοζώντανη προέκταση της ασυνείδητης πλευράς τής προσωπικότητάς της με τη μορφή ζώου.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, τον Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, τον Νιλ Γκέιμαν και τον Στίβεν Κινγκ.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Τον «Δράκουλα» του Μπραμ Στόουκερ. Παρόλο που πιθανότατα έχω δει κάθε ταινία γι’ αυτόν, δεν είχα διαβάσει ποτέ το πρωτότυπο κείμενο και μου δόθηκε η ευκαιρία με μια πολύ πρόσφατη εξαιρετική συλλεκτική έκδοση (Public Classics), με την εικονογράφηση του Λουίς Σκαφάτι.

Το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

«Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Λούις Κάρολ. Επιστρέφω πάντα με τον ίδιο ενθουσιασμό στις σελίδες του.

Ποια είναι τα συστατικά ενός καλού εικονογραφημένου βιβλίου;

Ενα καλό βιβλίο βασίζεται πάντα σε ένα πολύ στιβαρό και δυνατό κείμενο. Ενα καλό εικονογραφημένο βιβλίο, πέρα από την αμεσότητα του κειμένου, χρειάζεται μια εξίσου δυνατή εικονογράφηση κι αυτό το λέω όχι ως εικονογράφος αλλά ως συλλέκτρια και ως αναγνώστρια παιδικών βιβλίων. Το πρώτο πράγμα που θα μου τραβήξει την προσοχή σε τέτοιου είδους βιβλία είναι η ποιότητα της εικονογράφησης.

Ποιο γνωστό εικονογραφημένο βιβλίο θα θέλατε να είχατε εσείς εικονογραφήσει;

Την ποιητική διασκευή της Βίβλου του Φιλίπ Λεσερμέιερ σε εικονογράφηση της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ.

Και ποιο, που δεν έχει εικονογραφηθεί ακόμα, θα θέλατε να αφηγηθείτε με σκίτσα σας;

Το «Καϊντάν» και γενικότερα τις ιαπωνικές ιστορίες φαντασμάτων του Λευκάδιου Χερν.

Στον καιρό της πανδημίας, έχετε περισσότερο χρόνο για: διάβασμα, δημιουργία, ενδοσκόπηση, τηλεόραση, πλήξη ή τίποτε από όλα αυτά;

Είναι τέτοια η φύση της δουλειάς μου που για εμένα δεν άλλαξαν επί της ουσίας πολλά πράγματα. Εξακολουθώ να περνάω το μεγαλύτερο μέρος της μέρας στο σχεδιαστήριο του σπιτιού – εργαστηρίου μου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή