500 λέξεις με τον Αλκη Τεμπονέρα

500 λέξεις με τον Αλκη Τεμπονέρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλκης Τεμπονέρας εργάστηκε στον εκδοτικό χώρο για περίπου είκοσι χρόνια. Τον Ιούνιο του 2013, μαζί με τη σύζυγό του, Αλεξάνδρα Μπίζη, συγγραφέα παιδικών βιβλίων, άνοιξαν το Βιβλιοπωλείο Πλειάδες, στο Παγκράτι.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

«Τα βιβλία των άλλων» του Παπαγιώργη, «Περί μετάδοσης» του Τζορντάνο, «Οθωμανικές αφηγήσεις για την Ελληνική επανάσταση» των Λαΐου – Σαρηγιάννη, «Τι όμορφη που είναι η ζωή» της Λαϊνά, «Αννα, σορόρ…» της Γιουρσενάρ.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Αυτό το διάστημα θα ήθελα να είμαι ο Κόμης Μοντεχρίστος, ο Φαμπιό, ο πειρατής Περπερούα, ο Τζον Ρέμπους, ο Πέπε Καρβάλιο. Για την απόδοση δικαιοσύνης και για τον περιπετειώδη βίο τους.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Θα είναι πολλοί οι συνδαιτυμόνες. Γιατί σκέφτομαι ότι θα καλέσω οπωσδήποτε και τους εκδότες, τους μεταφραστές και τους επιμελητές – όλους αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους που πίστεψαν και στήριξαν με πάθος το έργο των συγγραφέων τους (και γνωρίζουν και τις ιδιοτροπίες τους!). Θυμάμαι με συγκίνηση τα υπέροχα τραπέζια του Βασίλη Διοσκουρίδη.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Ολα τα στοιχεία της έρευνας του Γουάιντμαν για τη συνταρακτική υπόθεση του δεκατετράχρονου Aφροαμερικανού Λούις Τιλ (στο βιβλίο «Γράφοντας για να σώσω μια ζωή»). Είναι συγκλονιστική π.χ. η αφήγηση του συγγραφέα για την ύπαρξη ενός τμήματος νεκροταφείου – τελευταία κατοικία ενενήντα έξι «επονείδιστων» Αμερικανών στρατιωτών, που εκτελέστηκαν με απόφαση του Στρατοδικείου των ΗΠΑ στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τους οποίους οι ογδόντα τρεις ήταν έγχρωμοι.

Το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

«Ο ξένος» του Αλμπέρ Καμύ και «Η αδελφή μου» του Σταύρου Ζουμπουλάκη.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην πώληση ενός βιβλίου: ο συγγραφέας, ο τίτλος, το εξώφυλλο;

Ο συγγραφέας, αφού οι περισσότεροι αναγνώστες συνήθως παρακολουθούν τους συγγραφείς που αγαπάνε. Ο τίτλος, το εξώφυλλο (και το οπισθόφυλλο) παίζουν μεγαλύτερο ρόλο όταν πρόκειται για νέο ή άγνωστο συγγραφέα.

Τι άλλαξε στον τρόπο που αγοράζουν οι Ελληνες βιβλία από το 2000 μέχρι σήμερα;

Υπάρχουν περισσότερες πηγές πληροφόρησης. Και είναι αξιοσημείωτη η επίδραση που ασκούν στους αναγνώστες τα blogs και τα social media. Επίσης, οι online αγορές βιβλίων είναι μια βασική αλλαγή. Για τους αναγνώστες που ζουν μακριά από ενημερωμένα βιβλιοπωλεία είναι σχεδόν μονόδρομος.

Φοβάστε τα ηλεκτρονικά βιβλία;

Τα ηλεκτρονικά βιβλία, όπως και τα online βιβλιοπωλεία, μπορούν να καλύψουν μόνο συγκεκριμένες ανάγκες. Αλλά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το χαρτί και το φυσικό βιβλιοπωλείο. Το βιβλιοπωλείο είναι και οι άνθρωποί του. Η Αλεξάνδρα κι εγώ ευτυχήσαμε να έχουμε δίπλα μας σπουδαίους συνεργάτες, τη Δέσποινα Γιαννοπούλου, που είναι μαζί μας από τα πρώτα βήματα των Πλειάδων, τον Δημήτρη Μπεκιάρη και άλλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή