Βιβλίο: Στη Φρανκφούρτη με… αποστάσεις

Βιβλίο: Στη Φρανκφούρτη με… αποστάσεις

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μη νομίζετε ότι η Φρανκφούρτη θα είναι αυτή που ήταν, θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό», δήλωσε ο Γιούργκεν Μπος, ο διευθυντής της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης στη χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την – αναπάντεχη– ανακοίνωση για τη διοργάνωση της έκθεσης, τόσο «φυσικά» όσο και ψηφιακά.

Η ετήσια συνάντηση των επαγγελματιών του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τελικά με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα ασφαλείας αλλά με λιγότερους επισκέπτες και ίσως εκθέτες. «Μπορούμε να φιλοξενήσουμε έως και 20.000 άτομα την ίδια στιγμή», είπε ο κ. Μπος, τα οποία θα πρέπει να έχουν καταθέσει το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα και πρέπει να ελεγχθούν. Η είσοδος στην έκθεση θα γίνεται με ανέπαφο τρόπο και στους χώρους θα υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός, όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.τ.λ. Μην περιμένετε όμως Cosplayers να τριγυρνάνε κουστουμαρισμένοι στους διαδρόμους.

Υπάρχει επίσης μεγάλος προβληματισμός σχετικά με τις συμμετοχές των εκδοτικών οίκων και το προσωπικό που θα στείλουν στη Φρανκφούρτη και τα στελέχη της διοργάνωσης δεν ήταν ακόμη σε θέση να πουν πόσοι επαγγελματίες και από ποιες χώρες θα έρθουν στο γερμανικό σαλόνι του βιβλίου. Μέχρι σήμερα η πληρότητα των εκθετών είναι περίπου στο 75% των περυσινών κρατήσεων, αλλά ο κ. Μπος εκτιμά ότι αυτό το νούμερο θα αλλάξει πολλές φορές μέχρι τον Οκτώβριο λόγω ενδεχόμενων ακυρώσεων ανάλογα με την πορεία της επιδημίας. Σε μια πρώτη εκτίμηση η έκθεση θα είναι περισσότερο ευρωπαϊκή, αφού δεν φαίνεται να αίρονται σύντομα οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική.

Οσοι όμως επισκεφθούν τη Φρανκφούρτη θα δουν μια «αεράτη» έκθεση με αρκετό ελεύθερο χώρο, μεγαλύτερα περίπτερα και αποστάσεις. Οι διοργανωτές θα προσφέρουν δωρεάν επιπλέον χώρο (περίπου 4 τ.μ.) στα περίπτερα και μια επέκταση 1,5 μέτρου προς τους διαδρόμους περιπάτου. Οι συζητήσεις και οι παρουσιάσεις θα γίνονται σε μεγαλύτερους χώρους, υπαίθρια ή και ψηφιακά αντί στις μικρές σκηνές που ήταν διάσπαρτες ανάμεσα στα περίπτερα, ενώ ένα τμήμα της έκθεσης θα γίνει καθαρά ψηφιακό.

Για περίπου μία εβδομάδα η Φρανκφούρτη θα τρέξει διαδικτυακά με παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων και συζητήσεις. Στο ίδιο πνεύμα θα κινηθούν και οι εκδηλώσεις της τιμώμενης χώρας που φέτος είναι ο Καναδάς, αρκεί βέβαια να μπορέσουν να φτάσουν οι… Καναδοί. 

Στη Θεσσαλονίκη

Η έκθεση της Φρανκφούρτης θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 18 Οκτωβρίου και έπειτα από δέκα μέρες προγραμματίζεται η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Και εκεί βέβαια υπάρχει προβληματισμός ως προς τις συμμετοχές των εκδοτών, οι οποίοι θα πρέπει να σταθμίσουν τη δική τους οικονομική κατάσταση αλλά και την αγοραστική δύναμη των αναγνωστών για να πάρουν τις αποφάσεις τους. Πάντως, οι διοργανωτές της Θεσσαλονίκης λένε στην «Κ» ότι η έκθεση θα πραγματοποιηθεί ακόμη και αν είναι πιο συρρικνωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Υπεύθυνο για τη διοργάνωση των εκθέσεων βιβλίου σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, το οποίο αυτές τις μέρες θα αποκτήσει νέα διοίκηση, η οποία σύντομα θα κληθεί να αποφασίσει σχετικά με την παρουσία της ελληνικής αποστολής στη Φρανκφούρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή