Δημοσιογράφος στο Μπούκερ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέος πρόεδρος του Ιδρύματος Μπούκερ, το οποίο απονέμει το ομώνυμο λογοτεχνικό βραβείο, ανακηρύχθηκε ο Βρετανός δημοσιογράφος Μαρκ Ντάμαζερ (φωτ.). Eχοντας σπουδάσει Ιστορία στο Κέμπριτζ, ο 65χρονος Ντάμαζερ άρχισε να εργάζεται στο BBC το 1981, αναλαμβάνοντας κατόπιν επιτελικές θέσεις στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα, αλλά και στη διοίκηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας του. Η ανάληψη των καθηκόντων του θα είναι άμεση, καθώς διαδέχεται τη βαρόνη Eλενα Κένεντι, που αποχώρησε από την ίδια θέση στις αρχές του έτους. Εντός του καλοκαιριού κι έπειτα από καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, αναμένεται να ανακοινωθεί και ο νικητής του Διεθνούς Βραβείου Μπούκερ. 

Ανάρπαστη πάλι η Ρόουλινγκ

Πέντε εκατομμύρια επισκέπτες, προερχόμενους από τουλάχιστον 50 χώρες, «δέχθηκε» τις πρώτες 24 ώρες της διαδικτυακής κυκλοφορίας του το νέο παιδικό βιβλίο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (φωτ.). Το «Ickabog», όπως τιτλοφορείται, ένα πολιτικό παραμύθι με θέμα την αλήθεια και την κατάχρηση της εξουσίας (το οποίο δεν σχετίζεται με το σύμπαν του Χάρι Πότερ), άρχισε να αναρτάται στον ομώνυμο ιστότοπο την προηγούμενη εβδομάδα και θα συνεχίσει να προσφέρεται σε συνέχειες, για περίπου ένα μήνα ακόμη, δωρεάν. Η συγγραφέας έχει παροτρύνει τους μικρούς αναγνώστες να συμβάλουν στην εικονογράφηση του βιβλίου, με τις σχετικές προτάσεις να είναι πλέον εκατοντάδες.

Ιχνηλατώντας τη μεσαία τάξη

Την αβέβαιη πορεία της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα και στη Δύση, καθώς και την εντυπωσιακή άνοδό της στις αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολής, καταγράφει το πρόσφατο βιβλίο του δημοσιογράφου Φοίβου Καρζή με τίτλο «Το μεσαίο κενό. Η ακμή και η κρίση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα και τον κόσμο» (εκδ. Παπαδόπουλος). Επιστρατεύοντας αριθμούς και στατιστικές κι έχοντας γενική εποπτεία του φαινομένου, ο συγγραφέας αναλύει τα ρήγματα, τις προσδοκίες, τις μετατοπίσεις και τις προοπτικές της μεσαίας τάξης στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Κίνα και στη Ρωσία, ενώ ειδικά για τη χώρα μας θέτει και το κρίσιμο και πολυσυζητημένο ερώτημα του προσδιορισμού της ευρύχωρης αυτής κοινωνικής ομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή