NEWSLETTER

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βραβεία του «Αναγνώστη»

Το μεγάλο τιμητικό βραβείο για το σύνολο του έργου του απονεμήθηκε από το περιοδικό «Αναγνώστης» στον Αλέξη Πανσέληνο, στη διαδικτυακή απονομή της περασμένης Πέμπτης. Το βραβείο «Νίκος Θέμελης» έλαβε ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης για το βιβλίο του «Το τραγούδι του πατέρα» (εκδ. Πατάκη), το βραβείο Μυθιστορήματος ο Ιάκωβος Ανυφαντάκης για το βιβλίο «Κάποιοι άλλοι» (εκδ. Πατάκη), Διηγήματος ο Μιχάλης Μακρόπουλος για το «Μαύρο νερό (εκδ. Κίχλη), Ποίησης ο Δημήτρης Χουλιαράκης για τη συλλογή «Ψυχή στα δόντια» (εκδ. Το Ροδακιό). Βραβεύτηκε επίσης η Αλεξάνδρα Ρασιδάκη για τη μελέτη της «Υπό ρομαντική οπτική γωνία, γερμανικός ρομαντισμός και Γ. Βιζυηνός» (εκδ. Αγρα). Στις κατηγορίες των πρωτοεμφανιζόμενων τιμήθηκαν η Δήμητρα Λουκά για το βιβλίο της «Κόμπο στον κόμπο» (εκδ. Κίχλη) και ο Γιάννης Καρπούζης για την ποιητική συλλογή «Ο χάρτινος χρόνος τελείωσε» (εκδ. Πανοπτικόν).

Οι συγγραφείς του αύριο

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του λογοτεχνικού διαγωνισμού για παιδιά και νέους «Γίνε σήμερα ο συγγραφέας του αύριο», που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Καστανιώτη στην περίοδο της καραντίνας. Στην πρώτη κατηγορία, που απευθυνόταν σε παιδιά δημοτικού, βραβεύθηκαν οι ιστορίες «Το μαγικό μπαούλο» της Ιουλίτας Τριαντούλη και «Η μαγική κιθάρα» του Νικόλα Γιαννακουδάκη, ενώ στη δεύτερη, για μαθητές ώς 16 ετών, διακρίθηκε το διήγημα «Ενα περίεργο ταξίδι» της Νατάσας Αθανασοπούλου. Στην τρίτη κατηγορία, του νεανικού μυθιστορήματος για νέους 16-22 ετών, αν και κρίθηκε από την επιτροπή πως καμία συμμετοχή δεν είναι άμεσα εκδόσιμη, το κείμενο «Ξινή πορτοκαλάδα» της Αλεξίας Κατσικογιάννη πέρασε στη δεύτερη φάση της συνεργασίας των εκδόσεων με τη συγγραφέα, με σκοπό μια ενδεχόμενη μελλοντική έκδοση.

Διακοπή συνεργασίας

Τη διακοπή της συνεργασίας τους με τον Βρετανό ιστορικό Ντέιβιντ Στάρκι ανακοίνωσαν οι εκδόσεις HarperCollins, έπειτα από ρατσιστικές δηλώσεις του τελευταίου που ο οίκος χαρακτήρισε «απεχθείς». Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στον πολιτικό αναλυτή Ντάρεν Γκράιμς η οποία μεταδόθηκε μέσω YouTube, ο Στάρκι δήλωσε ότι «ο θεσμός της δουλείας δεν ήταν γενοκτονία, ειδάλλως δεν θα υπήρχαν τόσο πολλοί καταραμένοι μαύροι στην Αφρική και στη Βρετανία; Ξέρετε, επέζησε ένα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό από αυτούς». Επειτα από την  κατακραυγή, ο Στάρκι παραιτήθηκε και από τη θέση του επίτιμου εταίρου του κολεγίου Fitzwilliam του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή