500 λέξεις με τη Δήμητρα Διδαγγέλου

500 λέξεις με τη Δήμητρα Διδαγγέλου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δήμητρα Διδαγγέλου είναι ψυχολόγος με ειδίκευση στη θεραπευτική γραφή. Διαθέτει μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Ψυχολογία στα ΜΜΕ και η πρώτη της επαγγελματική ενασχόληση ήταν στη δημοσιογραφία κυρίως σε θέματα ψυχικής υγείας και κοινωνικά. Εχοντας γράψει μια νουβέλα και μια συλλογή διηγημάτων, το τρίτο βιβλίο της είναι ψυχολογίας με τίτλο «Ευγνωμοσύνη» (εκδ. Καστανιώτη) και έρχεται στην εποχή του κορωνοϊού για να υπενθυμίσει ότι υπάρχουν τρόποι να βρούμε ικανοποίηση από τη ζωή μας ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Μόλις ολοκλήρωσα το «Η χορτοφάγος» της Χαν Γκανγκ και συνεχίζω με το «Ομορφιά και Θλίψη» του Γιασουνάρι Καουαμπάτα. Ενδιάμεσα με περιμένει υπομονετικά στην αιώρα από την περίοδο της καραντίνας το «4 3 2 1» του Πολ Οστερ.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Τόρου Οκάντα από το «Κουρδιστό Πουλί» του Μουρακάμι για τις ποικίλες πτυχές και αναγνώσεις που μπορεί να έχει το εσωτερικό ταξίδι.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Γυναίκες από διαφορετικές εποχές που τόλμησαν να εκφραστούν ελεύθερα: Ντόρις Λέσινγκ, Μαργκερίτ Ντυράς, Αννα Αχμάτοβα, Σάρα Κέιν, Μαργαρίτα Καραπάνου και ανάμεσά τους θα έβαζα τον Σίγκμουντ Φρόιντ.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Μου έκανε εντύπωση το πόσο επίκαιρο είναι ακόμα και σήμερα ένα κείμενο του 1928 που απευθύνεται στις γυναίκες, το «Ενα δικό της δωμάτιο» της Βιρτζίνια Γουλφ. Με αφορμή τη λογοτεχνική γραφή θέτει προβληματισμούς γύρω από την πνευματική ελευθερία, τη δημιουργία, τη συνύπαρξη της θηλυκής και αρσενικής ενέργειας, την οικονομική ανεξαρτησία, την πραγματικότητα.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Την «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ. 

Ενα βιβλίο για την ευγνωμοσύνη: πώς και γιατί;

Ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο θέλοντας με κάποιο τρόπο να αποκαταστήσω την έννοια της ευγνωμοσύνης που έχει ξεχαστεί ή και παρεξηγηθεί. Η έκδοσή του ήρθε σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο με μεγάλες ψυχικές διακυμάνσεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και ευελπιστώ ν’ αποτελέσει ένα φωτεινό φάρο σε μια σκοτεινή εποχή. 

Πώς γίνεται το γράψιμο μέσο θεραπείας;

Οταν το γράψιμο χρησιμοποιείται ως εργαλείο έκφρασης των συναισθημάτων και των σκέψεων, τότε το χαρτί γίνεται ένας καθρέφτης του εσωτερικού κόσμου και διευκολύνεται η ψυχοθεραπευτική

διαδικασία.

Εγκαταλείψατε την Αθήνα για να ζήσετε στο Πήλιο. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Λένε ότι σπίτι σου είναι εκεί όπου βρίσκεται η καρδιά σου. Κάθε φορά που πήγαινα στο Πήλιο ένιωθα κάτι πρωτόγνωρο: να ευθυγραμμίζεται απόλυτα το έξω με το μέσα μου και ενστικτωδώς άρχισα να επιστρέφω όλο και λιγότερο στην Αθήνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή