«Επίκαιρα», χούντα και νεόπλουτος ραγιαδισμός

«Επίκαιρα», χούντα και νεόπλουτος ραγιαδισμός

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ο Φώτος Λαμπρινός είναι ανάμεσα στους σημαντικότερους κινηματογραφιστές – καταγραφείς ιστορικής μνήμης στη χώρα μας. Περισσότερο και από τα δεκάδες ντοκιμαντέρ που έχει γυρίσει, την ερευνητική του διάθεση και την αρχειακή του γνώση, την εμμονή στην τεκμηρίωση και την επιθυμία για μυθοπλασία, ο Φώτος Λαμπρινός παραμένει από τους λίγους που μπορούν να αφηγηθούν με συνέπεια και άποψη την Ελλάδα του 20ού αι.. Το βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα, «Χούντα είναι θα περάσει; Τα κινηματογραφικά επίκαιρα στη διάρκεια της Δικτατορίας (1967-1974)», εστιάζει στα οπτικοακουστικά τεκμήρια εκείνης της περιόδου, διερευνώντας παράλληλα κοινωνικές τάσεις και νοοτροπίες. Η μελέτη των επικαίρων είναι αποκαλυπτική για την εικόνα που το καθεστώς της χούντας σκηνοθετεί για τον εαυτό του, αλλά και κάτι σημαντικότερο, το πόσο αλλάζει ριζικά στα χρόνια αυτά η όψη της Ελλάδας. Στη διάρκεια της επταετίας παράλληλα με τη γέννηση του νέου ελληνικού κινηματογράφου, που πλουτίζει την εγχώρια φιλμογραφία με σπουδαίες ταινίες, αναδύεται και «ένα νέο κοινωνικό στρώμα, αυτό των νεόπλουτων, που επιδιώκει πάνω απ’ όλα την καλοπέρασή του, προσφέροντας επιχειρήματα επιβεβαίωσης, αν όχι θριαμβολογίας, στο απολυταρχικό καθεστώς». Ο «νεόπλουτος ραγιαδισμός», όπως τον αποκαλεί ο Φ. Λαμπρινός, «είναι η νοοτροπία που εκφράζεται με το σλόγκαν “να περνάμε καλά”, η οποία καθιερώνεται επί χούντας και επιβιώνει και σε όλη τη διάρκεια της αποκαλούμενης Μεταπολίτευσης».

 
Στα πολλά μικρά και ευανάγνωστα κεφάλαια του βιβλίου συνυπάρχουν καταγραφή και στοχασμός (πάνω στην καλλιτεχνική δημιουργία, στην πολιτική σκηνή, στους «αστέρες» των Επικαίρων) που συνθέτουν το παζλ μιας καθημερινότητας, η οποία εκτός από μνήμες οικοδόμησε και μια δημόσια – πολιτικοκοινωνική ταυτότητα.
 
Το βιβλίο του Φ. Λαμπρινού (εκδόσεις Καστανιώτη) θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Polis Art Cafe, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσουν οι: Δέσποινα Ι. Παπαδημητρίου, αν. καθ. Ιστορίας στο Πάντειο και η Σώτη Τριανταφύλλου, συγγραφέας – ιστορικός.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή