Νέες εκδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

MARIO VARGAS LLOSA Ενας διακριτικός ήρωας

μετ. Χρύσα Μπανιάεκδ. Α.Α. Λιβάνη, σελ. 446-16,40 ευρώ Για μια ακόμα φορά, ο Φελίσιτο θυμήθηκε τα λόγια του πατέρα του προτού πεθάνει: «Ποτέ μην αφήσεις κανέναν να σε πατήσει γιόκα μου. Αυτή η συμβουλή είναι η μοναδική κληρονομιά που θα λάβεις». Το άκουσε και δεν άφησε ποτέ να τον πατήσουν. Και μισό αιώνα αργότερα ήταν πια μεγάλος για να αλλάξει συνήθειες. Δίπλα του ο επιτυχημένος επιχειρηματίας Ισμαέλ Καρέρα καταστρώνει μιαν αναπάντεχη εκδίκηση εναντίον των δύο αργόσχολων γιων του που επιθύμησαν τον θάνατό του.

ΓΚΡΑΧΑΜ ΣΟΥΪΦΤ Μακάρι να ήσουν εδώ

μετ. Θωμάς Σκάσσης

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 412 Η ασθένεια των τρελών αγελάδων θα πλήξει καίρια δύο κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, των Λάξτον και των Μέρικ, στο Ντέβον της Αγγλίας. Οι γόνοι τους θα αναγκαστούν να στρέψουν την πλάτη στην οικογενειακή παράδοση ακολουθώντας διαφορετικές πορείες. Ο Γκράχαμ Σουίφτ πλέκει με δεξιοτεχνία τον ιστό των γονικών, συζυγικών και αδελφικών σχέσεων, αποτυπώνοντας παράλληλα τις ψυχολογικές αλλαγές που επιφέρει η κρίση.

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

JEAN-MICHEL QUINODOZ Πώς να διαβάσω τον Φρόιντ Οδηγός ανάγνωσης του φροϊδικού έργου

μετ. Δέσποινα Ανδροπούλου

εκδ. Κέδρος, σελ. 456-25 ευρώ Ο συγγραφέας παρουσιάζει τα κύρια φροϊδικά κείμενα με χρονολογική σειρά, τα τοποθετεί στο πλαίσιο της ζωής του Φρόιντ τη στιγμή της δημιουργίας τους, και κατόπιν αναλύει την πρόσληψη και τις προεκτάσεις των ανακαλύψεών του από τους μεταφροϊδικούς ψυχαναλυτές. Ολα τα κεφάλαια ακολουθούν την ίδια ακριβώς δομή: παρουσίαση του εκάστοτε έργου και μέσα σε ειδικά πλαίσια, τα σχόλια χωρισμένα σε ενότητες: Βιογραφία και ιστορία, Εξέλιξη των φροϊδικών εννοιών, Μεταφροϊδικοί, Χρονολόγηση των φροϊδικών εννοιών.

ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟΣ

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Τα «καθαρά χέρια» της Χρυσής Αυγής Εφαρμογές ναζιστικής καθαρότητας

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 264 Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο συγγραφέας εξετάζει τη λειτουργία της Χρυσής Αυγής ως «εθνικού απολυμαντικού». Παρακολουθεί την καθολική επέκταση του νεοναζισμού που επιχειρεί να μην αφήσει καμιά γωνιά του δημόσιου βίου «ύποπτα ακάθαρτη»· τα επικίνδυνα «λοιμώδη νοσήματα» στην εκπαίδευση, την τέχνη και τη διανόηση· τους στόχους της εκκαθάρισης και τη βίαιη τελετουργία των ταγμάτων εφόδου· την ώσμωση των νεοναζί με την αστυνομία· την επέκταση στον δημόσιο χώρο με πρακτικές της Μαφίας.

ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ Το μπεστ σέλερ του μίσους Τα «πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» στην Ελλάδα, 1920-2013

εκδ. Πόλις, σελ. 394 Τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» ήταν το αγαπημένο βιβλίο του Χίτλερ, ευαγγέλιο του αντισημιτισμού και μοντέλο κάθε σύγχρονης θεωρίας της συνωμοσίας. Το ταπεινό, κακογραμμένο αυτό βιβλιαράκι αποδεικνύεται το δημοφιλέστερο των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα είτε ως πρόχειρη μπροσούρα λαθρόβιων εκδοτικών οίκων είτε αναπαραγόμενο μέσω του Διαδικτύου. Η εκδοτική του διαδρομή σημαδεύει την άνθηση και τις καμπές του αντισημιτικού ρεύματος στην Ελλάδα, αλλά λειτουργεί και ως σημείο σύγκλισης διαφορετικών ακροδεξιών ρευμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή