Νέες εκδόσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξένη Πεζογραφία

Ρομπερτ Γκαλμπρεϊθ

Το κάλεσμα του κούκου

μετ. Χρήστος Καψάλης

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 588

Οταν το πανέμορφο σούπερ μόντελ Λούλα Λάντρι πέφτει από το χιονισμένο μπαλκόνι του σπιτιού της, όλοι υποθέτουν πως αυτοκτόνησε. Μόνον ο αδελφός της διατηρεί αμφιβολίες και αναθέτει στον ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ να διερευνήσει την υπόθεση. Ο Στράικ είναι βετεράνος πολέμου, με σωματικά και ψυχολογικά τραύματα και η ζωή του είναι ένα χάος. Η υπόθεση αυτή μπορεί να τον βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του οικονομικά, αλλά θα κληθεί να καταβάλει ένα προσωπικό τίμημα. Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα σε μια απαράμιλλα λονδρέζικη ατμόσφαιρα.

Βιογραφία

Colin Duriez

ΤΖ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, Η γέννηση ενός θρύλου

μετ. Θωμάς Μαστακούρης

εκδ. Κέδρος, σελ. 336 – 14,90 ευρώ

Πολύ πριν από τις επιτυχημένες ταινίες του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών», η φαντασία, τα δημιουργήματα και οι χαρακτήρες του Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν είχαν γοητεύσει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Ποιος ήταν ο άνθρωπος που επινόησε τις περίπλοκες γλώσσες και τον τέλεια δομημένο κόσμο της Μέσης Γης; Ο Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν πέρασε δύσκολα χρόνια. Ηταν ορφανός και φτωχός. Γνώρισε τη φρίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κηδεμόνας που είχε του απαγόρευε να επικοινωνεί με την κοπέλα που είχε ερωτευτεί. Λαμπρός αλλά εσωστρεφής λόγιος, επεξεργάστηκε επί πενήντα χρόνια τους λαούς, τις γλώσσες και την ιστορία της Μέσης Γης.

Ελληνική πεζογραφία

Κώστας Μαυρουδης

Η αθανασία των σκύλων

εκδ. Πόλις, σελ. 214

Ιστορίες ανθρώπων που διαδραματίζονται στην Αθήνα και την επαρχία, σε πόλεις της Ευρώπης, σε μυθιστορηματικές σελίδες και φιλμ. Ιστορίες σκύλων που τριγυρίζουν με σιωπηλή σοβαρότητα, εμβολίζουν επίσημες πομπές, ακολουθούν παρελάσεις, διασχίζουν γεγονότα. Με στοχαστική και ποιητική ματιά, ο Κώστας Μαυρουδής κάποτε ειρωνικός και αυτοσαρκαστικός απαθανατίζει περιστατικά και χειρονομίες και αναδεικνύει λεπτές αποχρώσεις. Οι 70 ιστορίες του συμπυκνώνουν τον χρόνο και αντιστέκονται σε απλοποιήσεις.

Ανθολογία

Κιρκη Κεφαλεα

Μεταμορφώσεις της σελήνης

Ανθολογία ποιημάτων για το φεγγάρι

εκδ. Τυπωθήτω, σελ. 198

Αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των ποιημάτων που οι νεοέλληνες ποιητές έγραψαν και γράφουν για τη σελήνη, θα έλεγε ότι το φεγγάρι αποτελεί έναν πολύ αγαπητό κοινό τόπο συνάντησης. Το έργο της Κίρκης Κεφαλέα φιλοδοξεί να καλύψει την έλλειψη μιας περιεκτικής και ικανοποιητικής ανθολογίας νεοελληνικών ποιημάτων για τη σελήνη. Τα ποιήματα επιλέχθηκαν από ένα υλικό υπερδιπλασίων ποιημάτων. Στο Παράρτημα έχουν επίσης ανθολογηθεί ποιήματα παλαιότερων εποχών, όπως και πολλές μεταφράσεις ξένων «σεληνιακών» ποιημάτων.

Μελέτη

Νίκος Σαραντάκος

Οπωροφόρες λέξεις

Η χυμώδης ιστορία των καρπών και των ονομάτων τους

εκδ. Κλειδάριθμος, σελ. 206

Ποια ήταν τα περσικά μήλα και ποια τα αρμένικα δαμάσκηνα; Γνώριζαν οι αρχαίοι Ελληνες τα λεμόνια; Ποιο είναι το άλλο φρούτο του Παραδείσου και ποιο το βελανίδι του Δία; Ποιον καρπό έπρεπε να δαγκώσουν οι νύφες στην αρχαία Αθήνα πριν από το πρώτο τους φιλί; Πού θα βρείτε δέσπολα, ζαρταλούδια και χρυσόμηλα; Γιατί λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη; Ο Νίκος Σαραντάκος διαλέγει τους πιο νόστιμους και ζουμερούς καρπούς και παραθέτει ένα γλωσσικό, λογοτεχνικό και λαογραφικό ιστορικό με περισσότερα από σαράντα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT