Νέες εκδοσεις

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜO ΥAN

Αλλαγή

μετ. Παλμύρα Ισμυρίδου

εκδ. Αγρα, σελ. 112

Τιμημένος με το βραβείο Νομπέλ 2012, ο Μο Γιαν εξατομικεύει τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στη χώρα του κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών σε μια νουβέλα μεταμφιεσμένη σε αυτοβιογραφία. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των αφηγήσεων από την Κίνα που εμμένουν στα πολιτικά γεγονότα, η «Αλλαγή» αντιπροσωπεύει την «ιστορία των ανθρώπων», μια οπτική σε μια χώρα σε κατάσταση διαρκούς μεταβολής, μια ματιά περισσότερο από κάτω προς τα πάνω παρά το αντίστροφο. Ο συγγραφέας δίνει ζωή στην ιστορία περιγράφοντας τις επιπτώσεις συνταρακτικών γεγονότων στη ζωή του μέσου πολίτη.

ΝΤΟΡΙΣ ΛΕΣΙΝΓΚ

Αλφρεντ και Εμιλυ

μετ. Μαρία Ρόζα Τραϊκόγλου

εκδ. Καστανιώτης, σελ. 272

Η νομπελίστρια Ντόρις Λέσινγκ εξερευνά τη ζωή των γονιών της που καταστράφηκε ανεπανόρθωτα από τον Μεγάλο Πόλεμο. Μια οβίδα που βρίσκει τον πατέρα της στα χαρακώματα, θα τον εξαναγκάσει να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του με ξύλινο πόδι. Η μητέρα της ζει τραυματικά τον θάνατο του μεγάλου της έρωτα, ενός γιατρού που πνίγηκε στη Μάγχη. Η οικογένεια θα μετακινηθεί στην Αφρική και η κόρη της θα αναγκαστεί να μεγαλώσει σε έναν ξένο τόπο. Μεταξύ μυθοπλασίας και αυτοβιογραφίας, η Ντόρις Λέσινγκ φαντάζεται την ευτυχισμένη ζωή που θα είχαν ζήσει οι γονείς της αν δεν είχε υπάρξει ο Πόλεμος.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

SHERYL SANDBERG

Lean in/Βγείτε μπροστά

μετ. Τρισεύγενη Παπαϊωάννου

εκδ. Πατάκη, σελ. 336 – 14,40 ευρώ

Διευθύντρια των επιχειρησιακών λειτουργιών του Facebook, η Σέριλ Σάντμπεργκ εξετάζει τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες έχουν μείνει πίσω όσον αφορά την κατάκτηση ηγετικών ρόλων στις επιχειρήσεις και στη δημόσια διοίκηση. Εξηγεί τις πρωταρχικές αιτίες και προτείνει αποτελεσματικές λύσεις με γνώμονα την κοινή λογική, οι οποίες μπορούν να επιτρέψουν στις γυναίκες να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Η Σάντμπεργκ κατατάσσεται από το περιοδικό Fortune στη λίστα των 50 Ισχυρότερων Γυναικών στις επιχειρήσεις και από το ΤΙΜΕ στα 100 άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

Πώς έρχονται οι λέξεις

Τέχνη και τεχνική της δημιουργικής γραφής

εκδ. Μεταίχμιο σελ. 200 – 11 ευρώ

Η λογοτεχνία είναι πράξη. Εδώ δεν μετράει η προϋπηρεσία, η επετηρίδα, ο ΑΣΕΠ. Οποιος γράφει καλύτερα κόβει το νήμα. Τρομακτικό – αλλά παρήγορο. Στη λογοτεχνία είμαστε αυτό που κάνουμε. Ολα τα υπόλοιπα είναι προθέσεις. Και οι προθέσεις δεν αφορούν κανέναν, ούτε καν τον συγγραφέα τους. Το βιβλίο της πεζογράφου Σοφίας Νικολαΐδου απευθύνεται σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη συγγραφή. Δεν προσφέρει οδηγίες αλλά προσπαθεί να προσφέρει ιδέες, να προτείνει ασκήσεις, να ερεθίσει τον αφηγηματικό δόλο, να ανοίξει τη βεντάλια πολλών και διαφορετικών λύσεων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Νικήτας Δέλτα

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 158

Ενας άνθρωπος χωρίς όνομα και χωρίς ρίζες. Μεγαλώνει στα χέρια μιας γυναίκας που δεν τον γέννησε αλλά τον αγάπησε βαθιά σαν μάνα του. Βιώνει σαν απλός παρατηρητής μερικά από τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας του περασμένου αιώνα. Μια ιστορία μέσα στην οποία οι άνθρωποι θα αποπειραθούν να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά και την καρδιά τους πιο ψηλά από την Ιστορία και να αναμετρηθούν με αυτή. Και να αφήσουν την αγάπη να κάνει τη δουλειά της – να μείνει ζωντανή ανάμεσα στους πεθαμένους, σε στάχτες και αναμνήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή