Αφοσίωση και αυτοθυσία με φόντο το Αφγανιστάν

Αφοσίωση και αυτοθυσία με φόντο το Αφγανιστάν

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KΗALED HOSSEINI

And the Mountains Echoed

Riverhead Books, 2013, σελ. 402

Ο Kαλέντ Χοσεϊνί, αφγανικής καταγωγής συγγραφέας που ζει στην Καλιφόρνια, έγινε διάσημος σε όλον τον κόσμο με δύο μυθιστορήματά του, «The Kite Runner», 2003 («Χαρταετοί πάνω από την πόλη»), και «A Thousand Splendid Suns», 2007 («Στη χώρα των χρυσών ήλιων»), που πούλησαν 10 εκατ. αντίτυπα στην Αμερική και άλλα 38 εκατ. σε 70 χώρες (στην Ελλάδα τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός).

Παρόμοια επιτυχία προβλέπεται και για το τρίτο μυθιστόρημά του «And the Mountains Echoed» («Και τα βουνά μίλησαν»), που, όπως και τα προηγούμενα, καταπιάνεται με προσφιλή του θέματα, την αγάπη, την αφοσίωση, την αυτοθυσία, με φόντο το πολύπαθο Αφγανιστάν. Και ενώ στα δύο πρώτα έργα του οι συγκινητικές ιστορίες περιστρέφονταν γύρω από την πατρική και μητρική αγάπη, το τρίτο επικεντρώνεται στην αδελφική αγάπη, του Αμπντουλάχ και της Πάρι, που χωρίζονται βίαια σε παιδική ηλικία, θύματα τότε της οικογενειακής φτώχειας, για να ξανασμίξουν απρόσμενα στα γεράματά τους, αφού έζησαν ξενιτεμένοι στην Αμερική και στη Γαλλία αντίστοιχα, θύματα τώρα του πανδαμάτορα χρόνου.

Στη ζωή των δύο αδελφών εμπλέκονται πρόσωπα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την οικογένειά τους, όπως ένας Ελληνας πλαστικός χειρουργός από την Τήνο, ο Μάρκος Βαρβάρης, που εγκαταλείπει μια επιτυχημένη καριέρα και την ηλικιωμένη μητέρα του στην Ελλάδα για ανθρωπιστικές αποστολές στο εξωτερικό, καταλήγοντας στην Καμπούλ, όπου προσφέρει τις υπηρεσίες του στα παιδιά θύματα των πολέμων που ταλανίζουν το Αφγανιστάν. Οι διάφοροι χαρακτήρες εμφανίζονται με αναδρομές σε μια ταραχώδη περίοδο έξι δεκαετιών που φθάνει μέχρι το 2010, από το μυθικό χωριό Σάντμπαγκ, στην Καμπούλ, το Παρίσι, την Τήνο και τον Αγιο Φραγκίσκο, αποσπώντας μερικές φορές την προσοχή του αναγνώστη από τους βασικούς πρωταγωνιστές, αλλά με τις εμπειρίες τους συμπληρώνουν το αφγανικό πολιτιστικό και ιστορικό τοπίο.

Η συνάντηση

Από μια γραφή που συγκινεί και μια πλοκή που συναρπάζει, αναδύονται αλληλοσυγκρουόμενα αισθήματα αφοσίωσης και ενοχής, αγάπης και προδοσίας, καθήκοντος και ανεξαρτησίας, μοναξιάς και νόστου, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το αποκορύφωμα της συνάντησης των δύο αδελφών στην Αμερική, μετά 58 χρόνια χωρισμού. Με μια μοναδική αφηγηματική δεξιοτεχνία, που τον καθιέρωσε παγκοσμίως, ο συγγραφέας περιγράφει έναν περίπλοκο κόσμο στον οποίο δεσπόζουν η αξιοπρέπεια της φτώχειας, τα ανεκπλήρωτα όνειρα της παιδικής ηλικίας, η εφήμερη ευτυχία, οι τύψεις των αποδήμων που νοσταλγούν την επιστροφή στις ρίζες τους για να ανακαλύψουν μια σκληρή πραγματικότητα, η φυγή από την καταπίεση μιας πατριαρχικής κοινωνίας, ο αλτρουισμός ξένων εθελοντών όπως του Ελληνα γιατρού και της Βόσνιας νοσοκόμας, που σπεύδουν να βοηθήσουν μια χώρα κατεστραμμένη από ξένους και εγχώριους εισβολείς («χίλιες τραγωδίες σε κάθε τετραγωνικό μίλι»). Με τη διεισδυτική ματιά του αποκαλύπτονται τα μυστικά που όλοι κουβαλούν μέσα τους, οι αντικρουόμενες αλήθειες, οι συμβιβασμοί, η επώδυνη επαφή με το παρελθόν, η αναζήτηση της λύτρωσης μέσα από μια νέα ταυτότητα, εντέλει η μνήμη που επενεργεί άλλοτε ως ευλογία και άλλοτε ως κατάρα.

* Ο κ. Αχιλλέας Παπαρσένος διετέλεσε προϊστάμενος του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδος σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Μελβούρνη και Γενεύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή