Νέες Εκδόσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

JEAN ECHENOZ

14

μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης

εκδ. Ικαρος, σελ. 108

Εκατό χρόνια μετά από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που έμελλε να στοιχίσει τη ζωή σε δεκαέξι εκατομμύρια ανθρώπους, ο Ζαν Εσνόζ, σε μόλις εκατό σελίδες ενός μυθιστορήματος που αρχίζει με την περιγραφή μιας διπρόσωπης καλοκαιρίας και τελειώνει με τη γέννηση ενός ανθρώπου, εξορκίζει το Κακό και την κακή λογοτεχνία, με τις απαράμιλλες αφηγηματικές του ψιλοβελονιές και με τις μαγγανείες του πικρού του χιούμορ.

ΛΙ ΤΣΑΝΓΚ-ΡΑΕ

Της αγάπης και του πολέμου

μτφρ. Μαρία Αγγελίδου

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 576-18 ευρώ

Η Τζουν Χαν ήταν μικρό κορίτσι όταν ορφάνεψε στον πόλεμο της Κορέας. Ο Χέκτορ Μπρέναν ήταν ένας νεαρός Αμερικανός στρατιώτης που επέλεξε να υπηρετήσει στην Κορέα για να γλιτώσει από τον μίζερο μικροαστισμό της γενέθλιας πόλης. Στο κορεατικό ιεραποστολικό ορφανοτροφείο όπου συναντιούνται όταν τελειώνει ο πόλεμος, ζουν εμπειρίες που σημαδεύουν το μέλλον τους καθώς ανταγωνίζονται για την αγάπη της όμορφης γυναίκας του ιεραποστόλου, της Σιλβί. Τριάντα χρόνια αργότερα θα πρέπει να βρουν το θάρρος να κοιτάξουν το παρελθόν τους κατάματα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ

Ουζερί Τσιτσάνης

εκδ. Πατάκης, σελ. 468

Το 1993 ο πεζογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης αποκτά την έμμονη ιδέα να μπει στην ψυχή του κουνιάδου του Βασίλη Τσιτσάνη, Αντρέα Σαμαρά, με τον οποίο ο συνθέτης άνοιξε το 1942 ένα ουζερί, στην οδό Παύλου Μελά 22, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είναι οι μέρες της γερμανικής κατοχής, της αντίστασης, της εξόντωσης των Εβραίων, της πείνας και μέσα σε όλα αυτά ο Τσιτσάνης να γράφει τα καλύτερα τραγούδια του. Το Ουζερί Τσιτσάνης δουλεύει ακριβώς στη δίνη της καταιγίδας, κόντρα και ταυτόχρονα έξω από αυτήν, και συνεχίζει, μετά του φυγή του συνθέτη στην Αθήνα το 1946, να δουλεύει μέσα στη φαντασία του Σκαμπαρδώνη.

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

MARY SHELLEY

Ματίλντα

μετ. Ισμήνη Καπάνταη

εκδ. Νεφέλη, σελ. 150

Η «Ματίλντα» ήταν το δεύτερο μετά τον «Φρανκεστάιν» έργο της Μary Shelley. Ολοκληρώθηκε το 1820 και δόθηκε στον πατέρα της William Godwin για να εκδοθεί. Εκείνος ταράχθηκε από το θέμα του, που αφορούσε μια, έστω φανταστική, αιμομιξία. Ζήτησε να γραφτεί ένας πρόλογος όπου να υπάρχει μια σαφής διευκρίνιση ότι στην πραγματικότητα δεν είχε συντελεστεί αιμομιξία. Και πάλι όμως δεν έστειλε το έργο για έκδοση και αρνήθηκε να επιστρέψει το χειρόγραφο στην κόρη του. Το έργο εκδόθηκε μόλις το 1959.

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΤΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΗ

Οι αιώνιες φωλέες της επιστροφής στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη

εκδ. Αγρα, σελ. 112 – 10 ευρώ

Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από το δοκίμιο του Οδυσσέα Ελύτη «Η αληθινή φυσιογνωμία του Ανδρέα Κάλβου». Διαβάζοντας το σημαντικό αυτό δοκιμιακό έργο του Ελύτη διαπιστώνει κανείς πως τον διακρίνει η «ηθική του θαυμασμού», η προσήλωσή του δηλαδή σε ένα «άφταστο πρότυπο» που τον κάνει να νιώθει ταπεινότητα και τον ενδυναμώνει. Ενα τέτοιο ισχυρό πρότυπο ήταν για τον Ελύτη ο Κάλβος και ένα τέτοιο ισχυρό πρότυπο είναι για την Τζίνα Πολίτη ο Ελύτης. Εκτός από το δοκίμιο «Θεωρίες για την καταγωγή της γλώσσας και η σημαντική τους στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη», ο τόμος περιλαμβάνει τέσσερα ακόμα δοκίμια για τον ποιητή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή