Αντίδωρο στον δάσκαλο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Μουσείο της Ακρόπολης, Παρασκευή βράδυ, ένα μεγάλο πλήθος είχε κατακλύσει το αμφιθέατρο. Υπήρχε μια διάχυτη αίσθηση γιορτής, μια κοινή αντίληψη για την αναγκαιότητα της παρουσίας, με την πεποίθηση ότι η στήριξη μιας εκδήλωσης για τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη ήταν ταυτόχρονα -έμμεσα, βεβαίως, αλλά με πόση σαφήνεια- και μια έμπρακτη περιφρούρηση όσων μας προσδιορίζουν.

Τέτοιο χαρακτήρα είχε η εκδήλωση, που διοργανώθηκε με πυρήνα την έκδοση του τιμητικού τόμου «Θεμέλιον. 24 μελέτες για τον δάσκαλο Πέτρο Θέμελη από τους μαθητές και τους συνεργάτες του» (Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, afgames εκδόσεις). Η ιδέα είναι ζωογόνος: μαθητές του Πέτρου Θέμελη, σήμερα αρχαιολόγοι με δικό τους έργο, δημοσιεύουν από μία μελέτη, αφιερωμένη στον δάσκαλο. Τις μελέτες (όλες πρωτότυπες, από μόνη της η κάθε μία θα μπορούσε να είναι θέμα αυτόνομης έκδοσης) παρουσίασαν ο ένας μετά τον άλλον οι Χρίστος Ντούμας, Ολγα Παλαγγιά, Πάνος Βαλαβάνης και Ηλίας Αναγνωστάκης, δημιουργώντας έτσι μια σκυταλοδρομία γενεών και εμπειρίας στην αρχαιολογική σκέψη. Ηταν απόλαυση να αισθάνεται κανείς τον όγκο, τον πλούτο και το βάθος της γνώσης και να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτή η αίσθηση είναι κοινός τόπος.

Ο Πέτρος Θέμελης είπε «δυο λόγια», όπως πάντα μεστά, επί της ουσίας, χωρίς επιτήδευση απλότητας. Αυτό το πηγαίο του λόγου του, η ψυχική του γενναιοδωρία, μαζί με μια στέρεη προσήλωση στις αρχές του, έχουν δημιουργήσει αυτήν τη φωτεινή αύρα γύρω του. Το έργο του εδώ και δεκαετίες -και αποκορύφωση την αποκάλυψη της Αρχαίας Μεσσήνης- εμπνέει σεβασμό, καλλιεργεί μύθο, προκαλεί νέους συνεκτικούς δεσμούς όχι μόνο με το χθες αλλά και με το παραγωγικό αύριο. Ηταν μια γιορτή, αλλά και ένα μάθημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή