Νέες Εκδόσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΧΜΕΤ ΑΛΤΑΝ

Το τελευταίο παιχνίδι

μετ. Θάνος Ζαράγκαλης

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 400

Ενας συγγραφέας εγκαθίσταται σε έναν ειδυλλιακό τόπο που παρά την ομορφιά του, είναι ηφαίστειο που κοχλάζει. Οι δύο πλουσιότερες οικογένειες της περιοχής μάχονται να αποκτήσουν τον έλεγχό της. Θα τα καταφέρει όποια κατορθώσει να αποκτήσει την κυριότητα του λόφου, στην κορυφή του οποίου είναι χτισμένη μια παλιά εκκλησία μ’ έναν κρυμμένο θησαυρό. Οι κάτοικοι συνωμοτούν, ποθούν, φοβούνται και δεν διστάζουν να σκοτώσουν. Πρόκειται για μια ιστορία μυστηρίου όπου από την πρώτη σελίδα ο αναγνώστης δεν αναζητάει τον δράστη, αλλά το θύμα. Και όταν θα ’ρθει «η ημέρα της κρίσεως» τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο.

RAUL AUSTER

Η τριλογία της Νέας Υόρκης

μετ. Σταυρούλα Αργυροπούλου

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 432 – 16,60 ευρώ

Ο τόμος περιλαμβάνει τη «Γυάλινη πόλη», τα «Φαντάσματα» και «Το κλειδωμένο δωμάτιο», τρεις ιστορίες που διαπλέκονται αριστοτεχνικά αναμεταξύ τους. Η αναζήτηση στοιχείων σε κάθε μία από έναν ντετέκτιβ οδηγεί σε εξαιρετικές συμπτώσεις, που ανάγουν τελικά την απλή παρακολούθηση ενός «υπόπτου» σε σπουδή της ανθρώπινης συνθήκης. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Observer, πρόκειται για ένα βιβλίο-σταθμό στη νεότερη αμερικανική λογοτεχνία, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, πρόκειται για ένα από τα εκατό καλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών.

MARTIN CRUZ SMITH

Τατιάνα

μετ. Γιάννης Σπανδωνής

εκδ. Bell, σελ. 336 – 7,30 ευρώ

Η ατρόμητη ρεπόρτερ Τατιάνα πέφτει από τον έκτο όροφο μιας μοσχοβίτικης πολυκατοικίας, την ίδια εβδομάδα που ένα από τα μεγάλα αφεντικά της μαφίας, ο Γκρίσα Γκριγκορένκο, πεθαίνει με μια σφαίρα στο κεφάλι. Κανείς άλλος δεν συνδέει τα γεγονότα, εκτός από τον επιθεωρητή Αρκάντι Ρένκο. Τα στοιχεία τον οδηγούν στο Καλίνινγκραντ, την άλλοτε πόλη-κρησφύγετο του Ψυχρού Πολέμου. Σε ένα σουρεαλιστικό τοπίο όπου οι αμμόλοφοι αλλάζουν συνεχώς σχήμα, βρίσκεται νεκρός ένας διερμηνέας και το σημειωματάριό του γραμμένο σε κώδικα. Κι έτσι έρχεται η συνταρακτική αποκάλυψη για το παρελθόν της Τατιάνας, που κατά παράδοξο τρόπο συνδέεται με το μέλλον της Ρωσίας.

ΠΟΙΗΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ

Τα ποιήματα

επιμ. Χριστίνα Ντουνιά

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 398

Η ποιήτρια έχει από καιρό περάσει στην περιοχή του λογοτεχνικού μύθου: είναι το σύμβολο της πρόωρα χαμένης ομορφιάς και του μοιραίου έρωτα, της σπαταλημένης νεότητας και της αυθεντικής ποιητικής κατάθεσης. Στην παρούσα έκδοση συγκεντρώνονται για πρώτη φορά όλα τα ευρισκόμενα ποιήματά της, δημοσιευμένα ή χειρόγραφα, και πλαισιώνονται με φιλολογικά σχόλια. Η μελέτη «Μαρία Πολυδούρη ή “ρόδα του αίματος”», που περιλαμβάνεται στο επίμετρο του τόμου, αναδεικνύει τους βασικούς άξονες του έργου της, τη σχέση με την ευρωπαϊκή και τη λογοτεχνική παράδοση και τις περιπέτειες της πρόσληψής του.

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ

Ξούθου και Μενάνδρου γωνία

εκδ. Μανδραγόρας, σελ. 328

Ο τόμος περιλαμβάνει κείμενα που συντάχθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2010 ώς τον Δεκέμβριο του 2013 και δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Εποχή». Πρόκειται για σχόλια πάνω στη χειρότερη, σύμφωνα με τον συγγραφέα, περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας μας καθ’ όσον παραπαίει ανάμεσα στην κοινωνική αποσάθρωση, τον πολιτικό αμοραλισμό και την έξαρση των φασιστικών φαινομένων. Περιλαμβάνει επίσης ασεβή, αυτοσαρκαστικά σχόλια πάνω στις αριστερές κομματικές μυθοποιήσεις, που φαίνεται πως ενοχλούν. Η επιμονή του συγγραφέα για τη σύγχρονη ποίηση αποδεικνύει πως πολλές φορές η τέχνη προσφέρει απαντήσεις, πράγμα για το οποίο αδυνατούν οι συνεδριακές αποφάσεις και η άνευρη κομματική αρθρογραφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή