Νέες Εκδόσεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

Μνήμης και λήθης σημαντικά και ασήμαντα

εκδ. Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη σελ. 156

«Για να έχω, ήσυχη τη συνείδησή μου –αν υποθέσομε ότι διαθέτω και από αυτό το είδος– πληροφορώ τον αναγνώστη μου», λέει ο Αλεξ. Αργυρίου στο τελευταίο, μεταθανάτιο, έργο του που κυκλοφορεί σε επιμέλεια Αγγέλας Καστρινάκη «ότι δεν προτίθεμαι να γράψω ιστορία –δεν είμαι ιστορικός και δεν τον υποδύομαι–, ούτε να σκαρώσω την αυτοβιογραφία μου, διότι δεν έχω τίποτε το συγκλονιστικό να καταθέσω και άλλωστε ποιον θα ενδιέφερε, αλλά θα γράψω τα πράγματα που έζησα, άκουσα ή στοχάστηκα επάνω σε αυτά, επιστρατεύοντας την κοινή λογική».

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΓΑΡΤΑΝΗΣ

Το Μυθιστόρημα του Μουντιάλ

εκδ. Αθλητικός Τύπος,  σελ. 448

Οι 218 ιστορίες που ξετυλίγονται γλαφυρά με μυθιστορηματικό τρόπο, αναπαριστούν κορυφαίες στιγμές ποδοσφαιρικής ιστορίας. Εμβληματικές φιγούρες των γηπέδων, κατορθώματα, επικές συγκρούσεις, ανατροπές, εκπλήξεις αλλά και ευτράπελα συνθέτουν το υλικό με αναφορές από το πρώτο Μουντιάλ (1930) έως σήμερα. Το βιβλίο, επίκαιρο καθώς όλος ο πλανήτης «βλέπει» Βραζιλία, δομημένο σε μικρές αυτοτελείς ιστορίες, διαβάζεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και από αυτούς που δεν γνωρίζουν… πόσοι παίκτες αποτελούν μια ομάδα.

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ

Ο φερετζές και το πηλήκιο Το πολιτικό μυθιστόρημα της ελληνικής τηλεόρασης

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 448 – 15,50 ευρώ

«Προσπάθησα να καταγράψω», αναφέρει εισαγωγικά ο συγγραφέας, «την ιστορία, τις διακυμάνσεις και τις στροφές της περιπετειώδους σχέσης τηλεόρασης και πολιτικής. Καθώς συγκέντρωνα σιγά σιγά τις ψηφίδες του υλικού έβλεπα να ξεδιπλώνεται ένα μάλλον άγνωστο, συχνά διασκεδαστικό και ενδιαφέρον πολιτικό μυθιστόρημα. Αυτή η αναδρομή μπορεί ίσως να δίνει κάποια ερμηνευτικά κλειδιά στην κατανόηση της ελληνικής τηλεοπτικής πραγματικότητας. Μπορεί όμως και να φωτίζει τα επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά της ελληνικής πολιτικής ζωής».

ΕΥΑ ΣΤΑΜΟΥ

Η επέλαση της ροζ λογοτεχνίας

εκδ. Gutenberg, σελ. 130

Θέμα του έργου είναι τα ανάλαφρα τυποποιημένα αφηγήματα ερωτικού περιεχομένου που κατακτούν συχνά τις πρώτες θέσεις στις λίστες των «ευπώλητων» βιβλίων της χρονιάς. Η συγγραφέας εντάσσει την κατηγορία τους στο περιβάλλον μιας «ροζ κουλτούρας», προβαίνει σε βασικές διακρίσεις μεταξύ λογοτεχνίας και παραλογοτεχνίας, καθώς και σε διευκρινίσεις σχετικά με τη γυναικεία γραφή. Διεξέρχεται ακόμα τα ιστορικά του είδους σχολιάζοντας κάποια πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα της πρόσφατης παραγωγής. Ελέγχει, τέλος, τα επιχειρήματα των υπερασπιστών του είδους.

Σ. ΝΤΑΛΗΣ, Κ. ΜΑΓΚΛΙΒΕΡΑΣ, Γ. ΣΑΚΚΑΣ (επιμελ.)

Η Μεσόγειος, η Ελλάδα και ο κόσμος

εκδ. Παπαζήση, σελ. 262

Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα μέχρι πού φθάνει η Μεσόγειος. Τα σύνορά της δεν εγγράφονται ούτε στον χώρο ούτε στον χρόνο. Πώς να τα ορίσει κανείς και σε σχέση με τι; Δεν είναι ιστορικά, ούτε εθνικά, ούτε εθνολογικά, ούτε κρατικά. Είναι δύσκολο να γνωρίσει κανείς τη Μεσόγειο. Υπάρχει όμως κάτι ανεξήγητο που μας σπρώχνει κάθε φορά να προσπαθούμε να σχηματίσουμε ψηφίδα ψηφίδα το μωσαϊκό της. Ο συλλογικός τόμος περιλαμβάνει δεκαέξι αρχαιολογικές, γλωσσολογικές και διεθνολογικές προσεγγίσεις από διδάσκοντες του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή