Νέες Εκδόσεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΓΚΡΑΧΑΜ ΓΚΡΗΝ

Οι θεατρίνοι

μετ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ

εκδ. Πόλις, σελ.398

Τρεις άντρες και μία γυναίκα ταξιδεύουν με το φορτηγό πλοίο «Μήδεια» στην Αϊτή. Ο κύριος Μπράουν, χωρίς ρίζες, χωρίς οικογένεια και χωρίς πίστη. Ο κύριος και η κυρία Σμιθ, Αμερικανοί ιδεολόγοι που πιστεύουν με αθωότητα ότι μπορεί να εξαλειφθεί η βιαιότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Και ο αξιαγάπητος Κύριος Τζόουνς. Είναι ταγματάρχης, έχει πράγματι πολεμήσει στη Βιρμανια ή είναι ένας επιτήδειος ψεύτης με σκοτεινό παρελθόν; Αϊτή: η λεηλατημένη χώρα της δικτατορίας του Παπά Ντοκ, τόπος διαφθοράς, βίας και βαρβαρότητας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΛΟΤΕΡΑΚΗΣ

Κόκκινο Panda

εκδ. Γαβριηλίδης, σελ. 148

Σε ένα πάρτι στην Αθήνα δύο νέοι γνωρίζονται και φλερτάρουν ανάμεσα σε μποτίλιες αλκοόλ και κόντρες αυτοκινήτων στις λεωφόρους της πόλης. Εκείνη, μια εύθραυστη ελκυστική κοπέλα που την κατατρέχει βαθιά κατάθλιψη λόγω της διπολικής διαταραχής της, γοητεύεται από το ταλέντο και τα αστεία του. Οδηγεί σχεδόν πάντα το κόκκινο Panda της αντικανονικά όπως άλλωστε ζει. Εκείνος, ένας μουσικός, ένας αντί συμβατικός κιθαρίστας που παντρεύει τα μπλουζ με το φλαμένκο, έτοιμος να την ερωτευτεί για πάντα, έτοιμος να γίνει ο αγαπημένος της γελωτοποιός. Είναι όμως προετοιμασμένος για συνοδηγός στην επικίνδυνη οδήγηση του κόκκινου Panda; Οι δυο τους ζουν μια άνιση σχέση με απρόβλεπτη κατάληξη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ

Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 250

Το ταξίδι στις Κυκλάδες και στο φως ξεκινά ένα καλοκαίρι στα τέλη του 20ού αιώνα. Ενας διάσημος νομπελίστας, ο Αλμπέρ Καμύ, επιστρέφει στην πρωτεύουσα του χρόνου, στην εποχή μας, και στη Μεσόγειο που αγάπησε. Τον συνοδεύει η νεαρή δημοσιογράφος Αριάδνη Δαρίβα, που βλέπει αυτό το ταξίδι σαν μια δεύτερη ευκαιρία προκειμένου ο Γαλλοαλγερινός συγγραφέας να ολοκληρώσει το μυθιστόρημά του «Ο πρώτος άνθρωπος». Στο διονυσιακό περιβάλλον της καλοκαιρινής Μυκόνου, ο Καμύ θα προσπαθήσει να συμφιλιώσει την προηγούμενη ζωή του με ένα παρόν που δεν τον αφορά.

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΛΑΣΣΗΣ ΤΡΕΧΛΗΣ

Ανδρέας Κάλβος, Το χαμένο πορτραίτο

εκδ. Κέδρος, σελ. 582 – 18 ευρώ

Κοσμοπολίτης στο πνεύμα και την αντίληψη. Επαναστάτης στην καρδιά. Καρμπονάρος. Περιδιαβάζει στη Φλωρεντία, τη Ζυρίχη, το Λονδίνο, το Παρίσι. Υστερα στη Γενεύη, στο Ναύπλιο, στην Κέρκυρα, ξανά στο Λονδίνο, στο Εσσεξ και στο Λάουθ. Πρόκειται για μια μυθιστορηματική βιογραφία που ανασυνθέτει το πορτρέτο του εθνικού ποιητή και μας μεταφέρει στον 19ο αιώνα, στην εποχή των επαναστάσεων, του ρομαντισμού και των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών.

ΛΕΥΚΩΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ

Επάγγελμα: ποιητής

Εικόνες πάνω στο πρόσωπο και την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 166

Ο Καβάφης του Ψυχοπαίδη, γράφει προλογικά ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, δεν είναι μια κλασική, παραδοσιακή σειρά πορτρέτων που προσπαθούν να ανταποκριθούν στη γνωστή φιλαρέσκεια και κοκεταρία του ποιητή. Είναι μια άσκηση ερμηνείας των κρυμμένων γνωρισμάτων που αποκαλύπτει σταδιακά το έργο του Αλεξανδρινού σε όσους το προσεγγίζουν με άδολες προθέσεις και χωρίς προκαταλήψεις. Η χρωματική γκάμα των πορτρέτων την οποία υπαγορεύει το κάθε φορά συγκεκριμένο θέμα, κατακερματίζουν το πασίγνωστο πρόσωπο και επιχειρούν μια ανασύνθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή