Νέες εκδόσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

FRANCOIS MEDELINE

Ορυμαγδός

μετ.: Γιάννης Καυκιάς

Eκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

σελ. 384, – 18,10 ευρώ

Επικό νουάρ μυθιστόρημα. Με γλώσσα κοφτή και κοφτερή εικονογραφεί την παράνοια της εξουσίας. Στη δίνη της συναντιούνται το πεπρωμένο ενός μπράβου του υποκόσμου, ενός πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλικής Δημοκρατίας και μιας δημοσιογράφου. Οι αθώοι παρασύρονται και συνθλίβονται από έναν μανιασμένο ωκεανό. Οταν καταλαγιάζει ο ορυμαγδός αναδύεται σαν όνειρο ο λυτρωτικός ορίζοντας. Συνδυάζοντας μυθοπλασία και πραγματικά εγκλήματα, το μυθιστόρημα αυτό μιλάει για τη Γαλλία της τελευταίας τεσσαρακονταετίας.

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ επιμ.

Ιστορίες βιβλίων

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 238

Οσα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, τα διηγήματα του τόμου αυτού ανιχνεύουν τις διαφορετικές εκφράσεις της συνύπαρξής μας με τα βιβλία, διερευνούν τις αλληλεπιδράσεις της χάρτινης με τη σαρκική ζωή, τα σημεία εκείνα όπου ενώνεται η ανθρώπινη πράξη με την αναγνωστική εμπειρία. Ο Δάντης, ο Καβάφης, ο Εντγκαρ Αλαν Πόε, ο Προυστ, ο Μούζιλ, η Ζωρζ Σαρή, ο Τσέχωφ, ο Καχτίτσης, ο Πούσκιν, ο Τολστόι, ο Θεοτόκης, ο Σάλιντζερ, ο Οργουελ, ο Χάρντυ, ο Χάξλεϋ, ο Σινόπουλος και ο Πεσσόα αναδύονται μέσα από τις σελίδες. Το βιβλιοφιλικό αυτό πανόραμα αποκαλύπτουν 24 Ελληνες συγγραφείς.

ΑΜΙΝ ΜΑΑΛΟΥΦ

Σαμαρκάνδη

μετ. Ερη Κανδρή

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 390 – 7 ευρώ

Σαμαρκάνδη είναι η Περσία του Ομάρ Καγιάμ, μεγαλοφυούς αστρονόμου, ελεύθερου στοχαστή, ποιητή του κρασιού και του έρωτα. Σαμαρκάνδη είναι η Περσία του Χασάν Σεμπάχ, ιδρυτή του Τάγματος των Δολοφόνων, της πιο τρομερής αίρεσης της Ιστορίας. Σαμαρκάνδη είναι η Ανατολή του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, το ταξίδι σε ένα σύμπαν όπου τα όνειρα ελευθερίας αψηφούν πάντοτε τους φανατισμούς. Οδηγώντας μας από τον δρόμο του μεταξιού και μιλώντας μας για οράματα και πάθη, ο Αμιν Μααλούφ δημιουργεί ένα βιβλίο γεμάτο ποίηση, αίσθημα κα γοητεία.

ΜΕΛΕΤΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΙΩΜΕΝΟΣ

Ο Παλαμάς και η πολιτική

εκδ. Σιδέρης – σελ. 158

Η σχέση του Παλαμά με την πολιτική υπήρξε βαθιά και πολύχρονη. Πέρα από πρωταγωνιστής στην πολιτεία των γραμμάτων, ο ποιητής υπήρξε σε όλη του τη ζωή και υπεύθυνος πολίτης που τον συνέπαιρναν τα οράματα και δεν τον άφηναν ασυγκίνητο οι αντάρες των συγκλονιστικών γεγονότων των οποίων έγινε μάρτυρας. Το έργο του καθηγητή Γιώργου Ανδρειωμένου παρακολουθεί τις πολιτικές διαδρομές του ποιητή στην πρώιμη και στην ύστερη φάση του μακρού βίου του, αναδεικνύοντας όψεις του έργου και πρωτοβουλίες που ανέλαβε, οι οποίες δεν έχουν τύχει συστηματικής μελέτης.

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΣΑΪΜΟΝ ΣΙΜΠΑΓΚ ΜΟΝΤΕΦΙΟΡΕ

Ιερουσαλήμ

μετ. Ρένα Χατχούτ

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 754

Ιερουσαλήμ, η οικουμενική, η πρωτεύουσα δύο λαών, ο βωμός τριών πίστεων, ο τόπος της Ημέρας της Κρίσης και το πεδίο μάχης της σημερινής σύγκρουσης των πολιτισμών. Η μόνη πόλη που υπάρχει δύο φορές – μια στον ουρανό και μια στη γη. Πώς μια μικρή γωνιά της γης έγινε η Ιερή Πόλη, το κέντρο του κόσμου, και τώρα το κλειδί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή; Αντλώντας από καινούργια αρχεία αλλά και από τη μελέτη μιας ολόκληρης ζωής, ο Μοντεφιόρε αναπτύσσει τη βιογραφία αυτής της πόλης, τη φυσιογνωμία της οποίας αλλάζουν συνεχώς οι πόλεμοι, οι έρωτες και οι αποκαλύψεις που δημιούργησαν και διαμόρφωσαν την ιστορία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή