Νέες εκδόσεις

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

PACO IGNACIO TAIBO II

Περαστικός

μετ. Κρίτων Ηλιόπουλος

εκδ. Aγρα, σελ. 176 – 14 ευρώ

Ο Σεμπάστιαν Σαν Βινσέντε πέρασε από το Μεξικό το 1921. Επί τρία χρόνια ήταν επικεφαλής των χωρικών που έκαναν εφόδους σε πλούσια αγροκτήματα φωνάζοντας «Ζήτω ο Λένιν!». Eσωσε πόρνες, συμμετείχε σε τσίρκο, έπαιξε σονάτες του Σοπέν σε ένα εγκαταλελειμμένο πιάνο, δανείστηκε βιβλία που ποτέ δεν τα επέστρεψε, καθοδήγησε απεργίες, υπέφερε από εφιάλτες και κήρυξε την τελευταία ουτοπία. Ο Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ ακολουθεί την πορεία αυτού του στρατευμένου επαναστάτη μέσα από επιστολές, αναφορές της αστυνομίας, άρθρα σε εφημερίδες και μαρτυρίες, κατασκευάζοντας μια λογοτεχνική προσωπικότητα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΟΛΚΑΣ

Μπαρακούντα

μετ. Αννα Παπασταύρου

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 592 – 17 ευρώ

Αυτό που θέλει ο Ντάνι Κέλι πιο πολύ στη ζωή του είναι ένα ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο. Ο,τι κι αν κάνει -κάθε σκέψη, κάθε πράξη, κάθε όνειρο- τον φέρνει πιο κοντά στη στιγμή της δικαίωσης. Χάρη στις επιδόσεις του κερδίζει μια υποτροφία στο πιο φημισμένο ιδιωτικό σχολείο. Ο Ντάνι όμως σιχαίνεται αυτό το μέρος και τους συμμαθητές του που τον κοροϊδεύουν. Στην περιφρόνηση επιλέγει να απαντήσει με τη βία, και χάρη στη βία γίνεται ο Μπαρακούντα, ο ψυχάκιας. Και όταν φτάσει η στιγμή της αποτυχίας, ο Ντάνι χάνει τα πάντα και γίνεται αυτό που φοβόταν πάνω απ’ όλα: ένα τίποτα.

JUSSI ADLER-OLSEN

Ματωμένο μήνυμα

μετ. Χρήστος Καψάλης

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 576 – 16,10 ευρώ

Ο επιθεωρητής του τμήματος ανεξιχνίαστων υποθέσεων Καρλ Μερκ κρατάει στα χέρια του ένα μπουκάλι που έχει μέσα του ένα παλιό και αλλοιωμένο μήνυμα γραμμένο με αίμα. Πρόκειται για κραυγή βοηθείας από δύο αδέλφια που κρατούνται δέσμια σε ένα λεμβοστάσιο δίπλα στη θάλασσα. Ποια είναι αυτά τα αδέλφια και γιατί ποτέ κανείς δεν δήλωσε την εξαφάνισή τους. Και είναι δυνατόν να είναι ακόμα ζωντανά; Οι έρευνες του Μερκ θα τον οδηγήσουν στα ίχνη μιας γυναίκας που είναι εγκλωβισμένη σε έναν αδιέξοδο γάμο. Ο άντρας της αρνείται να της πει πού πηγαίνει όταν εξαφανίζεται και για πόσον καιρό θα λείψει. Ωσπου αποφασίζει να το ανακαλύψει μόνη της.

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

ΧΕΝΡΙ ΤΖΕΪΜΣ

Η δεύτερη ευκαιρία

μετ. Καρολίνα Μέρμηγκα

εκδ. Μελάνι, σελ. 96 – 9,80 ευρώ

«Για να είναι πραγματικά μεγάλο ένα έργο», έγραψε ο Χένρι Τζέιμς σε μια από τις πρώτες κριτικές του, «πρέπει να αναπτερώνει την καρδιά». Αυτός ήταν ο στόχος του σε όλα του γραπτά και αυτή είναι και η αγωνία του πρωταγωνιστή της νουβέλας του, του μυθιστοριογράφου Ντένκομπ. Αν και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ταυτίσουμε τον Τζέιμς με τον ήρωά του, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι οι προβληματισμοί του Ντένκομπ αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις αγωνίες του Χένρι Τζέιμς. Το πέρασμα του χρόνου που δεν είναι ποτέ αρκετός, η αγωνία για το έργο του που δεν είναι ποτέ όσο πρέπει καλό, και η απελπισία του ότι δεν έχει ακόμη καταφέρει να δημιουργήσει το αριστούργημά του.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ

Και βέβαια αλλάζει!

Αφήγημα για τη μεταπολίτευση

εκδ. Κίχλη,  σελ. 258

Μεταπολίτευση 1974. Μετάβαση στη δημοκρατία. Εκρηξη των προσδοκιών. Πολιτικοποίηση. Ενα κορίτσι μεγαλώνει στην Αθήνα. Μόλις και καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του, συμμετέχει όμως σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Εντάσσεται σε μαθητική παράταξη και κομματική οργάνωση. Μαθαίνει ότι «ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει καθόλου». Η ιστορία της πρωταγωνίστριας εμπλουτίζεται με αφηγήσεις άλλων προσώπων που προσφέρουν στοιχεία από διαφορετικούς χώρους εμπειρίας και από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα. Το αφήγημα κινείται μεταξύ αυτοβιογραφίας, μαρτυρίας και μυθοπλασίας, πλάθοντας τελικά ένα μυθιστόρημα μαθητείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή