Νέες εκδόσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

PIERRE FEDIDA

Από πού αρχίζει το ανθρώπινο σώμα;

μετ. Γ. Σταθόπουλος, Π. Αλούπης

εκδ. Aγρα, σελ. 74

Ο συγγραφέας Πιερ Φεντιντά μας ξεναγεί στις απαρχές της ψυχανάλυσης και μας ταξιδεύει στον χώρο της, μέσα από γόνιμες συναντήσεις και διαλόγους με συναδέλφους και ανθρώπους της τέχνης, της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας. «Το “κτηνώδες” όργανο των “σπαρακτικών κραυγών” και της ξέφρενης απόλαυσης, τέτοιο είναι το ανθρώπινο στόμα…». Πίσω από τον ξαπλωμένο ασθενή, το άνοιγμα του στόματος του λόγου είναι άνοιγμα στην καταγωγή του σώματος, για το οποίο δεν θα είναι, οριστικά πλέον, εφικτό να ειπωθεί από πού αρχίζει.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΙΜ ΛΙΤΣ

Κροίσος, ο τελευταίος βασιλιάς της Λυδίας

μετ. Σμαράγδα Σοφού εκδ. Κέδρος, σελ. 398

Ενας ηττημένος βασιλιάς στην κορυφή της πυράς. Αυτός που τον νίκησε, ο Πέρσης ηγεμόνας Κύρος, μ’ ένα νεύμα δίνει εντολή στους φρουρούς. Καθώς ο Κροίσος παρακολουθεί τη φωτιά να ανάβει, κάνει έναν απολογισμό της ζωής του. Παλιά πίστευε πως ήταν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Ομως τα πλούτη δεν του έφεραν σοφία, ούτε προφύλαξαν την οικογένειά του. Δεν εμπόδισαν τον αφανισμό του στρατού του, ούτε τον χαμό του βασιλείου του. Το μυθιστόρημα στοχάζεται πάνω στο πώς διαμορφώνει ο άνθρωπος την προσωπικότητά του, πώς αποκτά εξουσία και πώς την ασκεί, ποια είναι η αξία του χρήματος, και ποιες οι έννοιες της ελευθερίας, του θάρρους και της φιλίας.

ΤΑΧΑΡ ΜΠΕΝ ΖΕΛΟΥΝ

Η συζυγική ευτυχία

μετ. Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη

εκδ. Gema, σελ. 368 – 15 ευρώ

Ενας ζωγράφος στο ζενίθ της δόξας του βρίσκεται ξαφνικά καθηλωμένος σε αναπηρική πολυθρόνα από εγκεφαλική προσβολή. Μηρυκάζοντας την ήττα του είναι σίγουρος πως ο γάμος του ευθύνεται για την κατάρρευσή του. Για να ξεφύγει από την κατάθλιψη γράφει ένα βιβλίο για την κόλαση της συζυγικής του ζωής. Ομως η γυναίκα του ανακαλύπτει το χειρόγραφο και αποφασίζει να καταθέσει τη δική της εκδοχή των γεγονότων. Τι είναι άραγε η συζυγική ευτυχία σε μια κοινωνία όπου ο γάμος αποτελεί θεσμό; Συχνά τίποτε περισσότερο από μιαν επίφαση, μια ψευδαίσθηση που συντηρείται από δειλία ή από σεβασμό στις κοινωνικές συμβάσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ

Ιδιωτική έρημος

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 380

Η γενναιοδωρία της τύχης φέρνει κοντά έναν ιδιαίτερο άντρα και μια αινιγματική γυναίκα, με διαφορετική πορεία ζωής και αντίθετους εσωτερικούς κόσμους. Ο Στάσης είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και δοκιμιογράφος με οινοχαρή προσωπικότητα. Η Νανά είναι οικιακή βοηθός πλην όμως πολύγλωσση φιλόλογος με βαθύ συγγραφικό απωθημένο. Γνωρίζονται τυχαία στο αεροδρόμιο, αισθάνονται έλξη και ο Στάσης της προτείνει να την προσλάβει για τις δουλειές του σπιτιού και ταυτόχρονα να γίνει ο χορηγός της ώστε εκείνη να γράφει μία από τις έξι μέρες της εβδομάδας. Από μια αθώα σύμπτωση ξεκινά έτσι μια πολυκύμαντη, παράξενη ιστορία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

GEMMA ELWIN HARRIS, επιμ.

Eχεις απάντηση;

Μεγάλα μυαλά απαντούν στις μεγάλες ερωτήσεις μικρών παιδιών

μετ. Νίκος Αποστολόπουλος

εκδ. Τραυλός, σελ. 352 – 18 ευρώ

Πώς «φτιάχνονται» τα όνειρα; Πώς ερωτευόμαστε; Γιατί το αίμα είναι κόκκινο; Γιατί είναι αλμυρή η θάλασσα; Από τι είμαστε φτιαγμένοι; Γιατί τα ζώα δεν μπορούν να μιλήσουν όπως εμείς; Γιατί δεν μπορώ να γαργαλήσω τον εαυτό μου; Πώς γίνονται οι πόλεμοι; Γιατί δεν ζούμε για πάντα; Πώς δημιουργείται ο ηλεκτρισμός; Γιατί ο ουρανός είναι μπλε; Οι πιο ταλαντούχοι άνθρωποι είναι οι πιο ειδικοί στον κόσμο να αντικρίσουν το διψασμένο βλέμμα των παιδιών μας και να απαντήσουν στις πιο θεμελιώδεις και ταυτόχρονα απίθανες ερωτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή