Νέες εκδόσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΥΚΩΜΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΖΕΛΗΣ

Ενα σπίτι στις Κυκλάδες

εκδ. Ποντοπόρος

σελ. 164

Τις διαδρομές του ανάμεσα στους ανοιχτούς και τους κλειστούς χώρους, στις ιδέες και τις έννοιες, στις σκέψεις και τις πράξεις καταγράφει με λόγια και εικόνες ο αρχιτέκτονας Κώστας Γουζέλης, που κατασκευάζει σπίτια και ασχολείται με την αναστήλωση παλιών ξύλινων ιστιοφόρων καϊκιών. Ευθείες, κύβοι, θόλοι, εντάσεις, προβολές, χώμα, τσιμεντοκονία, χλωρίδα, πέτρα, φως, πρόσωπα και σωματικές στάσεις συνθέτουν το εγχείρημά του – ένα σπίτι που να αντικατοπτρίζει με την υλική του υπόσταση το σπίτι του μυαλού, ένα σπίτι που να εσωτερικεύει τον κόσμο και να εξωτερικεύει τις ιδέες. Η έκδοση είναι δίγλωσση, ελληνική και αγγλική.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΒΙΤΟΛΝΤ ΓΚΟΜΠΡΟΒΙΤΣ

Διαθήκη. Συνομιλίες με τον Ντομινίκ ντε Ρου

μετ.: Θεόφιλος Τραμπούλης

εκδ. Νεφέλη

σελ. 400 – 17 ευρώ

Στο τέλος της ζωής του, ο Βιτόλντ Γκομπρόβιτς άφησε τη δική του, προσωπική «διαθήκη»: το άτυπο επίμετρο στο πολυπρισματικό λογοτεχνικό σύμπαν ενός από τους πλέον ερεθιστικούς μυθιστοριογράφους του εικοστού αιώνα. Ο ανά χείρας τόμος (σε πολύ καλή μετάφραση από τα γαλλικά του Θεόφ. Τραμπούλη), είναι μια σειρά συνομιλιών, επιστολών, προσωπικών αφηγήσεων και εξομολογήσεων, μέσα από τις οποίες ο δημιουργός της «Πορνογραφίας» ιντριγκάρει τον φιλοπερίεργο αναγνώστη όσο και τον δόκιμο γραφιά που αναζητά διαρκώς λόγους για να ενθουσιάζεται.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΜΠΡΑΪΑΝ ΡΙΤΣΑΡΝΤΣΟΝ

Τυπογραφία, συγγραφείς και αναγνώστες

στην Ιταλία της Αναγέννησης

εκδ. Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης

σελ. 508

Ο ομότιμος καθηγητής της ιταλικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς Μπράιαν Ρίτσαρντσον παρουσιάζει τη συναρπαστική ιστορία των ανατροπών που επέφερε η ανακάλυψη της τυπογραφίας στις συνήθειες των συγγραφέων και των αναγνωστών. Μελετά τις καινοτομίες που αντιμετώπισαν οι συγγραφείς κατά τη μετάβαση από το χειρόγραφο στο έντυπο, σταθμίζει τη συμβολή της τυπογραφίας στη σταδιοδρομία τους και διερευνά τις συνέπειες της διάδοσης των έντυπων βιβλίων στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, που περιλάμβανε γυναίκες αλλά και άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

STEFAN ZWEIG

Αμόκ και άλλες νουβέλες

μετ.: Μαρία Αγγελίδου

εκδ. Αγρα

σελ. 232 – 12 ευρώ

Βαθιά επηρεασμένος από την ψυχανάλυση του Ζίγκμουντ Φρόιντ, ο Αυστριακός Στέφαν Τσβάιχ (1881-1942) γράφει πέντε νουβέλες με κοινή θεματική τον βίαιο θάνατο και την αυτοχειρία – στην οποία θα προσφύγει και ο ίδιος. Γνωστότερο κείμενο ανάμεσά τους το «Αμόκ», η απώλεια λογικής ενός γιατρού που θα ριχτεί στη θάλασσα προκειμένου να διαφυλάξει την τιμή της πεθαμένης ασθενούς του. Ο Τσβάιχ διχάζει σήμερα την κριτική. Ορισμένοι περιφρονούν το «φτωχό» του ύφος, ενώ άλλοι, ανάμεσά τους και το New York Review of Books, τον ανασύρουν απ’ τη λήθη επαινώντας την απλότητα και τον ανθρωπισμό του.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΘΡΙΛΕΡ

ΣΤΙΒ ΓΟΥΑΤΣΟΝ

Αμνησία

μετ.: Γιώργος Μπαρουξής

εκδ.  Ψυχογιός

σελ. 388

Μέχρι την «Αμνησία», η σχέση του Στιβ Γουάτσον με τη συγγραφή ήταν ερασιτεχνική με εξαίρεση την παρακολούθηση ενός κύκλου μαθημάτων δημιουργικής γραφής των εκδόσεων Faber. Ομως, καμία σημασία δεν έχουν όλα αυτά, καθώς το ντεμπούτο του έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ, ξεπερνώντας τα 4 εκατ. αντίτυπα και γυρίστηκε και ταινία με τη Νικόλ Κίντμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Ρίντλεϊ Σκοτ στην παραγωγή. Το Χόλιγουντ δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να αξιοποιήσει ένα υλικό που σχεδόν υπογράφει την επιτυχία. Και η «Αμνησία» είναι ακριβώς αυτό. Ενα εξαιρετικό, εθιστικό και καλογραμμένο ψυχολογικό θρίλερ.

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή