Ιστορία αγάπης και πολέμου το φετινό βραβείο Booker

Ιστορία αγάπης και πολέμου το φετινό βραβείο Booker

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αυστραλός συγγραφέας Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, που κέρδισε το βραβείο Μan Booker για το μυθιστόρημά του «Τhe Narrow Road to the Deep North», προέρχεται από το βαθύ ιστορικό και πολιτισμικό κοίτασμα της Ωκεανίας. Το βιβλίο του, που χαρακτηρίστηκε μια ιστορία πολέμου και αγάπης (σαν έτοιμο για την κινηματογραφική μεταφορά του), ανασυστήνει το υλικό από το παρελθόν του ίδιου του πατέρα του Φλάναγκαν, που αιχμαλωτίστηκε από τους Ιάπωνες στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είχε στρατολογηθεί το 1943 από τους Ιάπωνες στην κατασκευή του Σιδηροδρόμου του Θανάτου μεταξύ της Μπανγκόκ και της Ρανγκούν. Από τα τάγματα εργασίας επήλθαν 100.000 θάνατοι από κακουχίες.

Αυτός ήταν ο πυρήνας, καθώς το φετινό Μπούκερ δεν είναι βεβαίως βιογραφία αλλά μυθοπλασία. Φέρνει στο προσκήνιο τον ιστορικό διάδρομο από τον ρωσικό Βορρά πάνω από την Ιαπωνία ώς τη νότια ακτή της Αυστραλίας, με επίκεντρο το πολεμικό θέατρο της Ινδοκίνας, και τον περιστρέφει γύρω από μια ιστορία πάθους ανάμεσα στον αιχμάλωτο πολέμου, χειρουργό Ντορίγκο Εβανς, και τη νεαρή σύζυγο του θείου του. Ο πατέρας του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, που παρείχε πλήθος πληροφοριών για την εποχή, πέθανε σε ηλικία 98 ετών την ημέρα που τελείωσε η συγγραφή του μυθιστορήματος. Ο Φλάναγκαν είναι ο τρίτος Αυστραλός που βραβεύεται με Μπούκερ μετά τον Thomas Keneally και τον Peter Carey. Στη διάρκεια της βράβευσής του, ο Φλάναγκαν εκφράστηκε με πολύ οξύ τρόπο κατά της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης της Αυστραλίας.

Στα ελληνικά, από τα βιβλία του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν κυκλοφορούν ήδη «Η άγνωστη τρομοκράτισσα» (μετ. Παλμύρα Ισμυρίδου) και το «Εγχειρίδιο ιχθύων» (μετ. Αθηνά Δημητριάδου), και τα δύο από τις εκδόσεις Αγρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή