Νέες εκδόσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Το καλό θα ’ρθει από τη θάλασσα

εκδ. Πόλις, σελ. 218

Μέσα από τέσσερις ξεχωριστές, όμως καθόλου άσχετες μεταξύ τους ιστορίες, ο Χρήστος Οικονόμου μιλάει για το θέμα της εσωτερικής μετανάστευσης που ως σημείο των καιρών έχει κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα της κρίσης. Με διάθεση σκοτεινή και γραφή που δεν χωράει ωραιοποιήσεις, τραβά τον αναγνώστη στο –πανέμορφο κατά τα άλλα– νησί του Αιγαίου, στο οποίο «αρουραίοι» και «ξενομπάτες» αγωνίζονται και πέφτουν τραγικά, σε μια χώρα που συνολικά πεθαίνει. Το φως, αν υπάρχει, είναι ακόμη αβέβαιο.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΟΡΤΩ

Επειδή η καρδιά μου

εκδ. Πατάκη, σελ. 238

Γράφοντας για βιβλία που δεν έχω διαβάσει: δεν έχει προφτάσει να σβήσει μέσα μου η συγκινητική εντύπωση απ’ «Το βιβλίο της Κατερίνας» που κυκλοφόρησε πέρυσι, απ’ την ωραία μυθιστορηματική βιογραφία που με τη μορφή αυτοβιογραφικού χρονικού συνέθεσε ο Αύγουστος Κορτώ για το χαριτωμένο κοριτσάκι, για την ωραία, ψυχικά πολύπαθη γυναίκα που υπήρξε η μητέρα του. Και ακολουθεί νέο μυθιστόρημα, «Επειδή η καρδιά μου»… Ημαρτον… Δεν έχω κουράγιο να το ανοίξω. Δεκαεννιά έργα μέσα σε δεκαπέντε χρόνια… Κρίμα που ένας τόσο προικισμένος πεζογράφος δεν έχει αίσθηση οικονομίας και ρυθμού – απαξιώνοντας τη συγγραφική μορφή του με τα ίδια του τα χέρια.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΑΜΙΝ ΜΑΑΛΟΥΦ

Λέων ο Αφρικανός

μετ. Εφη Κορομηλά

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 566

Επιστρέφονταςαπό προσκύνημα στη Μέκκα, ο Χασάν αλ Ουαζάν θα συλληφθεί αιχμάλωτος από Σικελούς πειρατές και θα προσφερθεί ως δώρο στον Πάπα Λέοντα Ι΄. Θα γεννηθεί έτσι στη Ρώμη ο γεωγράφος Ιωάννης-Λέων των Μεδίκων ή αλλιώς Λέων ο Αφρικανός. Ο τιμημένος με βραβείο Γκονκούρ, Γαλλολιβανέζος Αμίν Μααλούφ φτιάχνει τη φανταστική αυτοβιογραφία ενός υπαρκτού προσώπου για να μας αφηγηθεί, με τον γνωστό παραμυθητικό του τόνο, συνήθειες και έθιμα, περιπέτειες και στιγμιότυπα από την πολυτάραχη ζωή της Αφρικής και της Ευρώπης του συναρπαστικού 16ου αιώνα.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΛΙΤΣΑ ΨΑΡΑΥΤΗ

«Ποτέ, μα ποτέ ξανά…»

εκδ. Πατάκη (Συλλογή κύκνοι, για παιδιά άνω των 11 ετών), σελ.  146

Για ένα θέμα που αγγίζει τα μεγαλύτερα παιδιά και τους νέους γράφει η έμπειρη στο εφηβικό μυθιστόρημα Λίτσα Ψαραύτη, στο βιβλίο «Ποτέ, μα ποτέ ξανά…». Μια σχέση ανάμεσα σε ένα αγόρι και ένα κορίτσι που γνωρίζονται στο Facebook. Οταν η οικονομική κρίση «βάζει λουκέτο» στο κατάστημα του πατέρα της, η ζωή της Ηλέκτρας ανατρέπεται. Ολα της είναι καινούργια: το δημόσιο γυμνάσιο, το μικρό σπίτι στο ισόγειο των παππούδων της, η κατάθλιψη του πατέρα της. Η μόνη χαρά της είναι το αγόρι που γνώρισε στο Facebook. Ενα μυθιστόρημα για τους κινδύνους από τον εκφοβισμό στα σχολεία, αλλά και τη δύναμη που χρειάζεται για να ξαναβρεί κανείς τον εαυτό του.

ΣΑΝΤΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

MIΓΕΛ ΝΤΕ ΟΥΝΑΜΟΥΝΟ

Αγιος Μανουήλ ο μάρτυρας, Η θεία Τούλα.

μτφρ. Τάσος Ψάρρης

εκδ. Vakxikon.gr, σελ. 192

Δύο αντισυμβατικοί άγιοι πρωταγωνιστούν στις δύο ιστορίες του σημαντικού Ισπανού συγγραφέα και φιλοσόφου, οι οποίες κυκλοφορούν για πρώτη φορά στα ελληνικά. Στο απαγορευμένο για δεκαετίες έργο «Αγιος Μανουήλ», ένας εφημέριος, που δεν πιστεύει στη μεταθανάτια ζωή, θεωρεί καθήκον του να συντηρεί τις ελπίδες του ποιμνίου του, ενίοτε αποκρύπτοντάς τους την αλήθεια. Στο μυθιστόρημα «Η θεία Τούλα», που άρχισε να γράφεται το 1902 και ολοκληρώθηκε ύστερα από αρκετές αναθεωρήσεις το 1921, μια δυναμική γυναίκα αφοσιώνεται με μάλλον υπερβολικό ζήλο στο μεγάλωμα των παιδιών της αδελφής της.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή