Νέες εκδόσεις

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

My mother’s silence

εκδ.Νεφέλη, σελ. 48

Επιχειρώντας, λίγο τυχαία ή έστω «σκοπίμως» συμπτωματικά, μία εσωτερική ψυχογεωγραφία που αποκτά ανάγλυφο στο σιωπηλό σπίτι της μητέρας, ο Χρήστος Χρυσόπουλος οργάνωσε ένα απρόσμενα υποβλητικό φωτογραφικό εγχείρημα με τον τίτλο «Η σιωπή της μητέρας μου». Περιφερόμενος μόνος στη μητρική εστία, φωτογράφισε σαν υπνοβάτης αντικείμενα και γωνιές του σπιτιού, σαν σπαράγματα ενός ανομολόγητου διαλόγου, βουτηγμένου σε ένα κυανό ημίφως μιας ψευδαισθητικής παλινδρόμησης. Η έκδοση, ολιγοσέλιδη, αλλά πυκνή, προσφέρει τις φωτογραφίες αλλά και τα τρία μεστά κείμενα των Αποστόλη Αρτινού, Ηρακλή Παπαϊωάννου και Χρήστου Χρυσόπουλου.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ

Ανάλεκτα. Η γλώσσα είναι μόνο μέσον

εκδ. Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη – Εταιρεία Σπουδών

σελ. 516

Προσήλωση στην ιδέα, ασίγαστο πάθος και ανιδιοτελής προσφορά χαρακτηρίζουν τον κορυφαίο παιδαγωγό Αλέξανδρο Δελμούζο (1880-1956). Οι αγώνες του επί πεντηκονταετία ήταν για μια λαϊκή παιδεία βασισμένη στην ομιλουμένη γλώσσα ως προϋπόθεση για οικονομική πρόοδο, προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο τόμος, σχεδιασμένος από τον ιστορικό της εκπαίδευσης Αλέξη Δημαρά και επιμελημένος από την ιστορικό Αλεξάνδρα Πατρικίου, περιέχει 67 κείμενα που ο μαχόμενος δημοτικιστής έγραψε από το 1907 έως το 1954 γι’ αυτή τη χρόνια ελληνική πληγή που υπήρξε η αστόχαστη ιδεολογικοποίηση της εθνικής γλώσσας.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΛΟΤΕΡΑΚΗΣ

Κόκκινο Panda

εκδ. Γαβριηλίδης, σελ. 148

Κουβεντιάζουν ανέμελα, εχθρεύονται τις συμβάσεις και αγωνίζονται να επιβιώσουν σε πείσμα του ίδιου τους του εαυτού. Δύο γοητευτικοί, ευάλωτοι νέοι ισορροπούν ασταθώς καθώς αδίστακτα επιχειρούν δύσκολες ακροβατικές ασκήσεις στις μεταξύ τους σχέσεις. Οι οπτικές γωνίες των δύο αφηγητών διαρκώς εναλλάσσονται –πότε μιλάει αυτός και πότε εκείνη– φτιάχνοντας ένα διάλογο τυφλών και κωφών. Ποιον να πιστέψουμε και ποιος θα επιζήσει απ’ αυτόν τον ίλιγγο της κατάθλιψης στον οποίο φαινομενικά αντιδρούν με κέφι και που με όχημα ένα κόκκινο αυτοκίνητο Panda απειλεί να τους καταποντίσει άλλοτε στη θάλασσα κι άλλοτε στον γκρεμό;

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Η φωτογραφία του ελληνικού τοπίου. Μεταξύ μύθου και ιδεολογίας

εκδ. Αγρα, σελ. 436

Σε σημερινό,  «γειτονικό» σημείωμά του, ο καλός συνάδελφος Νίκος Βατόπουλος μνημονεύει το όνομα του Ηρακλή Παπαϊωάννου λόγω του κειμένου του που περιέχεται στο φωτογραφικό πρότζεκτ του Χρήστου Χρυσόπουλου «My mother’s silence». Ευτυχής σύμπτωση: μόλις κυκλοφόρησε μία εξαιρετική μελέτη του Ηρ. Παπαϊωάννου με θέμα τη σχέση του φωτογραφικού φακού με το ελληνικό τοπίο: ιδεολογικά σύνδρομα, ζητήματα εθνικής ταυτότητας, τουρισμού και ανάπτυξης κ.ά., είναι πολύπλευρη η προβληματική του συγγραφέα – η οποία πλαισιώνεται από πλούσιο σχετικό φωτογραφικό υλικό. Μια ιδιαιτέρως φροντισμένη έκδοση.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

HANNAH KENT

Εθιμα ταφής

μτφρ. Μαρία Αγγελίδου

εκδ. Ικαρος, σελ. 420

Ενα ακόμα σημαντικό δείγμα υψηλής ξένης πεζογραφίας της τρέχουσας σοδειάς, σε πολύ καλή μετάφραση, από τις εκδόσεις Ικαρος: τοποθετημένο στην ανοίκεια σε εμάς βόρεια Ισλανδία το μακρινό 1829, το μυθιστόρημα αυτό της Κεντ έχει κάτι εξωτικό, άγριο, παγερό, το χαρακτηρίζει μια υφή αστυνομική, την ίδια στιγμή ομως οι κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις δεν είναι διόλου αμελητέες. Η ιστορία έχει κάτι παράδοξο καθώς μία φόνισσα συμβιώνει αναγκαστικά με τους συγγενείς του θύματος. Θα μπορούσε να το πει κάποιος και υπαρξιακό θρίλερ απαιτήσεων.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή