«Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις»

«Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφορμή για την ανάπτυξη προβληματισμού σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια, όχι μόνο την περίοδο του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και στη σημερινή δύσκολη και σύνθετη συγκυρία, στάθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα «Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις» (εκδόσεις «Επίκεντρο»). Το βιβλίο παρουσίασαν ο πρώην υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος, ο πρέσβης επί τιμή Δ. Καραϊτίδης, ο διευθυντής της «Κ» Αλ. Παπαχελάς και ο δημοσιογράφος Λ. Χατζηπροδρομίδης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Τ. Τέλλογλου.

Το βιβλίο, το οποίο ο κ. Χατζηπροδρομίδης χαρακτήρισε «τίμιο που καταδικάζει το έγκλημα, επαινεί την ανθρωπιά και στηρίζει το αξίωμα του δημοσιογράφου ότι η είδηση είναι ιερή», συνοψίζει 25 χρόνια δουλειάς του συγγραφέα στα Βαλκάνια και καλύπτει τις εξελίξεις από το 1991 έως το 2001, περιέχοντας προσωπικές μαρτυρίες απλών ανθρώπων, αξιωματούχων και ηγετών.

Ο κ. Καραϊτίδης αναφέρθηκε εκτενώς στην ενδιάμεση συμφωνία με την ΠΓΔΜ και αναλύοντας γενικότερα τη γιουγκοσλαβική κρίση, είπε ότι «πράγματα που ήταν προφανή η Αθήνα απέφυγε να τα δει», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα άσκησε εξωτερική πολιτική με κριτήρια εσωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Παπαδόπουλος επέμεινε κυρίως στην ισλαμική παρουσία στην περιοχή των Βαλκανίων σήμερα, υπογραμμίζοντας την αύξηση της επιρροής του ισλαμισμού σε συνάρτηση με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Διαπίστωσε ότι υπάρχει πραγματικό κενό σε αυτό επίπεδο, το οποίο καλύπτεται από την ανάπτυξη φιλανθρωπικών δικτύων και από τους τζιχάντ.

Ο κ. Παπαχελάς έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ της γιουγκοσλαβικής κρίσης και της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα, επισημαίνοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις αγνοήθηκε η ισορροπία δυνάμεων. Στη ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμανικών πληθυσμών, «που συναρτάται από την απογοήτευσή τους από τις υποσχέσεις της Δύσης για ένταξη στην Ε.Ε. αλλά και την επανάκαμψη της Ρωσίας στην περιοχή», αναφέρθηκε και ο συγγραφέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή