Αλλόκοτο ταξίδι στη μνήμη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΖΟΥΟ ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ

Ο θαμμένος γίγαντας

μτφρ.: Aργυρώ Μαντόγλου

εκδ. Ψυχογιός

«Είναι παράξενος ο τρόπος που οι πάντες ξεχνούν ανθρώπους και πράγματα, ακόμα και της προηγούμενης ημέρας. Σαν να έχει πέσει πάνω μας  μια αρρώστια», είπε η ηλικιωμένη Μπέατρις στον σύζυγό της Αξλ. Βρισκόμαστε στην Αγγλία τον 5ο αιώνα μ.Χ., λίγα χρόνια μετά τον θάνατο  του θρυλικού βασιλιά Αρθούρου, σ’ ένα χωριό στην εσχατιά ενός απέραντου βάλτου. Το ηλικιωμένο ζευγάρι Βρετανών ζει μια ζωή απομονωμένη και δύσκολη, μια ζωή στο «σκοτάδι». Οι μέρες κυλούν μουντές, γκρίζες, μοναχικές.

Οι αναμνήσεις του ζευγαριού είναι καλυμμένες από ένα βαρύ πέπλο, δεν θυμούνται ούτε τον γιο τους, τη φωνή του, το πρόσωπό του. Μια μυστηριώδης ομίχλη κάνει τις αναμνήσεις όλων των κατοίκων θολές. Με την άνοιξη όμως προ των πυλών, το ηλικιωμένο ζευγάρι αποφασίζει να ταξιδέψει μακριά και να βρει τον αγαπημένο του γιο που έχει να δει πολλά χρόνια. Αυτή είναι η αρχή της νέας ιστορίας του σταρ της λογοτεχνίας  Καζούο Ισιγκούρο, συγγραφέα του βιβλίου «Τ’ απομεινάρια μιας μέρας», για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Booker, αλλά και του «Μη μ’ αφήσεις ποτέ», αριστουργηματικού κράματος ρομαντικού δράματος και δυστοπικού θρίλερ. Πολυμεταφρασμένα και με εκατομμύρια πωλήσεις και τα δύο αυτά βιβλία, έγιναν η βάση για δύο πολύ καλές ταινίες, κάτι που θα μπορούσε να γίνει και με τον «Θαμμένο γίγαντα», το τελευταίο του μυθιστόρημα που πριν από λίγο καιρό μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός και είναι ένα υπέροχο παραμύθι που θα λατρέψουν οι αναγνώστες του Τόλκιν και οι φανατικοί τηλεθεατές του «Game of Thrones». Αλλοτε άγριο και άλλοτε τρυφερό, είναι μια ιδιαίτερα συγκινητική ιστορία για την αγάπη, τη μνήμη, τον πόλεμο, τη συγχώρεση. Δράκοι, ξωτικά και νεράιδες, σατανικοί μοναχοί, ένα παιδί προικισμένο με ατόφιο πνεύμα πολεμιστή, ένας μυστηριώδης βαρκάρης και ένας γερασμένος ιππότης της στρογγυλής τραπέζης με σκουριασμένη πανοπλία, είναι μερικοί από τους «συνοδοιπόρους»  του ζευγαριού σ’ αυτό το αλλόκοτο ταξίδι. Με τον «Θαμμένο γίγαντα» ο Ισιγκούρο επανέρχεται σε προσφιλή του θέματα: Τη μνήμη, τον χρόνο, την αγάπη. Και το κάνει με έναν τρόπο παράξενο, γοητευτικό, αλλά κυρίως μελαγχολικό. Η αίσθηση της μελαγχολίας διαποτίζει όλη  αυτήν την αλλόκοτη ιστορία που όσο εξελίσσεται καταρρίπτει πολλές βεβαιότητες και προκαταλήψεις. Ο φοβερός και τρομερός δράκος που όλοι θέλουν να εξοντώσουν δεν είναι παρά ένα αδύναμο πλάσμα, αλλά και η αγάπη καμιά φορά γίνεται πιο απλή και πιο δυνατή όταν οι αναμνήσεις υποχωρούν ή ξεβάφουν στον χρόνο.

Τα μυστικά που έχουμε κρυμμένα, που δεν θέλουμε κανείς και τίποτα να τα φωτίσει, αυτά που μας έχουν προκαλέσει μικρές ή μεγάλες πληγές, γι’ αυτά μιλάει ο «Θαμμένος γίγαντας» του Καζούο Ισιγκούρο. Και μας προκαλεί να στοχαστούμε αν μπορούμε να αναμετρηθούμε με το παρελθόν μας και τα σκοτάδια του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή