Νέες εκδόσεις

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΓΙΓΕΝ ΛΙ

Αντίδοτο στη μοναξιά

μετ.: Τόνια Κοβαλένκο

εκδ. Καστανιώτης

Λίγους μήνες μετά τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, τρεις νεαροί σπουδαστές εμπλέκονται στη μυστηριώδη δηλητηρίαση της φίλης τους, Σαοάι, η οποία παρουσιάζει βλάβη στον εγκέφαλο που θα την οδηγήσει στον θάνατο. Τα δύο κορίτσια της παρέας μεταναστεύουν στις ΗΠΑ, εκεί όπου ζει η συγγραφέας, και προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το αγόρι της παρέας θα παραμείνει στο Πεκίνο, στο πλευρό της Σαοάι, η οποία υπήρξε, άλλωστε, ένθερμη υποστηρίκτρια των διαδηλωτών στην πλατεία Τιενανμέν. Οι ενοχές των παλιών φίλων θα διαταράξουν τις ισορροπίες και οι εφιάλτες του παρελθόντος θα επηρεάσουν το παρόν και θα δοκιμάσουν τις σχέσεις.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΖΑΚ ΛΑΚΑΝ

Ο ατομικός μύθος του νευρωτικού

μετ.: Νασία Λινάρδου-Μπλανσέ

εκδ. Εκκρεμές

Στο πρώτο από τα τρία κείμενα του τόμου, ο Λακάν επενδύει στην ψυχανάλυση τα διδάγματα που δέχτηκε από το έργο του Κλοντ Λεβί-Στρος, όπως ότι κυρίαρχο ρόλο στο άτομο παίζει η συμβολική δομή, ήτοι το κοινωνικό στοιχείο, η ιδεολογία, η σχέση του καθενός με τον κόσμο, οι σχέσεις που αποτελούν προϊόν των αισθήσεων. Στα άλλα δύο κείμενα του τόμου παρουσιάζεται η θρησκευτική λειτουργία του συμβόλου, ενώ γίνεται «διάλογος» με τις απόψεις του Μιρσέα Ελιάντ και ερευνάται, μέσω του ερωτήματος που τέθηκε στον Κλοντ Λεβί-Στρος, η σχέση των μύθων με τη δομή των πρωτόγονων κοινωνιών.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

BRUCE SCHECHTER

Το μυαλό μου είναι ανοιχτό

Τα μαθηματικά ταξίδια του Πολ Ερντος

μετ.: Γ. Κυριακόπουλος

εκδ. Τραυλός, σελ. 327

Εκκεντρική προσωπικότητα, ο Ούγγρος Πολ Ερντος (1913-1996) αφιέρωσε τη ζωή του στους αριθμούς. Με δυο βαλίτσες, ταξίδευε ασταμάτητα, δουλεύοντας με σιδερένια αντοχή, συζητώντας με αναρίθμητους συνεργάτες, θέτοντας νέα μαθηματικά προβλήματα και κάνοντας εικασίες για την επίλυσή τους. Εχοντας δουλέψει πάνω στη Συνδυαστική, τη Θεωρία των Γραφημάτων, τη Θεωρία των Αριθμών, τη Θεωρία των Πιθανοτήτων και τη Θεωρία των Συνόλων απέκτησε, μαζί με τον Λ. Οϊλερ, τον τίτλο του πιο παραγωγικού μαθηματικού στον κόσμο.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

ΛΟΥΙΣ ΣΕΠΟΥΛΒΕΔΑ

Ο μουγκός Ουζμπέκος και άλλες ιστορίες

παρανομίας

μετ.: Αχιλλέας Κυριακίδης

εκδ. Opera, σελ. 135

Ο αντικαθεστωτικός φυλακισμένος του καθεστώτος Πινοσέτ και ακτιβιστής του λατινοαμερικανικού αγώνα, Λουίς Σεπούλβεδα, δημοσιεύει διηγήματα ρομαντικά, νοσταλγικά, τρυφερά από τα ηρωικά έτη του ’70, όταν τα οράματα της επανάστασης ήταν ζωντανά, ο Αγιέντε ενεργός και οι νεαροί ακόλουθοί του πρόθυμοι να προσφέρουν τη ζωή τους για να τον σώσουν. Στα εννιά κείμενα του πολυμεταφρασμένου Χιλιανού, η βία εμφανίζεται με κωμική μορφή σε αρμονία με τα όνειρα των φλογερών και αφελών θιασωτών των σοσιαλιστικών κοινωνικών δικαιωμάτων.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΣΩΦΡΟΝΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ

Οι πρωτόπλαστοι

εκδ. Το Ροδακιό, σελ. 368

Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας δηλώνει εξαρχής ότι οποιαδήποτε ομοιότητα του βιβλίου με πρόσωπα, γεγονότα ή καταστάσεις δεν είναι συμπτωματική. Σ’ αυτό το μυθιστόρημα διασταυρώνονται οι βίοι αληθινών και φανταστικών προσώπων, ενώ η δράση ταξιδεύει σε πολλά σημεία (Κύπρος, Αμστερνταμ, Νέα Υόρκη) και σε διαφορετικές εποχές (από τον 16ο ώς τον 21ο αιώνα). Ενα βιβλίο στο οποίο διαφαίνεται η έγνοια και ο προβληματισμός του συγγραφέα για τον τόπο του (γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1976 ο Σωφρ. Σωφρονίου), ένα βιβλίο που κινείται μεταξύ φαντασίας και ιστορίας, ένα βιβλίο που περιλαμβάνει έντονα μουσική, ποίηση, ζωγραφική.

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή