Αυτοί που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό

Αυτοί που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό

20' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι κάθε χρόνο ένα πολύ ευχάριστο βάσανο να προσπαθείς να συγκεντρώσεις σε λίγες σελίδες τους πιο «διαβαστερούς» τίτλους βιβλίων που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους αυτούς μήνες. Πάντοτε αισθάνεσαι ότι απέτυχες εξαιτίας όσων άφησες απέξω. Εχει ενδιαφέρον αυτό, αν σκεφτούμε πως μιλάμε για μια περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης και με ακόμα πιο αβέβαιο μέλλον (κοντινό, όχι μακρινό). Αν πέρυσι, τέτοιον καιρό, επικρατούσε μια αμυδρή αίσθηση ότι ίσως κάτι αρχίζει να αλλάζει σιγά σιγά, μετά και τον εφιάλτη του περασμένου καλοκαιριού η διάθεση έχει πέσει κάθετα και η απαισιοδοξία περισσεύει. Κι ωστόσο εκδότες, επιμελητές, μεταφραστές, διορθωτές, βιβλιοπώλες και γενικά όλοι όσοι εργάζονται στον πολύπαθο χώρο του ελληνικού βιβλίου μοιάζουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Είναι αξιοσημείωτο αυτό αν αναλογιστεί κανείς πως η παραγωγή έχει όντως μειωθεί, είδαμε παλαιότερα και νεότερα βιβλιοπωλεία μαμούθ να καταρρέουν και, όπως σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα, οι λεγόμενοι «μικροί» βιβλιοπώλες παραπονιούνται πως περιμένουν «έναν Δεκέμβριο» για να νιώσουν πως κάτι έγινε, κι όμως σχεδόν όλοι στον χώρο σχεδιάζουν και δημιουργούν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα – η καρδούλα τους το ξέρει βέβαια (πόσος κόσμος εργάζεται απλήρωτος ή με ελάχιστη αμοιβή), αλλά προς τα έξω, το αποτέλεσμα της δουλειάς τους φανερώνει έμπνευση, δυναμική και ακεραιότητα. Οπως και να ’χει, με το μικρό αυτό αφιέρωμα, πέρα από τους τίτλους που προτείνουμε από διάφορες κατηγορίες (ελληνική και ξένη πεζογραφία, δοκίμια, μελέτες, παιδικά, ποίηση, λευκώματα, αρχιτεκτονική, αυτοβιογραφία κ.ά.), στην ουσία προσπαθούμε να παροτρύνουμε τον αναγνώστη να βγει εκεί έξω, να πάει ο ίδιος στα βιβλιοπωλεία και να αναζητήσει, να ψάξει από μόνος του, να μην περιοριστεί, εννοείται, μονάχα στις δικές μας προτάσεις που είναι ενδεικτικές. Τα καλά βιβλία, ελληνικά και ξένα, αφθονούν εν μέσω γενικευμένης ξηρασίας και ανοησίας, και περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Η. Μ.

Ανατύπωση

Ονειρα χωρίς τέλος

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ

Ενα ποντικάκι που ήθελε

να αγγίξει ένα αστεράκι

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 72

Παρόλο που η ιστορία δεν είναι καινούργια –το παρόν βιβλίο αποτελεί ανατύπωση παλαιότερης έκδοσης από τα Ελληνικά Γράμματα– εντούτοις είναι πάντα επίκαιρη. Η ιστορία του ποντικιού που δεν σταματάει να ονειρεύεται είναι μια ιστορία που αγγίζει τις καρδιές όλων των παιδιών. Αυτό που πολύ πιθανόν να αγγίξει τις καρδιές, όχι μόνον των ανήλικων αναγνωστών αλλά και των ενηλίκων, είναι το γεγονός ότι το ποντικάκι δεν υπαναχωρεί από την επιθυμία του να αγγίξει το αστέρι, δεν συμβιβάζεται και δεν παραιτείται από το βαθύτερο όνειρό του, ακόμα και αν οι διάφορες Σειρήνες τού υπόσχονται τακτοποίηση, φήμη ή βόλεμα.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εφηβικό

Μετανάστης στην Ιταλία

ΑΝΤΟΝΙΟ ΝΤΙΚΕΛΕ

ΝΤΙΣΤΕΦΑΝΟ

Εξω βρέχει, μέσα το ίδιο, να σε πάρω να φύγουμε;

μτφρ.: Δήμητρα Δότση

εκδ. Πατάκης, σελ. 205

Δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχω διαβάσει ώς τώρα. Είναι η αυτοβιογραφία μιας εφηβείας οργισμένης, παράφορης, εμπνευσμένης. «Τα μάτια της ήταν υπέροχα, το πιο όμορφο μέρος όπου είχα ταξιδέψει· θύμιζαν την Κορέα του Χίντινκ, που έφτασε τρίτη στο Μουντιάλ του 2002, υπέροχη». Ο Αντόνιο, 23 ετών, αφρικανικής καταγωγής, έγχρωμος, γεννιέται, μεγαλώνει, θυμώνει και ερωτεύεται στη σημερινή Ιταλία, παιδί φτωχών μεταναστών. Στην Ιταλία, το βιβλίο «σκίζει». Μακάρι, σε όλη την Ευρώπη.

ΜΑΡΙΑ ΤΟΠΑΛΗ

Για κάθε ηλικία

Σύγχρονο ξωτικό πόλης

ΧΟΥΛΙΟ ΚΟΡΤΑΣΑΡ

Ο λόγος της αρκούδας

Εικονογρ.: Emilio Urberuaga

Απόδοση: Χρήστος Σιορίκης

εκδ. Πάπυρος, σελ. 28

Οι θόρυβοι των σωλήνων μιας πολυκατοικίας αποκτούν στο εξής πρόσωπο και ψυχή: είναι μια γλυκιά κοκκινότριχη αρκούδα που κατοικεί εντός τους, σαν ένα σύγχρονο ξωτικό πόλης. Ο μαγικός ρεαλισμός του μεγάλου Χούλιο Κορτάσαρ συναντιέται ευτυχισμένα στο βιβλίο αυτό με την εμπνευσμένη εικονογράφηση και με την ελληνική απόδοση του κειμένου από την πένα ενός ποιητή. Διαβάζεται απολαυστικά από παιδιά 5 έως 105 ετών.

ΜΑΡΙΑ ΤΟΠΑΛΗ

Εικονογράφηση

Χαμογελαστές ιστορίες

OLIVER JEFFERS

Πετάνε οι Πιγκουίνοι;

μτφρ: Φίλιππος Μανδηλαράς

εκδ. Ικαρος, σελ. 44

Ο Oliver Jeffers είναι λατρεία. Οι ζωγραφιές του έξυπνες και παιχνιδιάρικες. Γοητευτικές μέσα στην απλότητά τους. Τα βιβλία του με τις γλυκές ιστοριούλες διαβάζονται με χαρά, στο τέλος αφήνουν ένα χαμόγελο και μετά δεν κλείνουν, αλλά ξαναδιαβάζονται για να χαρείς και πάλι την εικονογράφηση. Ο,τι δικό του έχουμε δει να εκδίδεται είναι κουκλί. Οπως και αυτό, στο οποίο αναρωτιέται αν πετάνε οι πιγκουίνοι.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστορία

Παγκόσμια αφήγηση σε 200 σελίδες

EMMA MARRIOTT

Παγκόσμια Ιστορία

μτφρ.: Τρισεύγενη Παπαϊωάννου

εκδ. Οκτώ, 2015, σελ. 217

Η ιδέα ότι συνοψίζονται 5.000 χρόνια παγκόσμιας ιστορίας, ξεκινώντας από τους Σουμέριους της Μεσοποταμίας και φθάνοντας μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε 200 σελίδες μικρού μεγέθους και σχετικά μεγάλης γραμματοσειράς, συν τους χάρτες, είναι, αν μη τι άλλο, ελκυστική. Το ευκολοδιάβαστο βιβλίο περιέχει όλες τις σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία λαών και περιοχών, χωρίς να αφήνει απέξω την Αφρική, την Κίνα, την Ωκεανία. Η μέγιστη ποσότητα αφήγησης στον ελάχιστο αριθμό σελίδων.

ΜΑΡΙΑ ΤΟΠΑΛΗ

Ιστορία

Η Ελλάδα σε κρίσεις

ΣΤΑΘΗΣ Ν. ΚΑΛΥΒΑΣ

Καταστροφές και Θρίαμβοι – Οι επτά κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας

μτφρ.: Ν. Ρούσσος

εκδ. Παπαδόπουλος, σελ. 324

Η κρίση αναζητούσε από την αρχή μια νέα αφήγηση που να εξηγεί το πώς φθάσαμε σε αυτό το αδιέξοδο. Ο Στ. Καλύβας, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά πολιτική επιστήμη και ιστορία, οργάνωσε μια αφήγηση του εθνικού μας παρελθόντος που είναι ταυτόχρονα και μια ερμηνεία του. Το εθνικό κράτος οδηγήθηκε κι άλλες φορές σε κρίσεις. Ωστόσο, η προωθητική του δύναμη παρέμεινε πάντοτε προσανατολισμένη στο δυτικό υπόδειγμα. Θα αποδειχτεί ξανά έτσι, άραγε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτοβιογραφία

Ανθρώπινη αφήγηση

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

Δρόμοι Ζωής

εκδ. Πόλις, σελ. 688

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Κώστα Σημίτη είναι άκρως ενδιαφέρον γιατί, πέρα από το ότι είναι μια μαρτυρία ενός ανθρώπου που έζησε και πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια, είναι και το πρώτο που περιγράφει τόσο απελευθερωμένα τις επιτυχίες, τις ήττες και τις απογοητεύσεις του συγγραφέα του. Κατά την περιγραφή των τελευταίων, αντηχεί στον αναγνώστη η γνωστότερη ίσως φράση του: «Αυτή είναι η Ελλάδα».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ

Αντι-ιστορία

Η «ποιητική» οπτική για τη Νέα Υόρκη

KENNETH GOLDSMITH

Capital: New York,

Capital of the 20th Century

εκδ. Verso, σελ. 928

Αυτή εδώ η πειραγμένη αντι-ιστορία της Νέας Υόρκης προεκτείνει και εμπλουτίζει την αίσθηση της ζωής στη μητρόπολη κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, όπως κατάφεραν να την αιχμαλωτίσουν και αποτυπώσουν τα καλύτερα φιλμ, βιβλία και ντοκιμαντέρ. Την ιστορία συνέθεσε ή, ακριβέστερα, μετέγραψε ο πειραματιστής ποιητής Kenneth Goldsmith, διατάσσοντας σε περίτεχνα δομημένες θεματικές ενότητες εκατοντάδες αποσπάσματα από χρονικά, μυθιστορήματα, βιογραφίες, γράμματα, e-mails, ακόμη και αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΛΟΣΠΥΡΟΣ

Μνήμη

Πώς η απουσία γίνεται παρουσία

ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Γράμμα στον Κωστή

εκδ. Πατάκης, σελ. 374

Δεν είναι μια συνηθισμένη αυτοβιογραφία. Είναι η αφήγηση μιας ζωής «μαζί», αυτής που μοιράστηκαν η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Κωστής Σκαλιώρας. Επί 37 «ολόκληρα χρόνια», όπως γράφει αυτοσαρκαστικά – «λες και υπάρχουν χρόνια ολόκληρα ή μισά», όπως την πείραζε ο Κωστής Σκαλιώρας. Είναι οι μνήμες μετά την οριστική απουσία, γραμμένες με ειλικρίνεια, με απέραντη αγάπη, που εμπεριέχουν όχι μόνο μια σχέση και μιαν εποχή, αλλά και ένα διαφορετικό τρόπο αυτού του «μαζί». Κι αυτό είναι το κέρδος από αυτό το βιβλίο.

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ

Ψυχανάλυση

Παιδιά στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή

PATRICK AVRANE

Ενα παιδί στον ψυχαναλυτή

εισαγ.-μτφρ.: Νίκος Παυλάτος

εκδ. Γαβριηλίδης, σελ. 335

Είναι δύσκολες οι θεραπείες με τους ενήλικες, αλλά ακόμα πιο δύσκολες οι θεραπείες με τα παιδιά ή τους εφήβους. Και οι λόγοι είναι πολλοί. Από τη μια πλευρά, η φύση της ψυχανάλυσης, από την άλλη το γονεϊκό πλαίσιο, η μη ισοτιμία, ή η παράδοση άνευ όρων του παιδιού στον ψυχαναλυτή του. Ο Patrick Avrane παρουσιάζει περιπτώσεις παιδιών και προσεγγίζει με ευαισθησία, λεπτότητα, φαντασία, γνώση αλλά κυρίως τέχνη τη δύσκολη δουλειά του ψυχαναλυτή παιδιών.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οικονομία

Ιστορικότητα των στιγμών

BEN BERNANKE «The Courage to Act: A Memoir of a Crisis and Its Aftermath

εκδ. W.W. Norton & Company, σελ. 624

Ο ρόλος του Bernanke όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση το 2008 ήταν αναπόφευκτα κρίσιμος, τόσο στη διαχείρισή της, όσο και στη μετέπειτα προσπάθεια για την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό το βιβλίο, με τον αρκετά πομπώδη τίτλο, είναι η μαρτυρία του για όσα έζησε, για τα διλήμματα στα οποία βρέθηκε και για τις αποφάσεις που πήρε. Η ένταση της κρίσης και η ιστορικότητα των στιγμών το καθιστούν ένα πολύτιμο έργο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ

Θέατρο

Η τραγωδία και η κάθαρση

BRYAN DOERRIES

The Theater of War

εκδ. Knopf, σελ. 284

Στο «Θέατρο του Πολέμου» θαύμασα το πάθος ενός «ευαγγελιστή», που έταξε σκοπό της ζωής του να διαδώσει τη «θεραπευτική αξία» της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, σκηνοθετώντας θεατρικές παραστάσεις για την ανακούφιση βασανισμένων από τα τραύματα του πολέμου και τον πόνο της ασθένειας. Δεν κρύβω και την υπερηφάνεια που ένιωσα, γιατί το αρχαίο δράμα εξακολουθεί, 2.500 έτη μετά, να αγγίζει ψυχές σ’ όλο τον κόσμο σε αναζήτηση αυτογνωσίας, αλήθειας και κάθαρσης.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΣ

Φιλοσοφία

Εισαγωγή στον Ακινάτη

ΑΝΤΟΝΥ ΚΕΝΝΥ

Θωμάς Ακυινάτης

μτφρ.: Γιάννης Α. Δημητρακόπουλος

εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 160

Ο Ελληνας αναγνώστης που θα θελήσει να διαβάσει Ακινάτη δεν θα βρει στα βιβλιοπωλεία μας κανένα έργο του μεταφρασμένο στα νέα ελληνικά. Τι και αν είναι ο Ακινάτης κεντρική πνευματική φυσιογνωμία της Ευρώπης, εμείς εξακολουθούμε να τον αγνοούμε επιδεικτικά. Σήμερα διαθέτουμε μια εξαιρετική εισαγωγή στη ζωή και το έργο του, από έναν σπουδαίο ιστορικό της φιλοσοφίας. Μακάρι τούτο το βιβλίο να αποτελέσει αφορμή να αρχίσουμε να μεταφράζουμε το έργο του.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ

Ιστορική έρευνα

Περί διχαστικού έτους 1915

ΓΙΩΡΓΟΣ Θ. ΜΑΥΡΟΓΟΡΔΑΤΟΣ

1915, ο Εθνικός Διχασμός

εκδ. Πατάκης, σελ. 343

Ενα βιβλίο που «γράφεται» κομμάτι-κομμάτι επί 40 έτη. Τεκμηριωμένο εξαντλητικά για κάθε λέξη του, πρόκειται για ό,τι πληρέστερο έχει γραφτεί περί του Εθνικού Διχασμού, μια στιγμή καθοριστική για τον ελληνικό 20ό αιώνα. Ο ιστορικός Γ. Θ. Μαυρογορδάτος δεν κρύβεται πίσω από την έρευνά του. Κατ’ αυτόν, τα τεκμήρια οδηγούν σε συμπεράσματα, που πρέπει να αναδειχτούν: αφενός επρόκειτο για κρίση εθνικής ολοκλήρωσης και αφετέρου για εμφύλιο, τις μεγαλύτερες ευθύνες για τον οποίο έφεραν οι αντιβενιζελικοί.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Κοινωνιολογία

Περί γαλλικής Αριστεράς

JACQUES JULLIARD

Οι Αριστερές της Γαλλίας

μτφρ. Χριστιάννα Σαμαρά

εκδ. Πόλις, σελ. 944

Οχι απλώς μια χορταστική, ερεθιστική κοινωνιολογία και ιστορία της γαλλικής Αριστεράς, εμμέσως και της Δεξιάς, αλλά και ένα στοχαστικό, φιλοσοφικό δοκίμιο για τη γαλλική διανόηση και τη δυτική σκέψη των τελευταίων τριακοσίων ετών.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΛΟΣΠΥΡΟΣ

Λεύκωμα

Για τον Νίκο Δραγούμη

Νίκος Δραγούμης,

ο ζωγράφος

εκδ. ΜΙΕΤ, σελ. 218

Ο γιατρός Νίκος Παΐσιος, κυνηγός των καλλιτεχνών που τους έκρυψε η σκιά της Ιστορίας, είναι ένας εργάτης της μνήμης. Στο λεύκωμα της έκθεσης για τον Νίκο Δραγούμη (1874-1933), της γνωστής οικογενείας των Δραγούμηδων, παρακολουθούμε τη βιογραφία και το έργο ενός σπουδαίου καλλιτέχνη που πέρασε τη ζωή του αναζητώντας την ησυχία και παλεύοντας με τα εσώτερα φαντάσματά του. Από την Ελλάδα στη Γαλλία, στην Ελβετία, πίσω, αργότερα, στην Ελλάδα, έγκλειστος ψυχιατρείων. Η πολυτάραχη ζωή και το μεγάλο έργο του Νίκου Δραγούμη, σ’ αυτό το λεύκωμα, ξεδιπλώνονται ως μία ενιαία γραμμή. Μία αποκάλυψη του, ίσως, Ελληνα Βαν Γκογκ. Μία ζωή ταυτισμένη με την τέχνη και την τρέλα της. Ενα λεύκωμα που επισημαίνει τις υπαρξιακές ταυτίσεις στην Τέχνη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

Δημόσιος χώρος

Ιστορίες με σκαριφήματα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ν. ΔΕΚΑΒΑΛΛΑΣ

Περπατώντας στην πόλη

Η αρχιτεκτονική του χώρου των πεζών

εκδ. Μέλισσα, σελ. 402

Αμέτρητα σαγηνευτικά ιχνογραφήματα και έξοχα κείμενα του περιπλανώμενου περιπατητή Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα καταγράφουν τις ρυθμικές εναλλαγές του δημόσιου χώρου. Γραμμικά ασπρόμαυρα σκαριφήματα αφηγούνται ιστορίες από την Τοσκάνη και τις Βερσαλλίες μέχρι τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και την Πλάκα, μέσα από στοές, μνημεία, πλατείες αλλά και φανοστάτες, τηλεφωνικούς θαλάμους και επιγραφές. Η εναλλαγή της κλίμακας, η εμμονή στην λεπτομέρεια και η δημιουργική παρατηρητικότητα παραμένουν βασικά εργαλεία της συνθετικής ευαισθησίας ενός μεγάλου αρχιτέκτονα.

ΤΖΙΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ενδυματολογία

Μόδα και όπερα

ΕΛΕΝΑ

ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΥ

Σχεδιαστές μόδας

στην Οπερα

εκδ. Καπόν, σελ. 192

Δέκα κορυφαίοι σχεδιαστές μόδας από τις πασαρέλες περνάνε στον κόσμο της όπερας, σχεδιάζοντας μοναδικής αισθητικής κοστούμια και σκηνικά για φημισμένα έργα, που ανέβηκαν στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Θαυμάστε σ’ ένα πολυτελές λεύκωμα, τις αυθεντικές δημιουργίες του Λάργκερφελντ, του Ουγκαρό, της Πράντα, κ.ά., τα πρωτότυπα σχέδια αλλά και τις εντυπωσιακές φωτογραφίσεις τους στη σκηνή.

ΝΙΚΟΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ

Αναμνηστικά

Η ιστορία των εργαλείων

Αρχεία Νεοελληνικής

Αρχιτεκτονικής

Μουσείου Μπενάκη

Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα

επιμέλεια: Λέτη Αρβανίτη-Κρόκου

σελ. 24, δίγλωσση έκδοση

Η συνοδευτική έκδοση της ομότιτλης έκθεσης είναι περισσότερο ένα μικρό αναμνηστικό. Μια συναισθηματική κατάδυση στην ιστορία των εργαλείων που συνθέτουν το συναρπαστικό εργαστήριο του αρχιτέκτονα ώς τη στιγμή που τα άυλα διαδικτυακά και ψηφιακά μέσα κυριάρχησαν στον σχεδιασμό. Είναι όλα εκεί: από το ξύλινο ταξιδιωτικό κιβώτιο του Λύσανδρου Καυταντζόγλου μέχρι ανώνυμους διαβήτες, κλιμακόμετρα, μολύβια, καμπάνες, τρίγωνα, γόμες, μακέτες και σχεδιαστήρια.

ΤΖΙΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αρχιτεκτονική

Εφευρίσκοντας κανόνες

LE CORBUSIER

Le Modulor 1 & 2

μτφρ.: Αλκηστις Κωσταβάρα- Παπαρρήγα

Επιστ. επιμέλεια:

Παναγιώτης Φαραντάτος

εκδ. Παπασωτηρίου, σελ. 638

Επιτέλους μεταφράστηκε το Le Modulor του Λε Κορμπυζιέ, 65 χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του. Αυτοί οι δύο πολυσέλιδοι αλλά μικρών διαστάσεων τετράγωνοι τόμοι, μόλις 15 εκατοστών, κοσμούν αμέτρητες αρχιτεκτονικές βιβλιοθήκες σ’ όλο τον κόσμο και μας υπενθυμίζουν πως η αρχιτεκτονική είναι και για να γεννά κοσμοθεωρίες, να εφευρίσκει νέους ουτοπικούς και ανεφάρμοστους κανόνες, να παράγει νεωτεριστικά εργαλεία και κυρίως να επενδύει σε μια ουμανιστική θεώρηση του κόσμου.

ΤΖΙΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μυθιστόρημα

Με το βλέμμα στον Καβάφη

ΕΡΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τι μένει από τη νύχτα

εκδ. Πατάκης, σελ. 330

Τον Καβάφη πριν γίνει ο Καβάφης. Εκείνον σκέφτεται η Ερση Σωτηροπούλου, παρακολουθώντας τον τριαντατετράχρονο ποιητή να καταδύεται σε μια παρατεταμένη, απόκοσμη νύχτα, αναριγώντας σύγκορμος από την αγωνία των ανεύρετων λέξεων και των ανέγγιχτων ηδονών. Η φαντασίωση του ακατόρθωτου δυναστεύει σάρκα και πνεύμα. Οι εμποδισμένες επιθυμίες συστρέφονται σε έναν ενδότατο γόο και, ενόσω η ποιητική συνείδηση αντιμετριέται με το «σπαρακτικό ενδιάμεσο» μεταξύ ζωής και θανάτου, το σώμα πλαντάζει λιμασμένο για πάθη.

ΛΙΝΑ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ

Κύκνειο άσμα

Το άγνωστο χειρόγραφο

ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ

Η Σειρήνα της ερήμου

εκδ. Πατάκης, σελ. 230

Το χειρόγραφο κάποιου νέου και άγνωστου συγγραφέα πέφτει στα χέρια ενός δαιμόνιου επιμελητή, που προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητα του δημιουργού και παράλληλα να επιβεβαιώσει τη δική του! Το κύκνειο άσμα του Μένη Κουμανταρέα είναι έντονα αυτοαναφορικό. Kατά τη γνώμη μου, η χιουμοριστική περιγραφή του εκδοτικού και δημοσιογραφικού χώρου, όπως και τα δηκτικά σχόλια του συγγραφέα για γνωστούς ομοτέχνους του, μας χαρίζει από τις πλέον ευφρόσυνες σελίδες της πεζογραφίας μας.

ΝΙΚΟΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ

Βιο-Μυθοπλασία

Η συντριβή του Συκουτρή

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Βερονάλ

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 176

Ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στο δοκίμιο και τη βιογραφία, την ιστορία και τη μυθοπλασία, το βιβλίο παρακολουθεί την πορεία προς τον θάνατο του μεγάλου κλασικιστή Ιωάννη Συκουτρή, μιας φυσιογνωμίας που συμπύκνωσε αλληλοαναιρέσεις, διλήμματα αλλά και φωτεινές εκλάμψεις και ενσάρκωσε εν πολλοίς τις αντιφάσεις της σύγχρονης Ελλάδας. Ενα μυθιστόρημα για την ευθύνη και για τη συντριβή του πνευματικού ανθρώπου όταν συγκρούεται με την ακατανοησία, την απαιδευσία, την προκατάληψη και την προστυχιά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ

Σπονδυλωτό

Δέκα χρόνια στο «ντιβάνι»

ΜΙΣΕΛ ΦΑΪΣ

Από το πουθενά

εκδ. Πατάκης, σελ. 212

Τι μπορεί να συζητούν επί δέκα συναπτά έτη μία ψυχαναλύτρια κι ένας συγγραφέας ξαπλωμένος στο «ψυχαναλυτικό ντιβάνι»; Τα πάντα και τίποτα, άνευ ορίων. Ο Μισέλ Φάις, που τα τελευταία χρόνια φλερτάρει έντονα με τη θεατρική γραφή, μας μεταφέρει τους σπαρταριστούς διαλόγους και τους μακροσκελείς μονολόγους τους, πλάθοντας ένα ευφάνταστο σπονδυλωτό μυθιστόρημα όπου η βουλιμία των συναισθημάτων απειλεί να καταβροχθίσει τα πάντα!

ΝΙΚΟΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ

Διηγήματα

Το παράλογο της ζωής

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ

Μαύρο εκλεκτό

εκδ. Μελάνι, σελ. 112

Δεκατέσσερα εκλεκτά διηγήματα περιλαμβάνει η συλλογή, τα οποία αναφέρονται στον έρωτα, στη μοναξιά, στο πέρασμα του χρόνου, στα παράδοξα της καθημερινότητας και στον θάνατο. Ο συγγραφέας επιλέγει πότε την κλασική μορφή αφήγησης πότε τη συνειρμική, για να συνθέσει εικόνες, ενίοτε αλλόκοτες, που επιτείνουν το παράλογο της ζωής. Χαρακτηριστικό το πικρό χιούμορ, στη σύντομη φόρμα ακριβείας, με λόγο διάφανο για τα ανθρώπινα. Οι χρωματικές εναλλαγές αντανακλούν τις αντιθέσεις από τις οποίες είναι καμωμένη η ζωή.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Διηγήματα

Χορός χωρίς dress code

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

Αντρας που πέφτει

εκδ. Πόλις, σελ. 176

Ενας περιφερόμενος μεγεθυντικός φακός είναι η γραφίδα του Νικόλα Σεβαστάκη. Το μικρό που γίνεται λογοτεχνία, το φαινομενικά απλό και καθημερινό που γίνεται μπούσουλας. Ο συγγραφέας παρακολουθεί τον μικρόκοσμο της οικογένειας, τις σχέσεις που καθορίζουν το πυρηνικό πλαίσιο της στάσης μας απέναντι στη ζωή. Η γραφή του, ιδιοφυής γιορτή της λογοτεχνίας· οι ιστορίες του, χορός χωρίς dress code. Ο Σεβαστάκης είναι μια λογοτεχνική ορχήστρα: όλα τα όργανα-εργαλεία της σε πλήρη αρμονία. Ο,τι προσπερνάμε βρίσκεται εδώ. Οσα δεν προλαβαίνουμε να φιλτράρουμε ο Νικόλας Σεβαστάκης τα αναδεικνύει, τους φέρεται με λογοτεχνική τρυφερότητα. Ανατόμος της κοινωνίας ο ίδιος, μας θυμίζει ωραίες στιγμές της λογοτεχνίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

Ιστορία μυστηρίου

Η τήρηση της σιγής

ΓΙΓΙΕΝ ΛΙ

Αντίδοτο στη μοναξιά

μτφρ.: Τόνια Κοβαλένκο,

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 392

Στο μυθιστόρημα, που μοιάζει με ιστορία μυστηρίου, τρεις φίλοι χαμένοι από χρόνια ξαναβρίσκονται με αφορμή έναν παράξενο θάνατο. Μην περιμένετε θορυβώδεις αποκαλύψεις συναισθημάτων εκ μέρους των ηρώων. Κύριο μέλημά τους είναι η τήρηση της σιγής. Η αφήγηση διατηρεί μια δεξιοτεχνική αταραξία ακόμη κι αν κάτω από την επιφάνεια των γεγονότων ελλοχεύει μια πραγματική τραγωδία. Η σιωπή, έλεγε ο Κομφούκιος, είναι ένας πιστός φίλος που δεν θα σε προδώσει ποτέ.

ΜΑΡΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Μυθιστόρημα

Εν εξελίξει πραγματικότητα;

ΜΙΣΕΛ ΟΥΕΛΜΠΕΚ

Υποταγή

μτφρ.: Λ. Σιπητάνου

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 308

Αν τα μυθιστορήματα, και ιδίως το τελευταίο, του Μισέλ Ουελμπέκ έχουν ιδιαίτερη αξία, είναι διότι ο Γάλλος λογοτέχνης μάς διηγείται μια δυστοπία φτιαγμένη από τα υλικά του παρόντος. Ο υποψήφιος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου είναι πλέον νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και απέναντί του έχει τον υποψήφιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας… Δυστοπία ή εν εξελίξει πραγματικότητα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Βραβείο Booker

Αιχμάλωτος των Ιαπώνων

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΦΛΑΝΑΓΚΑΝ

Το μονοπάτι για τα βάθη

του Βορρά

μτφρ.: Γιώργος Μπλάνας

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 480

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο γιατρός Ντορίγκο Εβανς έγινε θέμα βιογραφιών, ταινιών, ντοκιμαντέρ, ως ένας από τους λιγοστούς αιχμαλώτους πολέμου των Ιαπώνων που κατάφερε να επιζήσει. Ομως τα τραύματά του δεν έχουν επουλωθεί, τον βασανίζει η απώλεια των συμπολεμιστών του, όπως και της μοναδικής γυναίκας που αγάπησε. Ο Ρ. Φλάναγκαν μας αφηγείται την ιστορία του σ’ ένα μεστό μυθιστόρημα, που κέρδισε επάξια το βραβείο Booker.

ΝΙΚΟΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ

Θέμα ταμπού

Στη Νέα Υόρκη του ’50

Patricia Highsmith

Κάρολ

μτφρ. Θοδωρής Τσαπακίδης

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 432

Σαν σλόου που χορεύεται σε νεοϋορκέζικο νάιτ κλαμπ αρχές της δεκαετίας του ’50, δύο γυναίκες ερωτεύονται μεταξύ τους και μια συγγραφέας εξομολογείται τις ερωτικές της προτιμήσεις γράφοντας για ένα θέμα ταμπού της εποχής, χωρίς πρόκληση, αλλά με μεγάλη ευαισθησία. Η πλοκή είναι λεπτοδουλεμένη και οι χαρακτήρες εξελίσσονται με προσεκτικές, ανεπαίσθητες κινήσεις, σαν τις αδιόρατες χειρονομίες των κρυφών ζευγαριών που επιθυμούν κανείς να μην καταλάβει τη σχέση τους.

ΜΑΡΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Ψυχολογικό θρίλερ

Η ζωή απ’ την αρχή

DIEGO MARANI

Νέα φινλανδική γραμματική

μτφρ.: Δήμητρα Δότση

εκδ. Αιώρα, σελ. 232

Η μνήμη είναι ταυτότητα· η εμπειρία είναι τρόπος ζωής. Ο Ντιέγκο Μαράνι παρακολουθεί έναν ήρωα, το 1943, που λόγω τραυματισμού έχει ξεχάσει μέχρι και τη μητρική του γλώσσα. Ξέρουμε μόνο ότι είναι Φινλανδός και επιστρέφει, με προτροπή γιατρού, στο Ελσίνκι για να αναζητήσει το παρελθόν του. Αυτό που διαβάζουμε είναι η ολοκληρωτική ανασύσταση ενός ανθρώπου, ενός ανθρώπου που μαθαίνει τη ζωή του από την αρχή. Ενα ψυχολογικό θρίλερ που ανατέμνει την ίδια τη ζωή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

Μυθιστόρημα χαρακτήρων

«Κινηματογραφική» πλοκή

GARTH RISK HALLBERG

Πόλη στις φλόγες

μτφρ.: Γιώργος Κυριαζής

εκδ. Κέδρος, σελ. 1040

Ενα μητροπολιτικό μυθιστόρημα χαρακτήρων, μια βουτιά στη χαοτική περιδίνηση των νεοϋορκέζικων 70s. Από έναν πυροβολισμό στο Central Park, παραμονή Πρωτοχρονιάς του ’76 και ώς την αυτοκαταστροφική φρενίτιδα που ακολούθησε το γενικό μπλακ άουτ τον Ιούλιο του ’77, οι δρόμοι του Μανχάταν μπαίνουν στο επίκεντρο της «κινηματογραφικής» πλοκής, ξεδιπλώνεται η υποκουλτούρα του πανκ και αναδύεται όλη η διττή ατμόσφαιρα μιας πόλης σε «παρακμή» αλλά ταυτόχρονα πειραματικής και ζωντανής.

ΤΖΙΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Επιστημονική φαντασία

Φουτουριστική δυστοπία

ΦΙΛΙΠ Κ. ΝΤΙΚ

Το ηλεκτρικό πρόβατο

μτφρ.: Δημήτρης Αρβανίτης

εκδ. Κέδρος, σελ. 272

Φίλιπ Κ. Ντικ, ο μετρ της επιστημονικής φαντασίας. Εκπληκτικά σκηνικά φουτουριστικής δυστοπίας. Διαυγείς χαρακτήρες και υπαρξισμός υπό ένα αιχμηρό λογοτεχνικό πρίσμα. Το «Ηλεκτρικό πρόβατο» (στο οποίο βασίστηκε η ταινία «Blade Runner») είναι ένα από τα πιο δυνατά του βιβλία. Η Γη είναι πλέον αφιλόξενη, οι άνθρωποι έχουν αποικήσει το Διάστημα, νέοι προφήτες χειραγωγούν τις μάζες και τα ανδροειδή, από οικιακοί βοηθοί, μπορεί να γίνουν απειλή.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστορία

Η εξέγερση της Βαρσοβίας

ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΠΟΡΟΒΙΤΣ

Το Παιδί από τη Βαρσοβία

μτφρ.: Λίνα Ρούσσου

εκδ. Καπόν, σελ. 385

Αν και όπως φάνηκε από δηλώσεις Ελληνα, προσφάτως πολιτικού, δεν είναι τοις πάσι γνωστό, η Πολωνία πολέμησε λυσσαλέα τους ναζί, μετρώντας έξι εκατομμύρια νεκρούς. Ο βετεράνος Αντριου Μπόροβιτς περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο την εξέγερση της Βαρσοβίας, που κράτησε 63 ημέρες, στελεχώθηκε από απλούς πολίτες και εφήβους ελάχιστα εξοπλισμένους και χαρακτηρίστηκε από τον Χίμλερ «η χειρότερη οδομαχία μετά το Στάλινγκραντ».

ΣΙΣΣΥ ΑΛΩΝΙΣΤΙΩΤΟΥ

Συγκεντρωτικός τόμος

Το όνειρο θολώνει

RAYMOND CARVER

Διηγήματα

μτφρ.: Γιάννης Τζώρτζης

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 856

Σε αυτόν τον συγκεντρωτικό τόμο, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με το σημαντικότερο μέρος της δουλειάς ενός από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς διηγηματογράφους του περασμένου αιώνα. Με χαρακτηριστικό ύφος, ο Κάρβερ τέμνει μινιμαλιστικά τη ζωή του μέσου Αμερικανού WASP και την αποτυπώνει συνήθως σε στιγμές ακραίας κόπωσης από την καθημερινότητά του. Στα διηγήματά του το αμερικανικό όνειρο θολώνει, και όχι πάντα από το ποτό, που είναι μια συνηθισμένη συντροφιά των ηρώων του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ

Αναδρομή

Τέσσερις δεκαετίες ποίησης

ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ

Βιογραφία

εκδ. Κέδρος, σελ. 420

Σαράντα χρόνια ποίηση, 1974-2014. Η συγκεντρωτική έκδοση των έργων του Νάσου Βαγενά είναι μία αναδρομή στην εξέλιξη του ποιητή της λεγόμενης γενιάς του ’70, της γενιάς της αμφισβήτησης. Σε αυτή την έκδοση, η, ώς τώρα τουλάχιστον, παρακαταθήκη του Βαγενά είναι η δική μας κληρονομιά, μια εκδρομή στη γλώσσα και στον στοχασμό, με τον γνωστό του σαρκασμό, με το χιούμορ του ποιητή, με τον εσωτερικό ή με τον προφανή του ρυθμό, με τα ελεύθερα ποιήματα ή με τα σονέτα του – χαρακτηριστικά που ποτέ δεν τον εγκατέλειψαν όλα αυτά τα χρόνια που γράφει, που διδάσκει, που διαβάζει, που δημιουργεί θεωρία και παράγει λογοτεχνική κριτική. Η «Βιογραφία» είναι μια περιπλάνηση σε μια έρημη χώρα που αναζητεί μονίμως έναν βράχο να πιαστεί. Και πιάνεται.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

Συγκεντρωτική έκδοση

Χαμηλές εντάσεις

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΛΙΟΝΤΑΚΗΣ

Ποιήματα 1982-2010

εκδ. Γαβριηλίδης, σελ. 168

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης, άλλη μία εξέχουσα φωνή της λεγόμενης ποιητικής γενιάς του ’70, στο έργο του χαμηλώνει την ένταση των ανθρώπινων παθών για να ψιθυρίσει στον αναγνώστη μερικά μυστικά επιβίωσης σ’ έναν κόσμο που αποστρέφεται το «ξεφτισμένο». Ενδεδυμένος καθημερινή μουσική και γλώσσα, χρησιμοποιώντας γνώριμες εικόνες και μύθους, φωνές της θρησκευτικής μας λογοτεχνίας και παράδοσης, λειαίνει τη γλώσσα, δίχως να «χαρίζεται» στα πάθη. Στη συγκεντρωτική αυτή έκδοση, δεύτερη στη σειρά, περιλαμβάνονται οι συλλογές: «Ο Μινώταυρος μετακομίζει», «Ο ροδώνας με τους χωροφύλακες», «Με το φως», «Στο τέρμα της πλάνης». Ο Λιοντάκης ζωντανεύει το ξεχασμένο, επιμένει στο κρυμμένο, που αποζητά να εμφανιστεί. Και μας το προσφέρει γενναιόδωρα. Κι όχι μόνον αυτό· ο ποιητής επιμένει, με τη δική του γλώσσα, να «επισκευάσει» τη «χαλασμένη» σχέση του παρόντος της Ελλάδας με το πολυσχιδές παρελθόν της.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

Απολογισμός

Το Αλφάβητο της ζωής μας

ΜΑΡΚΟΣ ΜΕΣΚΟΣ

Αλφα Βήτα

εκδ. Κίχλη, σελ. 76

Πρόκειται για το ποιητικό αλφάβητο της ζωής μας, από τον σημαντικό ποιητή Μάρκο Μέσκο, στο οποίο γίνεται απολογισμός ζωής, από το άλφα στο βήτα, από την αρχή έως το πέρας. Η φύση, παρούσα, συντροφεύει το γρήγορο πέρασμα του χρόνου, τις τέσσερις εποχές, τις μεταβολές, τον άλλο, τον κοντινό αλλά και τον μακρινό, μιας και κοινή η μοίρα όλων, σε λεπτοδουλεμένους στίχους, που κυλούν αβίαστα. Συνειρμικές πρωτότυπες εικόνες συμπυκνώνουν τις αποχρώσεις των αισθήσεων και συνδυάζουν τα αντικρουόμενα πεδία.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αναμετρήσεις

Ειρωνεία και τρυφερότητα

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μπρα ντε φερ, ένας χειρισμός πρόγνωσης

εκδ. Τυπωθήτω/λάλον ύδωρ, σελ. 102

Το δεύτερο βιβλίο του Ιορδάνη Παπαδόπουλου, πολιτικού μηχανικού, περιβαλλοντολόγου και εκπαιδευτικού έχει υψηλό βαθμό πρωτοτυπίας, αιφνιδιασμού, συνθετικής ικανότητας παράταιρων υλικών. Συγγενεύει με τον Αρανίτση ως προς τη χρήση τους αλλά διατηρεί αυτόνομη ιδιοσυγκρασία, θα την έλεγα: βορειότερη. Ειρωνικότερη και τρυφερότερη ταυτόχρονα. Οποιος αγαπά τις αναμετρήσεις (το λέει κι ο τίτλος…) δεν το χάνει με τίποτα.

ΜΑΡΙΑ ΤΟΠΑΛΗ

Νουβέλες

Ευρωπαϊκός ρομαντισμός

Ε.Τ.Α. ΧΟΦΜΑΝ

Νυχτερινά

μτφρ. Γ. Καλλιφατίδης – Η. Αγγελή

εκδ. Σμίλη, σελ. 592

Οκτώ συναρπαστικές νουβέλες, που πρωτοκυκλοφόρησαν το 1816/7 και συνδιαμόρφωσαν το πνεύμα του κεντροευρωπαϊκού ρομαντισμού. Το φανταστικό και υπερφυσικό στοιχείο, οι μυστηριώδεις παρουσίες, το δαιμονικό στοιχείο στην ανθρώπινη φύση, όνειρα και παραισθήσεις αλλά και το απόκοσμο βασίλειο της νύχτας αποδίδονται έξοχα από τους μεταφραστές, οι οποίοι υποστηρίζουν υποδειγματικά τα πολλαπλά επίπεδα της γραφής του Χόφμαν, τη γλαφυρή αφήγηση, το φιλοσοφικό υπόβαθρο, την κριτική της κοινωνίας της εποχής αλλά την αισθητική του λόγου.

ΝΙΚΟΣ Α. ΔΟΝΤΑΣ

Στιχουργήματα

Στη μεσαιωνική Κρήτη

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΧΛΙΚΗΣ

Τα ποιήματα

επιμ.: Γιάννης Κ. Μαυρομάτης, Νικόλαος Μ. Παναγιωτάκης

εκδ. Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, σελ. 272

Ο Στέφανος Σαχλίκης στιχουργεί στη μεσαιωνική Κρήτη του 14ου αιώνα, σε δεκαπεντασύλλαβο, συχνά, πρώτος αυτός, και με ρίμα. Σατιρίζει, βρίζει, χυδαιολογεί, μέσα από τη φυλακή, όπου τον έριξαν οι πόρνες και το κακό του το κεφάλι. Ενα από τα στιχουργήματά του τιτλοφορείται «Βουλή των πολιτικών», δηλαδή σε σημερινά ελληνικά «Σύναξη των πορνών». Ο Σαχλίκης δεν είναι ποιητής. Τα στιχουργήματά του όμως είναι απολαυστικό ανάγνωσμα. Ποιος αντέχει να διαβάζει μόνο αριστουργήματα;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ

Συλλογή

Ποιητικά κομψοτεχνήματα

ΓΚΕΟΡΓΚ ΤΡΑΚΛ-ΑΡΣΕΝΙ

ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ-Ρ.Μ. ΡΙΛΚΕ-

ΤΟΜΑΣ ΜΠΕΡΝΧΑΡΝΤ-ΙΒΑΝ ΓΚΟΛ-ΓΚΟΤΦΡΙΝΤ ΜΠΕΝ

Εξι Ευρωπαίοι Ποιητές

Μτφρ.-Πρόλ.: Αλέξανδρος

Ισαρης

εκδ. Gutenberg, σελ. 160

Κομψοτέχνημα είναι ο μικρός αυτός τόμος. Φαινομενικά, οι ποιητές που συνυπάρχουν εδώ συνιστούν  ετερόκλητο σύνολο: τρεις Αυστριακοί, ένας Ρώσος, ένας Γάλλος κι ένας Γερμανός. «Αυτό που τους συνδέει» γράφει ο μετρ Ισαρης «είναι ότι όλοι είναι άντρες, όλοι  είναι Ευρωπαίοι και όλοι έχουν τον ίδιο μεταφραστή».  Ευρωπαϊκή ποίηση, λοιπόν, κορυφαία του  είδους,  ό,τι  πρέπει ειδικά σήμερα.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή