Νέες εκδόσεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΝΙΚΟΣ Σ. ΠΑΡΝΑΣΣΑΣ

Τα χρόνια της πείνας και τα παιδιά της Κατοχής

εκδ. Εκδοτική παραγωγή Επτάλοφος

Ο Νίκος Σ. Παρνασσάς μας φέρνει τη δική του προσωπική μαρτυρία για τον Πόλεμο, την πείνα της Κατοχής και τα πρώτα δύσκολα έτη του Μεταπολέμου. Παιδί πολύτεκνης οικογενείας υπαλλήλου των ΣΕΚ, έζησε την περίοδο του ζόφου αρχικά στην εβραϊκή συνοικία της Χαλκίδας και στη συνέχεια στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θήβας. Περιγράφει τα βιώματά του από την παιδική ηλικία στην πρώιμη εφηβεία με μια ειλικρίνεια αφοπλιστική. Σε παραλληλία με τον τρόμο στη ζωή του είναι η αγωνιώδης και ευρηματική αναζήτηση τροφής, αλλά και τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. Αναπόφευκτη η σύγκριση που κάνει μεταξύ Ιταλών και Γερμανών κατακτητών. Μια μαρτυρία ενδιαφέρουσα, χωρίς πολιτικές προκαταλήψεις.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΡΑΤΗΣ

Ο μαύρος φάκελος

επιμ.: Ερη Σταυροπούλου

εκδ. Ερμής

Για 28 έτη ο δημιουργός του μυθιστορήματος «Πλατύ ποτάμι», Γ. Μπεράτης (1904-1968), κρατά ημερολόγιο που ονομάζει «Μαύρο φάκελο» λόγω του μαύρου δερμάτινου ντοσιέ στο οποίο τοποθετεί τις σημειώσεις του, αλλά και της ψυχολογικής του διάθεσης. Μας παρέχει έναν καθοδηγητικό μίτο στην ανάγνωση ενός λογοτεχνικού έργου που ποτέ δεν επαναπαύτηκε στα επιτεύγματά του, αλλά και μια μαρτυρία εσωτερικής ζωής σε μια ταραγμένη εποχή, όπως η περίοδος 1940-1968. Και η εικόνα που βγαίνει; Ενός αστού που έζησε με ένταση την πνευματική αγωνία της Ελλάδας και της Ευρώπης.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΖΕΦΗ ΣΥΡΙΒΛΗ

Πωλείται

εκδ. Επόμενος Σταθμός

Η οικονομική κρίση στερεί και τραυματίζει. Ο μικρός Γιάννης είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει το λατρεμένο σπιτικό αξέχαστων διακοπών στο οικογενειακό χωριό Λιμνίτσα. Με πίκρα, χιούμορ, θυμοσοφία και υπομονή συλλέγει εμπειρίες και τακτοποιεί αναμνήσεις που τον βοηθούν να αποχαιρετήσει αυτό που θα χαθεί, προκειμένου να το θυμάται με τρυφερότητα και παρήγορη αγάπη.ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΑΡΙΝΑΣ

Σεπτεμβριανά ’55, όπως αποτυπώθηκαν στον ελληνικό και ξένο Τύπο

εκδ. Τσουκάτου

Τα Σεπτεμβριανά του ’55, οι επιθέσεις των Τούρκων κατά Ελλήνων της Πόλης και της Σμύρνης, παρουσιάζονται μέσω ελληνικών και ξένων εφημερίδων, και περιοδικών: «Καθημερινή», «Αθηναϊκή», «Απογευματινή», «Τα Νέα», «Το Βήμα», «Εθνος», «Νέα Εστία», «Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης», κ.ά. Αποδίδεται το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, δίδεται έμφαση στις σχέσεις των δύο λαών, αλλά εξετάζεται και η στάση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας απέναντι στους ομογενείς. Αποτυπώνεται το φάσμα των δημοσιογραφικών καλύψεων, ώστε να αντιμετωπίζονται παραλείψεις, λάθη και ευθύνες εμπλεκομένων.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Αντον Τσέχοφ

Νήσος Σαχαλίνη

μτφρ: Ελένη Κατσιώλη

εκδ. Λέμβος

Οι εκδόσεις «Λέμβος» παρουσιάζουν ένα έργο του Τσέχοφ, τη «Νήσο Σαχαλίνη», το οποίο δεν είναι από τα πλέον γνωστά του. Καταγράφεται το οδοιπορικό του στη Σαχαλίνη, όταν το 1890 επισκέπτεται το κολαστήριο στις εσχατιές της Σιβηρίας. Γνωρίζει κρατουμένους και περιγράφει τις συνθήκες παραμονής τους, εξετάζει αρχειακό υλικό, χρησιμοποιεί μελέτες, αφηγήσεις ατόμων, παραθέτει στοιχεία που αφορούν στον ορυκτό πλούτο της περιοχής, στη στάση της εξουσίας και στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Αυτά που διαφαίνονται είναι ο πόνος της ύπαρξης, η ταπείνωση, η εξαθλίωση και η σκληρότητα.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή