Η ασάφεια της σχέσης συγγραφέα και εκδότη

Η ασάφεια της σχέσης συγγραφέα και εκδότη

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναφορικά με το δημοσίευμα «Αλί και τρισαλί για τις εκδόσεις» (6/3) του κ. Περικλή Δουβίτσα, η συγγραφέας κ. Ερση Σωτηροπούλου απέστειλε στην «Κ» το ακόλουθο σημείωμα:

«Θα απαντήσω σύντομα στον κ. Περικλή Δουβίτσα. Στο ρεπορτάζ της 28ης Φεβρουαρίου μοιράστηκα ενδεικτικά μια προσωπική εμπειρία χωρίς καμιά σκοπιμότητα να καταγγελθεί συγκεκριμένα κάποιος εκδότης, και κυρίως φίλος, μετά τον θάνατό του. Πιθανώς η συγκυρία να ήταν ατυχής. Αν θεωρούσα ότι ο δρόμος των αμοιβαίων κατηγοριών και μηνύσεων ήταν ο καταλληλότερος για να προαχθεί το βιβλίο στην Ελλάδα θα τον είχα ακολουθήσει τόσο εγώ όσο και πολλοί συνάδελφοί μου εδώ και καιρό.

Θέλησα να σκιαγραφήσω την κατάσταση που γνώρισα εγώ στις αρχές του ’80 και κυρίως να τονίσω, αλλά αυτό το κομμάτι δυστυχώς δεν δημοσιεύθηκε, ότι η σχέση συγγραφέα-εκδότη συχνά καλυπτόταν από πέπλο μυστικοποίησης. Αυτή η οικειότητα με τον εκδότη, όπου τα οικονομικά μπλέκονταν με τα προσωπικά, δημιουργούσε μια ασάφεια, παραπλανητική για τον συγγραφέα, αφ’ ενός μπορεί να υπέθαλπε υπερβολικά τις αξιώσεις του, αφ’ ετέρου υπονόμευε την ήδη εύθραυστη, σχεδόν ανύπαρκτη, επαγγελματική του υπόσταση. Εχω ακούσει παρόμοιες ιστορίες κι από άλλους συγγραφείς. Για ποιο λόγο να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Ερση Σωτηροπούλου»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή