Νέες εκδόσεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΜΙΚ

JACQUES FERRANDEZ

Ο ξένος

μτφρ.: Νίκη Καρακίτσου-Dougé

και Μαρία Κασαμπαλόγλου-Roblin

εκδ. Πατάκη

«Ο ξένος», το εμβληματικό έργο του Καμί, διασκευάζεται. Ο κομίστας Ζακ Φεραντέζ δημιουργεί καρέ όμορφα χρωματισμένα και σκηνοθετημένα –κάποια σαλόνια που έχουν για φόντο υδατογραφίες είναι εξαιρετικά– ενώ δίνει μεγάλη προσοχή στο να αποδώσει έναν χαρακτήρα πιστό στη θρυλική λογοτεχνική φιγούρα που περιγράφει το κείμενο του Γάλλου υπαρξιστή. Εναν χαρακτήρα αποστασιοποιημένο, απαθή και παγερό, έναν «ξένο», που δείχνει να μην τον αγγίζει ο θάνατος της μητέρας του ή το ότι δολοφόνησε εν ψυχρώ έναν Αραβα. Και καταφέρνει να παρουσιάσει ένα «εικονοαφήγημα» που ακολουθεί το πρωτότυπο και το κοιτά με σεβασμό.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

Νευροψυχολογία, ψυχανάλυση, μεταίχμιο

Ασυνέχειες – Συνέχεια: Για τον Θανάση Τζαβάρα

Επιμ.: Κώστας Πόταγας, Μιχάλης Πετρίδης

εκδ. Νήσος

Το βιβλίο αυτό είναι ένας τιμητικός τόμος για τον προσφάτως εκλιπόντα ψυχίατρο και ψυχαναλυτή Θανάση Τζαβάρα. Εχει γραφτεί από φίλους και μαθητές του, με στόχο να συνδεθούν οι μελέτες της νευρολογίας και της ψυχανάλυσης, με περάσματα από την ψυχιατρική αλλά και τη λογοτεχνία και την ιστορία. Ενα αφιέρωμα για τον επιστήμονα που δίδαξε ότι δεν χρειάζεται να περιχαρακωνόμαστε στον τομέα του ο καθένας, καθώς η αλήθεια βρίσκεται στις ασυνέχειες που παράγουν συνέχειες τελικά.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛ ΟΣΤΕΡ

Το παλάτι του φεγγαριού

μτφρ.: Σταυρούλα Αργυροπούλου

εκδ. Μεταίχμιο

Το ταξίδι του Μ. Φογκ από τη Νέα Υόρκη έως την Καλιφόρνια είναι μια περιπέτεια αυτογνωσίας. Με την αφήγηση ξετυλίγεται η εσωτερική πορεία του ήρωα μέσω της διαρκούς μετακίνησής του, αλλά και η ατμόσφαιρα του ’60 και του ’70. Ο πρωταγωνιστής, τα σημαντικά και τα ασήμαντα αποκτούν την αξία τους, καθώς υποστηρίζουν την αποφασιστικότητά του να προσδιορίσει την ταυτότητά του και τη θέση του στην οικογένεια και την κοινωνία. Το παρελθόν, με τις αλήθειες και τα ψέματα, διεισδύει στο παρόν, οι σκιές των άλλων καλύπτουν τα κενά της καθημερινότητας, τις απορίες που ζητούν επίμονα απαντήσεις.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ

ΜO WILLEMS

Το περιστέρι πρέπει να κάνει μπάνιο!

μτφρ.: Στέλιος Ρουμελιώτης

εκδ. Παπαδόπουλος

Το περιστέρι είναι πάρα πολύ βρώμικο, όμως αρνείται να κάνει μπάνιο. Αρνείται ακόμη και ότι είναι βρώμικο. «Καθαρός; Βρώμικος; Είναι μόνο λέξεις, σωστά;» λέει. Μύγες το τριγυρίζουν, αλλά ούτε αυτές αντέχουν τη μυρωδιά του και φεύγοντας του λένε: «Κάνε κανένα μπάνιο, ρε φίλε!». Και όταν πείθεται και μπαίνει στην μπανιέρα, κάθεται με τις ώρες. Ο συγγραφέας και εικονογράφος Mo Willems, μέσα από προσεκτικά διαλεγμένες φράσεις και απλές εικόνες, δημιουργεί ένα βιβλίο με χιούμορ, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως αφορμή για να μιλήσουμε στα παιδιά για την καθημερινή υγιεινή.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΑΝΤΟΝΙΟ ΟΥΝΓΚΑΡ

Τρία λευκά φέρετρα

εκδ. Αλεξάνδρεια

Στη λατινοαμερικάνικη Δημοκρατία της Μιράντα, ένας άσημος και όχι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος άνδρας εγκαταλείπει το πατρικό του για να υποδυθεί τον δολοφονημένο Πέδρο Ακίρα, τον μόνο αντίπαλο του προέδρου-δικτάτορα Τόμας δελ Πίτο στις επερχόμενες εκλογές. Το μυθιστόρημα του Κολομβιανού συγγραφέα αρχικά θυμίζει κωμωδία. Ωστόσο, πρόκειται για μια ελάχιστα κωμική αλληγορία, ενώ η φανταστική Μιράντα, όπου η δημοκρατία είναι απλώς ένα προσωπείο, η κυβέρνηση χρηματοδοτείται από εμπόρους ναρκωτικών, οι αντιφρονούντες «εξαφανίζονται» και η αντιπολίτευση δωροδοκείται, δεν απέχει πολύ από τα αληθινά απολυταρχικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή