ΒΙΒΛΙΟ

Δημοπρασία σημαντικών βιβλίων και λευκωμάτων από τον Οίκο Sotheby’s του Λονδίνου

dimoprasia-simantikon-vivlion-kai-leykomaton-apo-ton-oiko-sotheby-s-toy-londinoy-2131945

Την Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου 2016 ο Οίκος Sotheby’s θα πραγματοποιήσει τη δημοπρασία “Travel, Atlases, Maps and Natural History” η οποία μεταξύ άλλων θα παρουσιάσει και μια εξαιρετική συλλογή σημαντικών βιβλίων με ελληνικό ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα, θα προσφερθούν τρία λευκώματα με τα πρωτότυπα πορτραίτα Ελλήνων τα οποία έχει επιμεληθεί η Benjamin Mary (1792-1846), διπλωμάτης και καλλιτέχνης από το Βέλγιο. Η Benjamin ανακηρύχθηκε Βελγίδα πρέσβειρα στην Αθήνα το 1839 και για τα επόμενα επτά χρόνια της ζωής της φιλοτέχνησε πολλά πορτραίτα ανθρώπων που γνώρισε όσο βρισκόταν στην Αθήνα, τα Ελληνικά νησιά και την Ανατολική Μεσόγειο (συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Αλεξάνδρειας και της Κύπρου). Τα λευκώματα περιέχουν εκατοντάδες σχέδια και υδατογραφίες τα οποία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί καθώς μέχρι σήμερα αποτελούσαν μέρος μίας ιδιωτικής συλλογής. Για πρώτη φορά αυτή η ιδιωτική συλλογή θα δημοπρατηθεί στο Λονδίνο την Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου.

Εκτός από τα έργα της Benjamin Mary, η δημοπρασία θα παρουσιάσει ακόμη βιβλία με ελληνικό ενδιαφέρον από μία σειρά καλλιτεχνών. Αξιοσημείωτο είναι το θαυμάσιο αντίγραφο του βιβλίου του Dodwell Edward “Views in Greece” (1821), το οποίο εκτιμάται στις £8,000-12,000 και μία αντιγραφή του βιβλίου του Louis Dupré’s “Voyage à Athènes et à Constantinople” (1825), ένα από τα πιο όμορφα βιβλία για την Ελλάδα εικονογραφημένο στο χέρι, το οποίο εκτιμάται στις £40,000-60,000.