Νέες εκδόσεις

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΧΜΕΤ ΟΥΜΙΤ

Η δολοφονία του σουλτάνου

μτφρ.: Θάνος Ζαράγκαλης

εκδ. Πατάκης

Μια καθηγήτρια, με ειδίκευση στην οθωμανική ιστορία, δολοφονείται με χαρτοκόπτη, στη λαβή του οποίου είναι χαραγμένη η βούλα του Μωάμεθ του Πορθητή, λίγο πριν συναντηθεί με τον άντρα που εγκατέλειψε, για να αφοσιωθεί στην καριέρα της. Από το παρόν μεταβαίνει στο παρελθόν, με εξαιρετική μαεστρία, ο Τούρκος συγγραφέας, ο οποίος συνθέτει ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα με στοιχεία αστυνομικής πλοκής και ιστορικές αναφορές. Οι περιγραφές των χαρακτήρων του διακρίνονται για την ποιητικότητα και την ψυχολογική εμβάθυνση, ενώ οι μεταβάσεις στο παρελθόν δεν γίνονται με διάθεση εξιδανίκευσής του, αλλά για να καταφανεί ότι η μοίρα είναι κοινή σε όλους, καθώς ο θάνατος δεν κάνει διακρίσεις.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΟΙΗΣΗ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΓΑΡΑΝΤΟΥΔΗΣ επιμ.

Εισαγωγή στην ποίηση του Παλαμά

Επιλογή κριτικών κειμένων

εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Η ποίηση του Κωστή Παλαμά αποτελεί έναν σπουδαίο δείκτη μέτρησης των διλημμάτων και των αλλαγών στα ελληνικά αισθητικά γούστα μιας εκατονταετίας. Το αποδεικνύει και η εκτενέστατη πυκνή εισαγωγή του επιμελητή Ευριπίδη Γαραντούδη αλλά και η ανθολόγηση των τριάντα ενός κριτικών και φιλολογικών δοκιμίων της ποίησης του Παλαμά γραμμένων στην περίοδο 1910-2012. Οι αντιρρήσεις για την επιβλητική προσωπικότητα που κυριάρχησε στο ποιητικό στερέωμα των χρόνων 1880-1930 εκφράστηκαν από τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο ήδη από το 1910 και συνεχίστηκαν εντονότερες, δείχνοντας πως η ελληνική κριτική σκέψη υπήρξε ακμαία και ζωηρή.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ

Το τέλος του δρόμου

εισαγωγή: Ανδρέας Αποστολίδης

εικονογράφηση: Μ. Γάλλια

εκδ. Αγρα

Μία ακόμα ιστορία του Γιάννη Μαρή, ένα ψυχογράφημα της αστικής Αθήνας, η οποία δημοσιεύτηκε σε συνέχειες το 1957 στην εφημερίδα «Ακρόπολις». Μια απρόσμενη συνάντηση θα ανατρέψει την καθημερινή ρουτίνα του αποτραβηγμένου από την κοινωνική ζωή γιατρού. Ο ώριμος και μοναχικός άντρας ερωτεύεται μια γοητευτική νεαρή γυναίκα με αμφιλεγόμενο παρελθόν. Οι φίλοι του δεν μπορούν να αποδεχθούν την «τρέλα» του και ξεκινoύν έναν υπόγειο πόλεμο. Θα επικρατήσει ο έρωτας ή οι κοινωνικές συμβάσεις θα διαλύσουν τη σχέση; Ο ίδιος αδιαφορεί για τις προκαταλήψεις, η γυναίκα, όμως, αποδεικνύεται πιο ευάλωτη.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

STEPHEN HAWKING

Μαύρες τρύπες. Οι διαλέξεις Reith του BBC.

μτφρ.: Κων. Σίμος

εκδ. Κάτοπτρο

«Λέγεται ότι μερικές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία· πουθενά δεν είναι η ρήση αυτή πιο εύστοχη από την περίπτωση των μαύρων τρυπών. Οι μαύρες τρύπες είναι πιο παράξενες από οτιδήποτε έχει συλλάβει ο νους συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας· εντούτοις, υπάγονται αυστηρώς στη σφαίρα της επιστήμης». Με αυτά τα λόγια ξεκινά την πρώτη από τη σειρά καθιερωμένων διαλέξεων Reith (2016) ο Στίβεν Χόκινγκ, τις οποίες διοργανώνει το BBC. Μέσα από αυτές τις διαλέξεις, ο διάσημος αστροφυσικός αναλαμβάνει να συνοψίσει τις ανακαλύψεις μιας ολόκληρης ζωής σχετικά με το ζήτημα των μαύρων τρυπών – σε δύο δεκαπεντάλεπτες ομιλίες.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΖΕΪΝ ΣΕΜΙΛΤ

Η κόρη

μτφρ.: Ρένα Χατχούτ

εκδ. Κλειδάριθμος

Ενα θρίλερ εκτυλίσσεται σε μια ήσυχη γωνιά της Αγγλίας, σε μια οικογένεια, τα μέλη της οποίας δεν υποψιάζονται τι κρύβεται κάτω από την ήρεμη καθημερινότητα. Μέχρι που εξαφανίζεται η έφηβη κόρη και αρχίζει ο αγώνας για τη μητέρα να ανακαλύψει την αλήθεια. Τι συνέβη στο παιδί της, πώς διαλύθηκε μια οικογένεια που φαινόταν ότι τα είχε όλα; Πόσο καλά γνωρίζουν οι γονείς τα παιδιά τους, όταν μάλιστα αυτοί είναι αφοσιωμένοι στην καριέρα τους; Η μητέρα ξεκινάει ένα ταξίδι προς το άγνωστο, βέβαιη ότι τα μυστικά θα έρθουν στο φως, ότι η κόρη της θα βρεθεί και όλα θα επανέλθουν στην παλιά τους τροχιά. Η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ πιο σύνθετη σ’ αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή