Νέες εκδόσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΟΛΛΑΣ

Οι ιστορίες είναι πάντα ξένες

(Τα διηγήματα 1974 – 2016)

επίμετρο: Τιτίκα Δημητρούλια

εκδ. Ικαρος, σελ. 564

Με τις έξι συλλογές του Δημήτρη Νόλλα συγκεντρωμένες σε έναν τόμο, έχουμε στα χέρια μας τη διηγηματογραφία ενός από τους σημαντικότερους ζώντες Ελληνες πεζογράφους. Με «πλοκή που παραμιλάει», «λόγια γεμάτα τρύπες» και φράσεις με «καλώδια σαν νεύρα», τα 57 διηγήματά του αποτελούν αμιγή, καθαρή, αυθεντική λογοτεχνία. Προσγειωμένα στις αιματηρές συνθήκες της ιστορίας μας και γειωμένα στις αδιέξοδες ατραπούς της ανθρώπινης συνθήκης συνιστούν ένα έργο βαθιά ελληνικό που είναι ταυτόχρονα αποκαλυπτικά απόκοσμο, άλλοτε ονειρικά και άλλοτε δραματικά φορτισμένο και οπωσδήποτε ανάλγητα σκληρό.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

PHILIP KERR

Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται

μτφρ.: Γιώργος Μαραγκός

εκδ. Κέδρος,  σελ. 600

Ακόμα ένα αστυνομικό μυθιστόρημα από τον καταξιωμένο στο είδος Σκωτσέζο συγγραφέα, με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκίντερ. Ο Κερ αναπλάθει πειστικά το σκηνικό της βερολινέζικης μητρόπολης στα χρόνια της ανόδου του Χίτλερ και την περίοδο που η πόλη προετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Αγώνες, με επίκεντρο το ιστορικό κοσμοπολιτικό ξενοδοχείο Adlon, που προτιμούσε η ναζιστική νομενκλατούρα. Αποκλεισμένοι Εβραίοι από τις αθλητικές δραστηριότητες, αμερικανικά, αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, υποχθόνια και φαραωνικά σχέδια των ναζί, κι ένα μέρος της ιστορίας που διαδραματίζεται στην Αβάνα είκοσι χρόνια μετά.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΙΔΙΚΟ 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Απόδραση από το ζαχαροπλαστείο

εκδ. Πάπυρος, σελ. 40

Μια τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία με πρωταγωνιστές τρία ατίθασα «ελαττωματικά» γλυκά! Ο Μπέλος Μακάρονος, ένα μελομακάρονο αλλεργικό στα καρύδια, η Κούλα Μπιε, ένα κουραμπιεδάκι σαν πασχαλιάτικο κουλουράκι και η Μελίκα Δίπλα, μια δίπλα χοντρή με περίεργο σχήμα, επαναστατούν μπροστά στην προοπτική να τα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων ο ζαχαροπλάστης Χρήστος Σιροπιαστός, και το σκάνε. Ετσι ξεκινάει μια περιπέτεια στη στολισμένη πόλη, με τα τρία γλυκά να κυνηγούν τα όνειρά τους. Το βιβλίο μιλάει με ευαισθησία και χιούμορ για την απόρριψη, τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της φιλίας, την αποδοχή, την προσφορά. Εξαιρετική η εικονογράφηση του Γιάννη Πουρνάρα. 

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ

Κλεινόν, μυθιστορίες για την Αθήνα

εκδ.: Μελάνι, σελ. 172

Η πόλη των Αθηνών παρουσιάζεται σε διαφορετικές στιγμές της πορείας της μέσω φανταστικών αφηγήσεων πολιτικών, συγγραφέων, επαγγελματιών, αλλά και μέσω αποσπασμάτων από κείμενα ιστορικών και σύγχρονων συγγραφέων, τα οποία υποστηρίζουν τις κύριες μυθιστορίες. Ευαίσθητες, συγκινητικές εικόνες από μια Αθήνα που χάθηκε, για μια Αθήνα του σήμερα. Στιγμές από την πολιτική ζωή, τις εμφύλιες συρράξεις, τις αναταραχές. Ζωντανεύουν στέκια, αθηναϊκές συνήθειες, τάσεις της μόδας και προϊόντα που αγαπήθηκαν και όρισαν την εποχή. Ηχοι, μυρωδιές, αστικά τοπία, μέσα στα οποία κινούνται, χαίρονται και απογοητεύονται οι χαρακτήρες της.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΙΕΡ ΛΟΤΙ

Οι τρεις γυναίκες της κάσμπας

εισαγωγή, μτφρ.: Φοίβος Ι. Πιομπίνος

εκδ. Θίνες, σελ. 176

Δύο αισθησιακές νουβέλες του αντιπροσωπευτικότερου συγγραφέα στη γαλλική παράδοση του οριενταλισμού, Πιερ Λοτί (1850-1923), ποντοπόρου θαλασσινού, περιηγητή και εκκεντρικού θιασώτη του εξωτισμού στο μεγαλύτερο μέρος του έργου και της ζωής του. Οι «Τρεις γυναίκες της κάσμπας» και η «Σουλεϊμά» αποτελούν δύο χαρακτηριστικά, έκκεντρα λογοτεχνικά υποδείγματα, όπου πρωταγωνιστούν αλγερινές γυναίκες, σαν οπτασίες που διεισδύουν στον σκληρό και «μάτσο» κόσμο των Γάλλων ναυτικών, στο απόγειο της γαλλικής αποικιοκρατίας και του κραταιού στόλου της.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή