Νέες εκδόσεις

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΡΟΝΙΚΟ

ΕΛΙ ΒΙΖΕΛ

Η νύχτα

μτφρ.: Γιώργος Ξενάριος

επιμέλεια: Σταύρος Ζουμπουλάκης

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 194

Από τα κλασικά έργα της «Λογοτεχνίας του Ολοκαυτώματος», η μαρτυρία του Ελι Βίζελ (1928-2016) αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο του εβραϊκού δράματος που εκτυλίχθηκε στα χρόνια του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού και ταυτόχρονα, όπως ο ίδιος παραδέχεται στον πρόλογο της γαλλικής επανέκδοσης, το βιβλίο εκείνο που «αν σε όλη μου τη ζωή έπρεπε να γράψω μόνο ένα βιβλίο, αυτό θα ήταν η “Νύχτα”». Μέσα από τη λιτή προσωπική αφήγηση και τις επώδυνες μνήμες εξιστορείται η ανθρώπινη μοίρα και οικογενειακή οδύνη που προκαλείται από μία τερατώδη, σε σύλληψη και εφαρμογή, βιομηχανία αφανισμού, ξεκινώντας με τα γκέτο για να καταλήξει στους θαλάμους αερίων.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΣΙΚΑΣ

Εξορίες γλώσσας

εισαγωγή: Bernard Golse

μτφρ. από τα γαλλικά: Τερέζα Βεκιαρέλλη

εκδ. Γαβριηλίδης σελ. 292

Γλώσσα και εξορία είναι τα ζητήματα της ψυχαναλυτικής αυτής εργασίας, του ψυχαναλυτή Κώστα Νασίκα που ζει και εργάζεται στη Γαλλία. Αρα το αντικείμενο της μελέτης είναι η διγλωσσία, το πώς η γλώσσα μπορεί να βρεθεί εξόριστη μέσα σε ένα καθεστώς όπως συνέβη στον ναζισμό ή πώς η γλώσσα μπορεί να εξορίσει κάποιον ακόμα και από τη ζωή, όπως τον Πάουλ Τσελάν. Μητρική γλώσσα ή τόπος εξορίας η γλώσσα για την ψυχανάλυση είναι πάντοτε ένα ερώτημα ανοιχτό, ένα πεδίο αναζήτησης νοημάτων, διόλου αυτονόητων, παρά τη δύναμη της γλώσσας να τρέχει με ορμή προς πάσα κατεύθυνση.  ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ

NAOMI ORESKES-ERIK M. CONWAY

Η κατάρρευση του δυτικού πολιτισμού

Μια εικόνα από το μέλλον

μτφρ.: Γιώργος Λαμπράκος

εκδ. Οκτώ, σελ. 152

Ιστορικοί της επιστήμης στο Χάρβαρντ και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, οι συγγραφείς κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για την επερχόμενη οικολογική καταστροφή δημιουργώντας ένα πρωτότυπο μυθοπλαστικό δοκίμιο. Αγνοώντας τις επανειλημμένες ειδοποιήσεις για τον κίνδυνο από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, ο δυτικός πολιτισμός κατέρρευσε το 2093 λόγω αποσύνθεσης του πάγου της Ανταρκτικής. Τριακόσια χρόνια αργότερα, ο ιστορικός του 2393 προσπαθεί να κατανοήσει πώς ενώ γνώριζε πλήρως τις δραματικές επιπτώσεις των οικονομικών πολιτικών του, ο 21ος αι. απέτυχε να αποτρέψει την καταστροφή. 

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

ΤΟΥΒΕ ΑΛΣΤΕΝΤΑΛ

Θαμμένοι στη σιωπή

μτφρ.: Λύο Καλοβυρνάς

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 508

Ενα ακόμα ενδιαφέρον σκανδιναβικό αστυνομικό, το οποίο ξεκινάει με τη δολοφονία ενός ηλικιωμένου, στις εσχατιές της σουηδικής ενδοχώρας, στα σύνορα με τη Φινλανδία. Μια δημοσιογράφος που κατάγεται από αυτήν την περιοχή, έρχεται να πουλήσει το οικογενειακό σπίτι, αλλά εμπλέκεται στην αναζήτηση των δραστών της δολοφονίας, καθώς η περίπτωση του θύματος αγγίζει στοιχεία προσωπικά και οικογενειακά, φέρνει στο φως ξεχασμένα περιστατικά που συνδέονται με σημαντικές αποφάσεις του παππού της, ο οποίος εγκατέλειψε την πατρίδα του, τη δεκαετία του ’30, για να καταφύγει στη Σοβιετική Ενωση, όπου προσδοκούσε να ζήσει σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΡΗ ΡΙΤΣΟΥ

Ο νεκρός δολοφονήθηκε

εκδ. Κέδρος σελ. 182

Λίγο πριν από τις εκλογές του 2015 η ανεύρεση ενός πτώματος θα ταράξει το φαινομενικά ειδυλλιακό νησιωτικό τοπίο. Μία αστυνόμος, που μετατίθεται το ίδιο διάστημα από την Αθήνα στο γενέθλιο νησί θα αναλάβει τις έρευνες, αντιμετωπίζοντας, μαζί με τα προσωπικά της προβλήματα, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που η τοπική κοινωνία αποφεύγει να δει κατάματα. Συμβατική αστυνομική μυθοπλασία και αδροί χαρακτήρες, με φόντο την ελληνική κρίση και τη βορειοαιγαιοπελαγίτικη φύση σαν υδατογραφία από τη γνωστή συγγραφέα παιδικών βιβλίων, πεζογράφο και κόρη του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που πειραματίζεται για πρώτη φορά στο δύσκολο είδος με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή