Νέες εκδόσεις

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΟ ΔΙΗΓΗΜΑ

ΝΑΘΑΝΙΕΛ ΧΩΘΟΡΝ

Ουέικφηλντ

μτφρ.: Παλμύρα Ισμυρίδου

επίμετρο: Χόρχε Λουίς Μπόρχες

εκδ.: Αγρα, σελ. 30

Ενα διαμαντάκι. Κλασικό ψυχογράφημα. Μια παράδοξη ιστορία για τις σχέσεις και την ανάγκη του ατόμου για αλλαγή. Ο σύζυγος, με την πρόφαση ότι πηγαίνει ταξίδι, νοικιάζει ένα επιπλωμένο σπίτι σε κοντινό δρόμο από εκεί όπου έμενε με τη γυναίκα του, χωρίς να το γνωρίζουν οι συγγενείς και φίλοι του, δίχως να έχει προηγηθεί κάποιος σημαντικός λόγος για να αποφασίσει να αποδράσει από την οικογενειακή στέγη και να ζήσει μόνος του, παρακολουθώντας τις κινήσεις της γυναίκας του για περίπου είκοσι χρόνια. Μήπως όμως η καθημερινότητα σκοτώνει την αλλαγή και το καινούργιο γίνεται παλιό πολύ σύντομα; Τελικά, μήπως αυτό που φοβάσαι ότι θα συμβεί έρχεται όπου και αν πας;

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

HANS EDENEIER, επιμ.

Μεσαιωνικές Ιστορίες Ζώων

Διήγησις των Τετραπόδων Ζώων & Πουλολόγος

εκδ.: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 332

Διά βίου μελετητής της αιματηρής «Διηγήσεως των Τετραπόδων Ζώων» και του ειρηνικού «Πουλολόγου», ο Hans Edeneier προσφέρει μια πολύτιμη κριτική έκδοση των έμμετρων δημωδών ιστοριών της ελληνικής μεσαιωνικής γραμματείας. Εργα ψυχαγωγικού και διδακτικού χαρακτήρα ανώνυμων δημιουργών αποτυπώνουν αλληγορικά όψεις της πολυπολιτισμικής βυζαντινής κοινωνίας στο δεύτερο ήμισυ του 14ου αι. Ο μεσαιωνολόγος καθηγητής θεωρεί τον «Πουλολόγο» ατυχή προσπάθεια μεταφοράς της έριδας των ζώων της «Διηγήσεως» στα πουλιά. Η υπέροχη εικονογράφηση ανήκει στον κώδικα της Βιβλιοθήκης του Σεραγίου Κωνσταντινουπόλεως.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΠΑΙΔΙΚΟ

CORR CHRISTOPHER

Ενα Σπίτι για Ολους

μτφρ.: Αντώνης Παπαθεοδούλου

εκδ.: Παπαδόπουλος, σελ. 32

«Βαθιά στο δάσος ήταν ένα μικρό ξύλινο σπίτι, βαμμένο κατάλευκο, με εννιά όμορφα παραθυράκια και μια κόκκινη εξώπορτα. Ηταν το τέλειο μικρό σπιτάκι, αλλά έστεκε μόνο, κρύο και μελαγχολικό». Σε αυτό το σπίτι ξεκίνησαν να μένουν ζώα, όλα τους διαφορετικά –στην αρχή ήρθε ένας ποντικός, μετά ένας βάτραχος– και άρχισε να ομορφαίνει, να σφύζει από ζωή. Ολα τα ζώα ήταν καλοδεχούμενα, μέχρι που ήρθε μια μεγάλη καφέ αρκούδα, που όμως, όσο καλή διάθεση και αν υπήρχε, δεν χωρούσε. Με ναΐφ σχέδια, παστέλ χρωματισμούς και οικονομημένο λόγο, το βιβλίο πραγματεύεται με τρυφερότητα το θέμα της συνύπαρξης.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

JOHN STEINBECK

Ανατολικά της Εδέμ

μτφρ.: Μιχάλη Μακρόπουλος

εκδ.: Παπαδόπουλος, σελ. 664

Αξέχαστες μυθιστορηματικές μορφές η μοχθηρή Κέιτ, ο υπάκουος Αρον και ο παρορμητικός Καλ. Επικό μυθιστόρημα γύρω από την αγάπη, την κακία, την ενοχή και την ελευθερία της βούλησης, το «Ανατολικά της Εδέμ» (1952) του βραβευμένου με Νομπέλ Τζον Στάινμπεκ αφηγείται την ιστορία των οικογενειών Τρασκ και Χάμιλτον στην κοιλάδα Σαλίνας της Καλιφόρνιας στις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αντλώντας έμπνευση από τη βιβλική ιστορία του Κάιν και του Αβελ. Και υπήρξε βεβαίως σεναριακή βάση για το ομώνυμο κινηματογραφικό έργο του Ηλία Καζάν με τον Τζέιμς Nτιν στον ρόλο του Καλ.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΟΜΑΣ ΧΑΡΝΤΥ

Ο παραστρατημένος εφημέριος

και άλλες ιστορίες

μτφρ.: Γιάννης Κωστόπουλος

εκδ.: Καστανιώτης, σελ. 270

Ο νεαρός μεθοδιστής ιερέας, στο διήγημα «Ο παραστρατημένος εφημέριος», φτάνει ανυποψίαστος σ’ ένα χωριό, όπου γοητεύεται από μια χήρα. Το δίλημμα είναι ισχυρό, καθώς ταλαντεύεται ανάμεσα στο πάθος και τις ηθικές αρχές. Μια ονειροπαρμένη και παραμελημένη σύζυγος, στο «Μια ευφάνταστη γυναίκα», έχει εμμονή με έναν ποιητή, τον οποίο δεν έχει συναντήσει ποτέ. Ο θαυμασμός της και το ανεξήγητο πάθος της γι’ αυτόν θα φέρει ανατροπές, ενώ στο «Σακατεμένο χέρι», το «κακό μάτι» είναι υπεύθυνο για τις ατυχίες. Ιστορίες κλασικές που έχουν ένα κοινό παρονομαστή: τον ψυχισμό του ανθρώπου και την κοινωνική βουή.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή