Νέες εκδόσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΛΕΤΗ

ΕΛΙΑΣ ΚΑΝΕΤΤΙ

Η άλλη δίκη,

Τα γράμματα του Κάφκα στη Φελίτσε

μτφρ.: Αλέξανδρος Ισαρης

εκδ. Αρμός, σελ. 202

Ο Ελίας Κανέττι σχολιάζει την αλληλογραφία που είχε ο Φραντς Κάφκα με την αρραβωνιαστικιά του, τη Βερολινέζα Φελίτσε Μπάουερ. Στη μελέτη του αποκαλύπτονται άγνωστες πλευρές του χαρακτήρα του Κάφκα, ο οποίος εμπνεύστηκε το έργο του «Η δίκη» από το «δικαστήριο» που έστησε η οικογένεια Μπάουερ, σε ξενοδοχείο του Βερολίνου, πριν από τη διάλυση του πρώτου αρραβώνα του με τη Φελίτσε. Σε αυτήν τη δίκη κατηγορούμενος ήταν ο Κάφκα. Ο Κανέττι, στο έργο του, βρίσκει κοινά σημεία ανάμεσα στις δύο δίκες, σχολιάζει γεγονότα και στοιχεία του χαρακτήρα του μεγάλου συγγραφέα, αλλά και αποσπάσματα από τα πιο γνωστά του έργα.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ARTHUR SCHOPENHAUER

Μεταφυσική της ζωής και του έρωτα

μτφρ., πρόλογος: Ξενοφών Αρμύρος

εκδ. Κέδρος, σελ. 140

Στιγματισμένος άδικα ως «μισάνθρωπος» και παραμερισμένος από τη δεσποτική παρουσία του Χέγκελ, ο Σοπενάουερ, δημιουργός του μνημειώδους «Κόσμου ως θέληση και αντίληψη», των «Αφορισμών» και του «Υφος και συγγραφείς», διεισδύει στην «τρέλα» που προκαλεί το ερωτικό πάθος, δημιουργώντας τους μεγάλους πρωταγωνιστές του (Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Βέρθερος, Αννα Καρένινα). Ο Σοπενάουερ αναζητεί τη «βούληση για ζωή σ’ έναν κόσμο χωρίς τέλος και όρια», ενώ στο δοκίμιο για το «Γέλιο» αναζητεί τις γενεσιουργούς αιτίες μιας πηγαίας ανθρώπινης αντίδρασης, αρκετά πριν από τους Φρόυντ και Γιανκελεβίτς.

ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΟΝΙΚΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου

εκδ. Πατάκη, σελ. 326

Μια πολύτιμη μαρτυρία. Με εξηντάχρονη σχεδόν παρουσία στα γράμματα, με σταθερή παρακολούθηση των ελληνικών λογοτεχνικών πραγμάτων, με στενότατο δεσμό με τους περισσότερους ανθρώπους του βιβλίου –συγγραφείς, εκδότες, φιλολόγους, επιμελητές και κριτικούς– και με πλούσιο ποιητικό, βιβλιογραφικό, μελετητικό και κριτικό έργο, το χρονικό του 78χρονου Δημήτρη Δασκαλόπουλου αποτελεί μια κατάθεση ζωής, μια μοναδική καταγραφή του ελληνικού λογοτεχνικού βίου στον απόηχο των σημαντικών κοινωνικοπολιτικών στιγμών που σημάδεψαν την Ελλάδα. Οπως την παρακολούθησε ένα πνεύμα σε εγρήγορση και σε σταθερό γόνιμο διάλογο με τη συντροφική Μαρία Στασινοπούλου. 

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΕΛΕΤΗ

ΝΟΥΤΣΙΟ ΟΡΝΤΙΝΕ

Οι κλασικοί στη ζωή μας

μτφρ.: Μαρία Σπυριδοπούλου

εκδ. Αγρα, σελ. 288

Ο καθηγητής Ιταλικής Λογοτεχνίας επιλέγει αποσπάσματα από κλασικά έργα και υποστηρίζει τη διαχρονική αξία τους, με την πεποίθηση ότι το σύντομο απόσπασμα θα δώσει το έναυσμα στον αναγνώστη να βυθιστεί σε ολόκληρο το έργο. Ο συγγραφέας συγκρατεί πενήντα αποσπάσματα από την παγκόσμια λογοτεχνία, στο πρωτότυπο και στη μετάφραση, και τα σχολιάζει, τα αναλύει και εξηγεί για ποιο λόγο τα συγκεκριμένα κείμενα είναι πολύτιμα καλλιτεχνικά εργαλεία, αλλά και οδηγοί της τέχνης του ζην. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν αποσπάσματα από έργα του Αϊνστάιν, του Γκαίτε, της Γιουρσενάρ, του Θερβάντες, του Ντίκενς, του Τόμας Μαν, του Ομήρου και του Καβάφη.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΝΝΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ

Μεγαλώνοντας πνευματικά παιδιά

εισαγωγή: Γιάννης Ζέρβας

εκδ. Αρμός, σελ. 446

Μια σύγχρονη μελέτη που έχει στόχο να επαναπροσανατολίσει τη σκέψη της εκπαίδευσης προς την πνευματική ανάπτυξη. Η ψυχολόγος και ερευνήτρια συγγραφέας παραθέτει την έρευνα της βιβλιογραφίας γύρω από την εκπαίδευση παραθέτοντας τα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, προκειμένου να τονίσει την ανάγκη της ανάπτυξης της πνευματικότητας των παιδιών. Μέσω μιας εργαλειοθήκης 25 πνευματικών δραστηριοτήτων, προσφέρει ένα ουσιαστικό εγχειρίδιο για γονείς, εκπαιδευτικούς, σχολικούς ψυχολόγους κ.ά. προκειμένου να σκεφτούμε συνολικότερα για τις ανάγκες των παιδιών στον σύγχρονο κόσμο και στις απαιτήσεις του.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή