NEWSLETTER

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «αγαπημένη» του Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως και ο Πολ Νιούμαν στο παρελθόν, είναι φανατικός αναγνώστης της. Με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, μάλιστα, η Μέριλιν Ρόμπινσον είχε συνομιλήσει για τον πολιτισμό, την πολιτική, τη σύγχρονη Αμερική, και η συνομιλία τους αυτή δημοσιεύτηκε sth NYRB και συμπεριλήφθηκε στην ελληνική έκδοση της «Λάιλα» (εκδ. Μεταίχμιο), που κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι. Σε λίγες ημέρες, στις αρχές Μαρτίου, κυκλοφορεί στα ελληνικά, πάλι από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το έργο της Μέριλιν Ρόμπινσον «Ρουθ» που ήδη από την έκδοσή του χαιρετίστηκε ως σύγχρονο κλασικό. Αφηγείται την ιστορία ενηλικίωσης δύο κοριτσιών σε μια μικρή απομονωμένη πόλη της Αμερικής με τη δύναμη και τη διεισδυτικότητα που χαρακτηρίζει όλο το έργο της σπουδαίας αυτής Αμερικανίδας συγγραφέως.

Ο «Χλωμός βασιλιάς»

Mέχρι το καλοκαίρι θα έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος ο «Χλωμός βασιλιάς», το βιβλίο που βρέθηκε σε ημιτελή μορφή στο γραφείο του συγγραφέα μετά την αυτοκτονία του, το 2008. Δεν είναι σαφές πόσο κοντά στην ολοκλήρωση του μυθιστορήματος βρισκόταν ο Γουάλας, ούτε και αν επιθυμούσε την έκδοσή του. Πλέον θα παραμένει αμετάφραστο στη γλώσσα μας μόνο το θεωρούμενο αριστούργημα του Αμερικανού συγγραφέα, το «Infinite Jest».

Λογοτεχνικό ριφιφί

Αγνωστοι εισέβαλαν σε αποθήκη του Λονδίνου και βρήκαν ένα σπουδαίο θησαυρό, τον οποίο βεβαίως δεν άφησαν «ανεκμετάλλευτο»: 160 σπανιότατα βιβλία, υπολογιζόμενης αξίας περί τα 2 εκατ. λίρες! Οι τρεις «επιδρομείς» τρύπωσαν μέσα από τον φεγγίτη, ανοίγοντας τρύπα, και κατέβηκαν στο υπόγειο όπου βρισκόταν ο θησαυρός. Μεταξύ των κλαπέντων βιβλίων βρίσκονται ένα αντίτυπο του 1566 «De Revolutionibus Orbium Coelestium» του Κοπέρνικου, αξίας περίπου 215.000 λιρών, καθώς και έργα του Γαλιλαίου, του Ισαάκ Νεύτωνος, του Ντα Βίντσι, αλλά και μία έκδοση της «Θείας Κωμωδία» του Δάντη του 1569. Οι Αρχές έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την εύρεση των κλοπιμαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή