Νέες εκδόσεις

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

GIUSEPPE TOMASI DI LAMPEDUSA

Ο γατόπαρδος

μτφρ.: Μαρία Σπυριδοπούλου

εκδ. Bell, σελ. 398

Στη Σικελία, τον 19ο αι., ο Ντον Φαμπρίτσιο είναι ο αρχηγός σε μία από τις ισχυρότερες οικογένειες, κατά την περίοδο του Risorgimento, όταν πια η αριστοκρατία αποδυναμώνεται. Παρακολουθεί τις αλλαγές καθώς χάνει την περιουσία του σταδιακά και διαπιστώνει ότι η έλευση των αστών είναι δεδομένη, ετοιμάζονται να πάρουν τη θέση της παρηκμασμένης αριστοκρατίας. Ο ανιψιός του, ο φιλόδοξος Τανκρέντι, προσπαθεί να τον πείσει να συμμαχήσει με τον Γκαριμπάλντι και να αποδεχτεί την καινούργια κατάσταση πραγμάτων. Οι κοινωνικές μεταμορφώσεις αντανακλώνται και στον έρωτα που γεννιέται ανάμεσα στον αγαπημένο του ανιψιό και σε μια ανάγωγη αλλά νεόπλουτη χωριατοπούλα, την Αντζέλικα.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΙΛΛ

Γκεμπελία

Αναμνήσεις από την έρημο του Σινά

εκδ. Αγρα, σελ. 34

Η χώρα της άμμου, ο τόπος της ελάχιστης ανάγκης, το κράτος των αισθήσεων. Για δέκα χρόνια ο Δημήτρης Χιλλ ήρθε σε επαφή με τους Βεδουίνους του όρους Σινά και η εμπειρία αυτή σημάδεψε τη ζωή του – τον ακολουθεί παντού προσδιορίζοντας το παρόν, καθώς αντικατέστησε τις καμήλες με τα άλογα της άγριας Μάνης. Ο ήλιος, η πείνα, η δίψα και ο κάματος μετατρέπονται σε άσκηση του νου, του σώματος και του ανθρώπινου δεσμού καθώς θέτουν σε δοκιμασία την ίδια την επιβίωση. Ετσι, η «ερήμου επίσκεψις» μοιάζει με θρησκευτική τελετή και οι αυτόχθονες κάτοικοί της μετατρέπονται σε πρωθιερείς της.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΟΜΑΣ ΜΑΝ

Το μαγικό βουνό

μτφρ.: Θόδωρος Παρασκευόπουλος

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 940

Ενα από τα εμβληματικά μυθιστορήματα όλων των εποχών από τον Γερμανό συγγραφέα, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1929. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα σανατόριο, στο Νταβός, όπου ο κεντρικός ήρωας επισκέπτεται τον εξάδελφό του, ο οποίος νοσηλεύεται με φυματίωση, λίγα χρόνια πριν από την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τελικά ο επισκέπτης παραμένει εκεί ως ασθενής και μέσω της ιστορίας του παρακολουθείται ο αγώνας ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο. Μακροσκελείς διάλογοι με κύρια θέματα το γρήγορο πέρασμα του χρόνου, τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο υγιές και στο νοσηρό, στη θέση της τέχνης στη ζωή.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΡΑΣΣΙΑ

Η απόλαυση της σκιάς

εκδ. Κέδρος, σελ. 200

Εντυπωσιακή η είσοδος της πρωτοεμφανιζόμενης Μαρίας Ρασσιά με το διήγημα «Ξένος». Την πρώτη μέρα της εργασίας του ο αφηγητής διαπιστώνει πως ο ηλικιωμένος πατέρας του κείτεται άπνοος στο κρεββάτι. Εγκαταλείπει το σπίτι προκειμένου να μην καθυστερήσει και μια σειρά από απροσδόκητες συνθήκες στη δουλειά τον κρατούν εκτός πόλης για ένα σαρανταοκτάωρο, στη διάρκεια του οποίου κάνει σημαίνουσες γνωριμίες και αποκτά ιδιαίτερες εμπειρίες. Καθώς ωστόσο τα διηγήματα της συλλογής προχωρούν, η πνοή της συγγραφέως δυστυχώς ελαττώνεται, έτσι ώστε στο τέλος πια το αποτέλεσμα να είναι φτωχό.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΕΛΕΝΑ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ

Λόγια που αντέχουν στο χρόνο, συνεντεύξεις

εκδ. Ενεκεν, σελ. 292

Στον τόμο περιλαμβάνονται συνεντεύξεις που δημοσιεύθηκαν σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες, με πρωταγωνιστές Ελληνες, Ιταλούς συγγραφείς, ποιητές και ακαδημαϊκούς, Κινέζους μεταφραστές, αλλά και λίγους πολιτικούς. Μέσω αυτών αποδίδεται η ατμόσφαιρα των δεκαετιών του ’90 και του 2000. Με ζωντανή γλώσσα καταγράφονται οι σκέψεις των «προσκεκλημένων», δίδεται το στίγμα της εποχής, εξετάζεται το έργο τους. Οι ξένοι συνομιλητές αναφέρονται στη σχέση τους με τη χώρα μας, με τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν. Μεταξύ άλλων μιλούν ο Βασίλης Αλεξάκης, ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο Αλέξανδρος Ισαρης, η Σου Κάι και ο Λίου Ρουί Χονγκ.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή